Simone Biles – ajaloo üks edukamaid sportlaseid, kelle elu on olnud kõike muud kui lihtne

Copy
Simone Biles olümpial.
Simone Biles olümpial. Foto: Paul Kitagaki, Jr./ZUMAPRESS.com/Scanpix

Simone Biles on ajaloo üks paremaid võimlejaid, kes on tuntud oma järjekindluse ja esituste keerukuse poolest. Oma karjääri jooksul on ta püstitanud mitmeid rekordeid, kuid on pidanud ka võistlemisest loobuma.

27-aastane Ohios sündinud Biles alustas oma karjääri vaid kuueaastaselt. Tema teekond on olnud käänuline, kuid sellest hoolimata on sportlane saavutanud oma karjääris pea kõik.

Raske lapsepõlv

Bilesi lapsepõlv ei olnud sugugi lihtne. Tema mõlemad vanemad võitlesid alkoholismi ja narkosõltuvusega. Isa hülgas perekonna ning ema Shannon ei suutnud Simone'i ning tema kolme õe ja venna eest hoolitseda.

Pärast kasuperes veedetud aega lapsendasid kolmeaastase Simone'i ja tema noorema õe Adria Shannoni isa Ron Biles ja tema teine ​​naine Nellie. Simone'i vanema venna ja õe adopteeris Ron Bilesi õde.

Tulevane spordisangar oli algusest peale aktiivne laps, jooksis ja hüppas kõikjal, kus sai. «Lihtsalt väga julge laps,» kirjeldas ta ennast hiljem.

Kuueaastaselt viidi Biles võimlasse, kus ta nägi vanemaid tüdrukuid võimlemas. Kui treenerid nägid kuueaastast ameeriklannat edukalt jäljendamas teismeeas tüdrukute tegusid, võtsid nad tema kasuvanematega ühendust ning soovitasid lapsel regulaarselt võimlemistundides käia.

Biles alustas treenimist Houstonis koos treener Aimee Boormaniga, kust sai alguse tema suurepärane teekond võimlejana.

Tulemusi ei pidanud kaua ootama

Esmakordselt osales Biles USAs juunioride võistlusel 2011. aastal, saavutades seal esimese ja kolmanda koha.

Ta oli aga ristteel. Võistlemine kõrgel tasemel nõudis ohverdusi. 14-aastaselt lahkus Biles koolist, et minna üle koduõppele. Sellest ajast peale loobus ta tavapärastest teismeliste tegevustest, et treenida päevas kuus kuni kaheksa tundi.

Biles, kes oli liiga noor, et pääseda 2012. aasta Londoni olümpiamängudele, oli 2016. aasta Rio de Janeiro mängudel favoriit. Ta täitis kõigi ootuseid, viies esmalt USA võistkondlikus arvestuses kullale ning tõusis veel kolm korda pjedestaali kõrgeimale astmele.

Võistluspaus ja skandaal

Pärast 13 aastat kestnud lakkamatut harjutamist ja võistlemist otsustas Biles enne 2020. aasta olümpiamängudeks valmistumist aasta pikkuse pausi teha. 

Pärast seda, kui tema eluaegne treener Boorman kolis Texasest Floridasse, jätkas Biles treenimist Laurent Landi juures.

2018. aasta alguses raputas võimlemismaailma aga skandaal, kui 150 USA võimlejat süüdistasid koondisearsti Larry Nassarit seksuaalses kuritarvitamises. Süüdistustega liitus ka Biles. Nassar mõisteti 60 aastaks vangi ehk ta veedab oma ülejäänud elu pokris.

Pärast 711-päevast võistluspausi naasis Biles 2018. aasta juulis tagasi võistlustulle. USA iluvõimlemise meistrivõistlustel võitis ta kuldmedali kõigil neljal alal ning temast sai teine ​​naine ajaloos, kes on võitnud USA tšempionaadil kõik viis kuldmedalit.

Olümpia ja vaimne tervis

Kolm aastat tagasi toimunud Tokyo mängudeks olid Bilesile seatud suured ootused, aga ta loobus vaimsetele muredele viidates enamikest võistlustest. Ta võitis küll kaks medalit, aga mitte ühtegi kulda.

Praeguseks tervelt 23-kordse maailmameistri otsus mitte võistelda tekitas arutelusid sportlastele avaldatava surve ja nende vaimse tervise probleemide üle. 

«Teen suuremaid pingutusi oma vaimu ja keha eest hoolitsemiseks, mis hõlmab kord nädalas teraapiat. Neljapäevad on minu teraapiapäevad, kus mul on hetk iseendale,» selgitas Biles 2023. aastal Olympics.com-ile antud intervjuus.

Aegade jooksul on Bilesi nägemus edust muutunud. «See tähendab minu jaoks praegu midagi natuke teistsugust. Varem defineerisid kõik mulle, mis on minu jaoks edu, kuigi mul oli oma narratiiv. Nüüd on see võistlemine, heas vaimses vormis olemine, lõbutsemine ja asjade juhtumine, mis peavad juhtuma,» jagas ta Olympics.com-iga.

Pariisi mängudel on Biles näidanud, miks peavad paljud teda spordiajaloo paremaks võimlejaks. Tema suurepärase esituse toel võitis USA võistkondlikus arvestuses kuldmedali. Seega on tal kokku kaheksa olümpiamedalit: viis kulda, üks hõbe ja kaks pronksi.

«Ma arvan, et 2016. aastal me pidime kulla võitma,» mõtiskles Biles. «Nüüd, kui ma olen palju vanem ja meil on palju rohkem kogemusi, on meil siin lihtsalt lõbus ja me naudime seda, mida me teeme.»

Tagasi üles