PM PARIISIS Zirgi treener: kui Kregori 100 meetri aega nägin, siis mõtlesin: palun, Jumal, pea vastu!

Copy
Kregor Zirk ja tema treener Tom Rushton.
Kregor Zirk ja tema treener Tom Rushton. Foto: Montaaž: Tairo Lutter

Kui Kregor Zirgi kanadalasest treener Tom Rushton pärast hoolealuse olümpiafinaali jõudmist Eesti ajakirjanike ette jõudis, sai talle visatud väike eestlaslik vimka. Avaküsimuseks oli stoiline: «Polnud vist paha, või mis?» Rushton neelas sööda alla ja vastas sama stoililiselt: «Ütleme, et okei oli, jah.»

Pärast seda puhkesid kõik osapooled naerma ning jätkatigi rõõmsamal toonil, sest esimest korda pärast 1980. aasta Moskva mänge on Eesti meesujuja olümpiafinaalis!

«See oli fantastiline,» jätkas Rushton. «Ütlesin juba hommikul, et olin tema ujumisega väga rahul, sest ta suutis sellises aeglases basseinis ujuda sisuliselt enda isikliku rekordi. See aga, mis ta õhtul tegi, oli täiesti uuel tasemel. Kregor väärib väga suurt tunnustust selle eest, et ta endasse nõnda uskus. Olen väga elevil, et ta finaali sai ja see saab [homme] väga nauditav olema!»

Kuidas Kregori 1,26-sekundilist rekordiparandust selgitada? Mis ta täna teisiti tegi?

Kregor on võistluseks hästi välja puhanud ja on näha, et ta liigub vees hästi. Ma palusin tal esimesel 50 meetril teha ka ühe tõmbe vähem, sest nii on tal lõpus rohkem energiat, ja seda ta ka tegi. Distantsi esimene pool tuli tal väga hästi välja ja õnneks suutis ta seda ka hoida, mis oli muidugi mõneti üllatav.

Hommikul ütlesite, et Kregor peab teised 100 meetrit ja eriti viimased 50 meetrit väga hästi ujuma, et oleks finaalilootust.

Kusjuures, täna võisid kõik 50-meetri-lõigud olla tema parimad. Tema 100 meetri vaheaeg (53,80 - K.J.) oli vähem kui sekundi tema 100 meetri distantsi isiklikust rekordist (52,82 - K.J.) aeglasem ehk tõesti - suurepärane töö! 

Mis emotsioonid teid pärast ujumist valdasid?

Pärast 100 meetrit, kui nägin, et ta ujus selle 53,8ga, olin tegelikult mures. Mäletan väga hästi 2022. aasta Rooma EMi, kus ta alustas samamoodi kiiresti, aga mille viimased kümme meetrit polnud väga ilusad. Siis mõtlesin, palun, Jumal, ärgu seekord nii mingu. Seega kui ta korralikult finišeeris, siis tundsin esialgu kergendust. Kui aga aega nägin, siis sattusin mõistagi elevile.

Meeste 200 m liblikujumise finalistid ja poolfinaalide ajad.
Meeste 200 m liblikujumise finalistid ja poolfinaalide ajad. Foto: Kuvatõmmis

Kregor ise ütles, et tema hea hoo taga on hiljutine isaks saamine. Mis teie ütlete, kuidas on Kregor pärast lapse saamist muutunud?

Jaa, eks meiegi naljata, et isaks saamine annab jõudu (that dad-power is a thing - K.J.). Aga perelt saadav inspiratsioon on see, mis teeb Kregori jaoks asja erinevaks. Mullu, kui nad olid lapseootel - laps sündis novembris - oli palju stressi ja teadmatut.

Me ju reisime pidevalt ja oleme üle maailma sõidus, mida on niisamagi keeruline manageerida, rääkimata sellest, kui sul on samal ajal laps tulekul ja sul pole veel asju paigas. 

Tal oli seetõttu keeruline, aga nüüd, kui need tükid on paigas, on ta rahulikum. Lisaks ei uju ta enam enda nimel, vaid tal on pere tugi. Nad toetavad teda ja usuvad temasse.

Kui palju võis Kregorile sajandikke-kümnendikke juurde anda see, et ta ujus kodupubliku lemmiku, Prantsusmaa superstaari Leon Marchandi kõrval?

Kusjuures Kregor ütles mulle enne olümpiat, et üks tema eesmärke oleks Leoniga samas ujumises ujuda ning viskas nalja, et mida kaugemale ta jõuab, seda suuremaks see tõenäosus muutub. Seega ainuüksi see oli kordaminek. Aga Leoni kõrval olemine, sealjuures veel selle prantsuse publikuga... ma üritasin talle öelda, et kasuta seda energiat ära, kuid sedagi tuleb teha nii, et mitte ennast üle küpsetada.

Tom Rushton.
Tom Rushton. Foto: Tairo Lutter

Mida homsest finaalist oodata?

Kui Kregor on võimeline oma tänast etteastet kordama, oleks see juba erakordne. Olümpiafinaalis tahavad kõik medalit ja temagi läheb andma endast parimat. Samas oli ta olümpia eel pingereas 21. kohal, seega pole ta kaugeltki soosik. Aga iial ei tea, mis võib juhtub.

Samas, sellesama pingerea põhjal ei oleks tohtinud ta ka viiendana olümpiafinaali jõuda!

Absoluutselt. Seepärast me ju võistlemegi ja olümpiale tulema: siin ei loe edetabelid, vaid reaalsed ujumised.

Mis strateegia homme kasutusele tuleb, et veel kiiremini ujuda?

Ma ei tea, tänane strateegia tundus juba töötavat, seega peaks äkki selle juurde jääma (muigab - K.J.). Mida ma oma ujujatele muidu tavaliselt räägin on see, et mina võin teid viia 150 meetri peale, kuid viimased 50 tuleb teil ise läbida. Kui Kregoril see õnnestub … eks siis ole näha, mis tuleb.

Aga kas seda võib öelda, et täna poolfinaalis näidatu oli Kregori elu parim ujumine?

Absoluutselt. Ta on ju olümpiafinaalis, mis on päris eriline.

Märksõnad

Tagasi üles