PM PARIISIS Lapse sünd andis Zirgile tiivad, mis kandsid olümpiafinaali: olen valanud väga palju õnnepisaraid

Kregor Zirk lubas pärast 200 m liblika eelujumist, et annab õhtuses poolfinaalis endast 120 protsenti. Lubadus sai kuhjaga täidetud!

Mõned nädalad tagasi 25. sünnipäeva tähistanud sportlane uuendas enda nimele kuulunud Eesti rekordit sekundi ja 26 sajandikuga. 1.54,22 oli poolfinaalide viies tulemus.

Meeste 200 m liblikujumise finalistid ja poolfinaalide ajad.
Meeste 200 m liblikujumise finalistid ja poolfinaalide ajad. Foto: Kuvatõmmis

Meediatsooni jõudes oli päevakangelane äärmiselt heas tujus. Nõnda ka ajakirjanikud. Võib öelda, et kõik olid positiivselt šokeeritud. Nõnda kulges lõviosa järgnevast usutlusest naerulagina saatel.

Kregor, mis sa tegid!?

Kui teaks ise ka... Finaali sain. See on kõige lihtsam ja otsesem vastus.

Aeg on ka päris hea.

Tuleb nii välja jah...

Poleks oodanud. Emotsiooni pealt. Kõrvalrajal olev Leon Marchand... Üritasin tema melu endasse tõmmata ja tuli hästi välja.

Aplaus julge ujumise eest. Me kõik vist mõtlesime, kas suudad kesta lõpuni.

Eesmärk oli kiirelt alustada. Tean, et Leon on ka pigem kiire alustaja. Üritasin alustada kiiremini, aga kergemalt. Rohkem emotsiooni ja melu pealt. Seda on raske selgitada. Aga seda üritasin teha ja ilmselgelt sain väga hästi hakkama.

Kas tuli kasuks, et Marchand oli su kõrval? (Jutt käib kohalikust supertähest, juba 400 m kompleksis olümpiarekordiga triumfeerinud Leon Marchandist.)

Jaa. Enne starti karjuti: Leon-Leon. Veits kõlas nagu: Kregor-Kregor. Inimene kuuleb seda, mida tahab. Kindlasti see aitas.

Visuaalselt nägid teda, said püüda?

Nägin prilli kõrvalt, et ta pole minust viis meetrit eest. Teadsin, et tema ujub siin kiiresti. Kui olen nii lähedal, peaksin ka päris hästi ujuma. Viimases pöördes nägin esimest rada. Ta on ka väga hea kutt, jäi kehaga maha. Siis teadsin, et seis on päris hea.

Kas oli sinu elu siiani parim ujumine?

Jaa, kindlasti, 100 protsenti. Loodame, et homme on äkki parem.

Kregor Zirk
Kregor Zirk Foto: Tairo Lutter

Hommikul lubasid õhtuks 120 protsenti anda. Andsid?

Võib-olla 125! See on julm! Arvan, et mul läheb natuke aega, et aru saada, millega ma just hakkama sain.

Praegu oled adekvaatne, kui palju energiat basseini jäi?

Alguses tuleb hästi pikalt ringi kõndida, kui Kanal 2ni jõuan. Tegin oma nutmised ja kõik ära. Suutsin emotsioone koguda. Mõnes mõttes oli kergem ujumine kui hommikul. Eks elevus ja kõik see annab omamoodi energiat.

Edu võttis silma märjaks?

Jaa, täiega! Niipea kui mul laps kaheksa kuud tagasi sündis... Kui ma normi täitsin, pillisin nagu väike laps. Ja kui enda lapsega väga palju mänginud olen, siis ka. Rõõmupisaraid on väga palju tulnud. Täna ka – puhtad rõõmupisarad.

Kas kogu päev oli kuidagi eriline?

Elukaaslasega tegime videokõne. Ega ma kellelegi teisele pole vastanud. Ainult elukaaslase, treenerite ja biomehaanikutega. Vaatasin «Sõpru» (menukas USA seriaal – toim) ja... Ei midagi erilist. Tegin asju, mida muidu ka teeks sellises olukorras.

Mis osa «Sõprades» oli?

Seal, kui Phoebe käis kahe inimesega korraga kohtamas. Tuletõrjuja ja see mingi teine vend...

Ta jätkas tõsisemalt.

Arvan, et hommikul oli väike pingelangus ka kindlasti. Teadsin, et vorm on hea. Ega õhtul midagi kaotada polnud. Läksin julgelt peale ja tuli niimoodi.

Kas sa enne olümpiat uskusid, et finaalikoht on reaalne?

Trennis tehtu põhjal: jah! Viimase kuu aja jooksul näidatud ajad on mulle väga palju enesekindlust andnud. Ma pole elu sees trennis nii häid tulemusi näidanud. Teadsin, et see on mul sees.

Täna hommikul ärgates mõtlesin, et mis iganes juhtub, tean, et konkurents on väga tihe, kui annan endast maksimumi, siis olen rahul. Saan edasi või ei saa. Kõik see, mis ma siin täna tegin, on ainult boonus. Külm närv ja...

Kas jutud aeglasest basseinist võib prügikasti visata?

Tundub nii... Seda on raske kommenteerida. See on alati erinev. Terve meeste rinnuliujumise finaal oli väga aeglane. Liblikas on kõike olnud.

Milline on plaan homses finaalis?

Arvan, et suhteliselt sarnane nagu täna. Vaatame ja analüüsime, mis täna õhtul juhtus. Selle järgi paneme [täpse] plaani paika.

Mis on selle viimase eduka kuu edu võti?

Arvan, et laps. Olen seda varem ka öelnud. Laps on elule toonud uue perspektiivi. Kuidagi ei muretse nii palju selle üle, mis basseinis toimub, mõnes mõttes. Varem läksin halva trenni puhul väga emotsionaalseks ja hakkasin pablama. Nüüd, kui trenn lõppeb ära, siis mõtlen ainult perele. See on väga oluline tippspordis, et treeningu väliselt ei mõtle, mida trennis teed. Minu elu ongi täpselt selline.

Meeste 200 m liblikujumise olümpiafinaal peetakse 31. juuli õhtul kell 21.37.

Kanal 2 intervjuu

Mida sa just tegid? 1.54,22. Uuendasid Eesti rekordit üle sekundi!

Jumal tänatud, et see meediaala nii pikk on siin, olen pisaraid siin valanud. Nüüd on emotsioonid rahunenud. Kui ma nägin aega, siis teadsin, et finaalipääs on käes.

Kust tuli selline aeg?

Olümpia värk. Ise ka ei tea. Ma olin täna õhtul palju rahulikum ja ei muretsenud nii palju. Hommikul oli pingelangus. Kuna kodu lemmik Leon Marchand oli mu kõrval, siis proovisin tema melu endasse tõmmata. See Leon kõlas siin ujulas veidi nagu Kregor, et tunnetasin, et mulle elati kaasa.

Enne poolfinaali rääkisid, et soovid koos Marchandiga samas poolfinaalis ujuda. Aga näe, teid pandi lausa kõrvuti radadele.

See oli enne olümpiat mu unistusi temaga koos ühes vahetuses ujuda, et seda päris melu kogeda. Enne poolfinaali ma sain juba selle kätte. Finaal on ainult boonus.

Sina oled vaheaegu näinud, need räägivad täpselt sama hullu juttu, mis lõpptulemus.

Mu eesmärk oligi teha algust kiiremini, eriti just see esimene 50 meetrit. Ujuda kergemini, aga samas ka kiiremalt, et just kasutada seda karjumist ja melu ära. Seda üritasin teha, sain väga hästi hakkama. Keskmine 100 meetrit oli ka väga hea, viimane 50 meetrit oli sama, mis hommikul. Aeg oli ikkagi suurepärane.

Peab vist rahul olema sellega, mis sulle näppude vahele jäänud on seni?

Palju higi, verd ja pisaraid on valatud. Ma olen väga tänulik oma kodustele. Viimased kaheksa kuud minu jaoks on elumuutvad olnud.

Tagasi üles