Kõrvalalal viimaseks jäänud Jefimova: juba hommikul ärgates tundsin, et olen väga väsinud

Copy
Eneli Jefimova
Eneli Jefimova Foto: Tairo Lutter

Üleeile oma põhialal, 100 m rinnuliujumise Pariisi olümpia seitsmenda kohaga lõpetanud Eneli Jefimoval poole pikemaks distantsiks enam rammu ei jagunud.

17-aastane eestlanna sai kirja isiklikust rekordist ligi neli sekundit kehvema aja. 2.30,68 andis 23 sportlase konkurentsis viimase koha. Põhjust nurisemiseks aga kindlasti pole. Jefimova jättis oma põhialale nii füüsilist kui ka vaimset jõudu. Lisaks saadi 200 m ujumise võimalusest teada vahetult enne olümpiat.

«Väga raske oli. Oli kohe aru saada, et pole see 200 m vorm kohe üldse... Teise 50 m peal hakkas raske ja ma sain aru, et ma väga lõppu ei jõuagi. Tavaliselt ma viimasel 50 m jõuan ikka järgi, aga nüüd vajusin täiesti ära. Ei olnud üldse hea,» analüüsis Jefimova usutluses Kanal 2-le.

«Juba hommikul ärgates tundsin, et olen väga väsinud. Kogu see energia läks 100 m peale, 200 m peale energiat ei jagunud.»

Ta lisas: «Kui ma vaatan, et isikliku rekordiga oleks poolfinaali saanud, siis natuke kahju küll, aga... Aga 200 m vormi siin pole praegu.»

Millise plaaniga startisid?

Läksin nii, kuidas tunnetan. Treeneriga polnud mingit plaani. Nii kuidas saan ja jõuan. Esimene 50 m oli tõesti väga hea, aga edasi läks ikka väga raskeks.

Kas üldse valmistusite selleks ujumiseks?

Ei, üldse mitte. Tegime ainult ühe trenni. Umbes nädal enne, kui siia tulime. Plaanis oli 100 m kaupa ujumisi, aga ma too päev ei tundud väga kiirust. Otsustasime, et teeme ühe 200 m trenni vahele. Kerged kiirused, tõmbe peale. Tegelikult pole üllatus, et nii halvasti ujusin.

Ilmselt oli 100 m järel ka korralik pingelangus?

Jah... Tegelikult ma eile isegi ujusin isegi trennis päris korralikult. Aga täna hommikul polnud enam nii hea kiirus. Pärast sotti oli juba kuklas, et võistlus on lõppenud: ei peagi rohkem pingutama. See ka mõjutas.

Pariisi olümpia 2024: võib ju rahule jääda küll?

Jah, võib küll. Minu eesmärk olla parem kui Tokyos – täitus. Olin tõesti palju parem. Tegelikult see, kuidas kogu Eesti riik mulle kaasa elas... Nii palju sain positiivseid sõnumeid. Kõik oli nii positiivne. Sain sellest kindlasti kõva motivatsioonilaksu. Ma ei osanud arvata, et nii paljud inimesed jälgivad. Sain nii palju ja südamlikke sõnumeid. Arvan, et see oli olümpia tipphetk, et mind toetati nii palju.

Nelja aasta pärast Los Angeles. Treener Heny Hein on rääkinud medalist. Mida sina arvad?

Kõlab päris korralikult. Olen üritanud igal tiitlivõistlusel saada parem koht kui eelmisel. Finaal oleks miinimumeesmärk. Medal ka... Kui suudan korraliku treeningploki teha, olen võimeline palju kiiremini ujuma.

Tagasi üles