Üle aastate Põhja-Koreale olümpiamedali toonud sportlased tekitasid küsimusi (5)

Copy
Põhja-Korea lauatennisistid Jong Sik Ri (vasakult teine) ja Kum Yong Kim (vasakult kolmas).
Põhja-Korea lauatennisistid Jong Sik Ri (vasakult teine) ja Kum Yong Kim (vasakult kolmas). Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / Scanpix

Pariisi olümpia lauatennise segapaarismängus hõbedale tulnud Põhja-Korea paar Jong Sik Ri ja Kum Yong Kim olid suureks üllatuseks ka ala spetsialistidele. Kinnisest riigist pärit lauatennisistide kohta jäi ka pärast olümpiahõbedale tulemist õhku palju küsimusi.

Põhja-Korea segapaar kaotas finaalis Hiina duole Chuqin Wang ja Yingsha Sun 2:4 (6:11, 11:7, 8:11, 5:11, 11:7, 8:11). Lauatennis on üks maailma kõige konkurentsitihedam spordiala, kuid ka ala spetsialistide jaoks tulid hõbedale täiesti tundmatud tegijad.

Põhja-Korea hõbemedalistide kohta pole peaaegu mingit infot ja nad polnud enne OM-kvalifikatsiooniturniiri rahvusvaheliselt võistelnud. Põhja-Korea on vahele jätnud ka kaks viimast olümpiat.

Nii on suudetud jääda varjatuks, mis teeb vastastel nende mänguviisi uurimise raskeks. Edu põhjuseks peetakse mitte ainult mänguoskust, vaid ka mittestandardset reketit, kus on kasutusel teistsugune kummikiht.

Põhja-Korea ei osalenud Tokyo olümpial, 2016. aasta Rio de Janeiro mängudel teeniti seitse medalit, neist kaks kuldset.

Kuigi Põhja-Korea sportlased on meediaga suhtlust üritanud vältida, siis pärast medalite võitmist tuli neil osaleda pressikonverentsil. Isegi seal olid need kaks väga napisõnalised. Küsimusele, kuidas nad jõudsid sellele tasemele, ilma et keegi neist varem midagi teadnud oleks, vastas Jong Sik Ri: «Harjutame oma kodumaal.»

Küsimusele riigi esimese olümpiamedali kohta paljude aastate jooksul vastas Kum Yong Kim: «Järgmine kord läheb paremini ja võidame kulla.»

Expressen kirjutas, et pressikonverentsil osales palju ajakirjanikke, kes jäid pärast napisõnalisi vastuseid hämmingusse. «Mis see nüüd oli? Ma tean neist sama vähe kui enne võistlust,» ohkas Prantsuse ajakirjanik Expresseni kolleegile.

Märksõnad

Tagasi üles