PM PARIISIS Klen Kaljulaid: olümpia on koht, kus teen koledat, mitte ilusat maadlust

Copy
Klen-Kristofer Kaljulaid (paremal) koos treener Vladimir Stepanjaniga Pariisi olümpiakülas.
Klen-Kristofer Kaljulaid (paremal) koos treener Vladimir Stepanjaniga Pariisi olümpiakülas. Foto: Karli Saul / EOK

Pariisi olümpiamängude judovõistlusel jõuab kolmapäeval järg kuni 90-kiloste meeste kätte ning tatamile astub meie ainus esindaja sel alal Klen Kristofer Kaljulaid, üks Eesti lipukandjatest avatseremoonial.

Ta kinnitas, et on olümpiavõistluseks nii valmis, kui olla saab. Seisukohal, et kõik võimalik, mis suurvõistlusel hästi esinemiseks vaja, on ära tehtud, on ka Kaljulaidi treener Vladimir Stepanjan. «Kõige tähtsam on vaimne valmisolek. Tunnen, et selle poolega on asi korras. Klen läheb homme võitlema,» ütles Stepanjan Eesti ajakirjanikele.

Kaljulaid, kes paljudele kahevõitlusalade tegijatele sarnaselt on lühikese ja konkreetse jutuga, märkis: «Olen 25 aastat teinud judot, viimased nädalad enam väga palju ei muuda. Olen olümpiaks juba pikemat aega valmis olnud. Paar kuud tagasi mõtlesin, et pean keskenduma kolmele asjale: jõunäitajad, kaal ja maadlustunnetus. Nendega on korras.

Minu jaoks on väga oluline, et oleksin jälle näljane. Osalesin kvalifikatsiooniperioodil nii paljudel võistlustel, et polnud enam seda agressiivsust, nälga. Nüüd on nälg tagasi. Lähen homme väga hea meelega maadlema.»

Eesti koondise judorakuke – kolmandana ka sparringupartner Markus Luha – käis pühapäeval vaatamas kuni 66 kg kehakaalu võistlust. Kaljulaid teatas, et tahtis saaliga tutvuda. Ning see tutvumine tõi kindla arvamuse.

«Siin on väga tagasihoidlik judosaal. Kui prantslane maadles, oli kohati tunne, et tribüün (samamoodi tellingutel nagu vehklemisareenil – V.A.) laguneb laiali. Ma ei kujuta ette, mis juhtub viimasel päeval, kui maadlema hakkab Teddy Riner (kolmekordne olümpiavõitja ja kaheteistkordne maailmameister, Pariisi olümpia üks tulesüütajatest – V.A.). Ma ei julgeks siis saalis olla. Judo on Prantsusmaal ülipopulaarne, saalis on pealtvaatajatele selgelt liiga vähe kohti. Arvan, et matil on tiba mõnusam, kui seal tribüünil,» rääkis Kaljulaid.

Kui matil on mõnusam, siis siinkirjutaja lõõpis, et saab homme vastaseid loopima hakata. Ent Kaljulaid on viimase aasta jooksul rääkinud oma maadlustaktika muutmisest – varasemast loopijast on saanud taktikaline maadleja.

«Ei. Vähemalt ei ole plaanis loopida. Siin ei ole see koht, kus ma pean tegema ilusat maadlust. See on koht, kus tulen teen koledat maadlust. Väga kinnist taktikalist maadlust, kus eesmärk on võita. Kui antakse tasuta variant, siis loobin. Aga eeldan, et olümpial keegi seda ei anna,» lausus Kaljulaid tõsiselt.

Avaringis tuleb talle vastu eksootilise Mauritiuse esindaja, kuid tegelikult prantslane ja siinmail harjutav Remi Feuillet. «Tegemist on traditsioonilise Prantsuse kooli mehega. Minu eesmärk on tema maadlust lõhkuda ja tuua ta enda ligi, et tal poleks ruumi pöörata alla,» on sõjaplaan paigas.

Kui möirgav publik hakkab vastasele kaasa elama, kas see jalga nõrgaks ei võta? Rahulikul eesti mehel on vastus valmis: «Mul ei ole midagi selle vastu, kui kõik on minu vastu. Arvan, et see on mõnus tunne, kui sa ei ole favoriit.»

Koostööd Stepanjaniga kiidab Kaljulaid igati: «Ta hoiab tuju üleval. On rahulik, kogenud. Viies olümpia ikkagi, mees teab, mida mees teeb.»

Treener lisas: «Praegu ta on 29, hakkasin juhendama umbes siis, kui ta oli 15-aastane. Viimasel kolmel aastal ma otseselt ei tegelnud temaga. Aga ühel hetkel Klen küsis, et kas tulen temaga olümpiale? Loomulikult! Tunneme üksteist väga hästi. Tean väga hästi tema maadlust, tema teab minu mõtteid, me mõlemad austame teineteist.

Olen kõigil viimastel võistlustel peale ühe temaga kaasas olnud ja need on läinud hästi, näiteks sai ta jaanuarikuus Portugalis peetud GP-etapil teise koha. Kõrvalt näeb alati paremini ja ta teeb väga täpselt seda, mida ma ütlen. Meie koostöö on väga hea, ta saab juba poolelt sõnalt aru, mida tahan.»

Stepanjani sõnul on Kaljulaidi kaalukategoorias maailmas 700 meest, kes tahavad pääseda olümpiale. Sihile jõudis 29. «Siin ei ole ühtegi lihtsat vastast. Esimeses matšis tuleb pea hoida külm ja õigesti maadelda – siis on võimalik võita. Pead olema agressiivne, aga see agressiivsuse aste peab olema kalkuleeritud,» selgitas juhendaja.

Judokatel on ebausk, et võimalikest järgmistest vastastest pigem ei räägita. Sest kui esimese matši kaotad, polegi midagi rääkida. Ent ikkagi: edu korral avaringis ootab Kaljulaidi teises üks kullasoosikutest, jaapanlane Sanshiro Murao. «Ta on väga-väga-väga tugev, aga see on judo,» märkis Stepanjan.

Väljend «see on judo» tähendab selle ala tegijate keeles: kõik on võimalik!

Tagasi üles