PM PARIISIS Zirgi treener: ma ei uskunud, et Kregor nii kiire on

Copy
Kregor Zirk ja tema treener Tom Rushton.
Kregor Zirk ja tema treener Tom Rushton. Foto: Montaaž: Tairo Lutter

Kregor Zirgi treener Tom Rushton jäi hoolealuse etteastega Pariisi olümpia 200 m liblikujumise eelujumises rahule ning andis mõista, et hea õnnestumise korral pole õhtul isegi finaalipääs utoopiline.  

Töö hästi tehtud või siis hoopis hiilgavalt?

Kuivõrd oleme siin näinud, et see bassein pole kõige kiirem, siis on väga muljet avaldav, et ta suutis ujuda siin peaaegu isikliku rekordi. Ma ei uskunud, et ta nii kiire on, seega suurepärane töö!

Milline oli siis teie ootus?

Teadsime, et Kregor on võimeline jõudma poolfinaali, aga olümpial on kõik ujujad tugevad. Teadsime, et ta peab kõvasti pingutama. Üks meie eesmärkidest oli oma ujumises nelja parema sekka jõuda, see ka õnnestus. Oleme rahul.

Mida siinsed ujumised, nii tänane eelujumine kui ka kaks päeva tagasi tehtud 400 m vabaltujumise start on näidanud: millises seisus Kregor on?

Kregorile meeldib keskenduda ühele alale, milleks siin on siis 200 m liblikat. Viimaste aastate jooksul oleme välja nuputanud, et seal on tal tulevikku silmas pidades rohkem potentsiaali.

400 m vabalt ei olnudki meil ju siin esialgu plaanis ja alles kolm nädalat tagasi saime teada, et meil on boonusena ka selline võimalus olemas. Aga me ei keskendunud sellele. Samas oli see suurepärane võimalus, saada nii suure publiku ees kogemus kätte ja kõige ümbritsevaga tutvuda. Seal meil erilisi lootusi polnud.

Aga mida näitas see Kregori füüsilise seisu kohta?

Teadsime ennegi, et ta on vormis, sest näen seda treeningutel iga päev. Saan tema igapäevastest treeningutest rohkem infot [kui siinsetest võistlustest].

Mis mulje muidu konkurendid jätsid ja kas sellest tulenevalt võiks Kregor õhtuses poolfinaalis ka finaalimõtteid mõlgutada?

Seis on väga tihe ja õhtul läheb veel tihedamaks. Usun, et kohad 5.–12. on väga võrdselt koos, paari kümnendiku sees. Kregor peab [finaali pääsemiseks] veidi juurde panema, seda nii viimasel 100, aga eriti viimasel 50 meetril.

Liblikujumise poolfinalistid.
Liblikujumise poolfinalistid. Foto: IOC

Oleme siin näinud, kuidas mõned soosikud ei taba märki, seega võib eeldada, et ka õhtul jäävad ilmselt mõned soosikud finaalist välja. Loodetavasti suudab Kregor selle ära kasutada ja edasi minna.

Nii et finaal on ikkagi püütav?

Jah. Ta peab kaheksa parema sekka saama.

Kas pärast eelujumist tunduvad Zirgi finaališansid isegi paremad kui enne?

Eelujumise kümnes koht on suurepärane, aga kui vaatad aegu kohtadel 5.–16., siis pole seal suurt vahet. Nii et ta peab olema valmis ja tegema poolfinaalis oma parima esituse.

Samas, kõik poolfinalistid mõtlevad samamoodi, kui kolm-neli medalisoosikut välja arvata (pidas ilmselt silmas Milakit, Marchandi, Razzettit, Kharuni ja/või Ponti – K .J.) ehk kõik ülejäänud on samas paadis ja räägivad oma riigi ajakirjanike ees, et tahavad esikaheksasse jõuda. Täna õhtul tuleb varem tehtud töö ära realiseerida.

Kas Zirk võttis võrreldes konkurentidega endast rohkem välja?

Arvan, et kõik peale medalisoosikute läksid hommikul all-in.

Kui kiiresti võib Kregor õhtul ujuda?

Oleks ju tore isikliku rekordini küündida, aga oleme näinud, et siin käib lihtsalt otsene võitlus. Kui ta jõuab finaali, siis pole ajal vahet. Kuid muidugi: mida kiiremini ta ujub, seda suurem on võimalus ka kaheksa sekka jõuda. Seega eesmärk on kiiremini ujuda, ent peamine on koht.

Kregor Zirgi 200 m liblika eelujumine.
Kregor Zirgi 200 m liblika eelujumine. Foto: Tairo Lutter

Kas see on veidi kurb ka, et La Defense'i siseareenile püstitatud tehisbassein on veidi aeglane, mistõttu me ei näe rekordeid?

Arvan, et olümpial tulevad sportlased starti ikkagi kohalise eesmärgiga – jõuda poolfinaali, finaali või medalile. Kui sa selle saavutad, pole ajal mingit vahet. Kui Kregor jõuab täna finaali, ei huvita tema aeg kedagi.

Küll aga sportlase, kes lõpetab näiteks 13.–14. kohal, jaoks võib olla nörritav, kui oled kõvasti trenni teinud, üritad endast parima anda, aga siis leidub selline mõjutav tegur. Sest aeg on tegelikult ju ainus mõõdetav tulemus. See võib-olla veidi frusteeriv, aga asi oleks hullem kvalifikatsioonivõistlusel, kus sportlased proovivad taga ajada kindlat normi.

Kas sportlased on siinse madala (2,14 m) basseini kohta kellelegi kaebamas ka käinud: rahvusvahelisele alaliidule, olümpiakomiteele?

Mitte eriti. Tegelikult on ka väga raske hinnata, kas bassein on kiire või aeglane. Enda sportlaste põhjal – treenin siin kuut ujujat: kolme Iisraelist, kaht Hong Kongist ja Kregorit – võin öelda, et lootsin neilt veidi kiiremaid aegu, aga ma ei usu, et see [madal bassein] mõjutab kohta.

Oleme ka ju olümpial, kus on väga palju erinevaid muutujaid. Võistlemisega kaasneb stress, ärevus – see võib samuti kõike mõjutada. Olümpiafinaali jõudmine on kõigi jaoks stressirohke ülesanne.

Vähemalt on siinne bassein puhas! (viide Seine'i jõele, kus triatleedid peaksid ujuma – K. J.)

Tõsi! (muigab – K. J.)

Kregor Zirgi 200 m liblika eelujumine.
Kregor Zirgi 200 m liblika eelujumine. Foto: Tairo Lutter

Kas mingit tüüpi ujujatel võiks madalas basseini muidu ka eelis olla?

Jällegi, raske öelda. Seni on parima esituse teinud Leon Marchand 400 m kompleksis, aga tema ongi teistest peajagu üle. Alati võib erinevaid asju spekuleerida, aga ta on ka imeline sportlane. Ta on ilmselt lihtsalt nii hea.

Kas lisaks madalale põhjale leidub veel nüansse, mis teevad siinse basseini aeglaseks?

Raske öelda, et madalus otseselt basseini aeglaseks teeks. Oleme näinud sama sügavates basseinides ka väga häid aegu. Või isegi madalamates. Nii et raske öelda, kas see on ikka peamine faktor.

Võib olla ka muid põhjuseid: basseinis valitsevad hoovused, mis on tingitud filtreerimissüsteemist või võib basseini põhja muster olla teistsugune. Seda on raske öelda. 

Lõpetuseks, mida te Kregoriga õhtuse poolfinaali eel teete?

Praegu läks Kregor n-ö mahaujumisele, seejärel käib ta läbi füsioterapeudi juurest, saab massaaži ja sõidab tagasi olümpiakülla. Seal ta sööb, puhkab, tukastab. Ilmselt teeb ka koju ühe Facetime'i kõne: pere tahab kindlasti temaga suhelda ja õnnitleda. Umbes kolm tundi enne starti istume uuesti bussile ja tuleme siia.

Kas Rushton «aitas» Jefimova omapärasel kombel finaali?

Kregor Zirgi treeneri Tom Rushtoni jaoks on olümpia juba mõnes mõttes korda läinud, sest üks tema kuuest hoolealusest, Hong Kongi ujuja Siobhan Bernadette Haughey, tuli eile õhtul naiste 200 m vabaltujumises pronksile. 

Sellega seoses edastasime Suurbritannias sündinud, ent Kanadas üles kasvanud juhendajale mõistagi õnnesoovid, kuid uurisime ühtlasi, kas meil tuleb teda ka tänada.

Nimelt ujub Haughey väga hästi ka 100 meetrit rinnuli: tema isiklik rekord ja hooaja tippmark (1.05,92) on sealjuures ka Eneli Jefimova rekordist (1.06,08) kiirem. Olümpial Rushtoni hoolealune aga sel distantsil ei osalenud, mis – olles nüüd muinasjutuline – võis olla määrav, et Jefimova viimasena olümpiafinaali pääses. 

Rushton, kuulates selle teooria ära, vastas muiates: «Ega ma treenin ka Anastasia Gorbenkot [kes oli 100 m rinnuli eelujumises Enelist kiirem], ent kes loobus pärast edasi saamist poolfinaalist. Seega tegin isegi Henryle (Jefimova treener Henry Hein – K. J.) nalja, et ma aitan Enelit kõvasti.

Aga Eneli on suurepärane tšempion. Olen väga õnnelik, et tal hästi läheb, seda nii Eneli, Henry kui ka teie riigi pärast!»

Märksõnad

Tagasi üles