PM PARIISIS Kaljulaid läks jaapanlase vastu täispangale, risk ei õnnestunud

Copy

Judoka Klen Kristofer Kaljulaid alistas Pariisi olümpial kuni 90 kg kaaluvate meeste kategoorias avaringis lisaajal Rémi Feuillet', kuid kaotas seejärel jaapanlasest suursoosikule Sanshiro Muraole. Ta lõpetas võistluse 9. kohaga ja treener Vladimir Stepanjani sõnul sai miinimumprogramm täidetud.

«Läksin maadlema mõttega, et ma ei taha väikselt kaotada, vaid suurelt võita. Läksin väga lahtist maadlust maadlema. Ja kui maadled väga lahtiselt, on suur oht uhkelt kukkuda. Täpselt nii läks,» selgitas Kaljulaid Eesti ajakirjanikele.

Ta oli võistluse eel rääkinud, et ei lähe kedagi loopima ja maadleb koledalt. Täpselt niimoodi oli avaringi matš ka kulgenud. Ent Murao vastu otsustati koos juhendajaga proovida teistsugust lahendust.

«Olen tema vastu proovinud seda koledat maadlust ja ta on iga kord pannud lõpuks oma paremuse maksma, küll lisaajal, aga sellel pole vahet. Pidin lahtiselt proovima. Kui tahad võita niisugust meest nagu Murao, siis pead riskima,» selgitas Kaljulaid.

Ta kaotas 44 sekundiga. Murao sai tema jala oma jalaga ära siduda, meie mehe tasakaalust välja viia ja enamat polnud vaja. Mida saanuks Kaljulaid ses olukorras paremini teha? «Rohkem külg ees maadelda. Ta maadleb väga hästi – kui alguses tahtsin pealt minna, reageeris ta kohe õigesti. Olen 99 protsenti kindel, et ta võidab täna.»

Lohutusringi pääsevad vaid veerandfinaalide kaotajad, Kaljulaidil jäi sellest üks võit puudu. Murao aga on jõudnud poolfinaali, kus kohtub võõrustajate lootuse Maxime-Gael Ngayap Hambouga.

Treener Vladimir Stepanjan Pariisi olümpial.
Treener Vladimir Stepanjan Pariisi olümpial. Foto: Karli Saul / EOK

Kuidas Kaljulaid oma olümpiavõistluse kokku võtab? «Nagu Vova (treener Stepanjan – V.A.) ütles, tegime miinimumi ära. Eesmärk oli teises matšis üllatada, aga kahjuks see täna ei olnud see päev. Teen hooaja lõpuni, tahaks sel aastal ühe Grand Slami medali ära võtta. Siis vaatame, mis edasi saab.»

Stepanjan märkis, et kui Kaljulaid (on praegu 29-aastane) jätkab, siis ta usub, järgmine olümpiapilet tuleks hõlpsamalt ja tulemus nelja aasta pärast parem. «Aga seda otsustab tema,» rõhutas juhendaja.

Ta lisas: «Klen sai Murao vastu esimese haarde väga ilusti kätte, meie plaan oligi maadelda hea haardega. Aga jaapanlane suutis heita esimesena. Ta oli täna tugevam. Ta ongi väga-väga hea maadleja ja 99 protsenti pakun, et võidab. Klen võib-olla ei olnud valmis temaga täna maadlema. Teistsuguse loosi korral võinuks püüda ka 5. või 3. kohta.»

Pärast esimest matši

Kaljulaidi avamatš Feuileet'ga kulges tasavägiselt. Normaalajal said mõlemad kaks hoiatust, lisaajal Mauritiust esindav vastane ka kolmanda ning sellega oligi meie olümpiadebüüti teinud mehel võit käes. Ta oli selle järel aga väga enesekriitiline.

Treener Vladimir Stepanjan (taga) saadab Klen Kristofer Kaljulaidi olümpiadebüüti tegema.
Treener Vladimir Stepanjan (taga) saadab Klen Kristofer Kaljulaidi olümpiadebüüti tegema. Foto: Karli Saul / EOK

«Eile sai öeldud, et teen koledat maadlust, et kindla peale võita, aga nii koledat ei oleks ma suutnud ettegi kujutada. Tõesti oli väga kole maadlus. Kõige olulisem, et võit sai võetud. Nüüd on pinge maas ja järgmisele matšile saab minna juba loovamalt,» tunnistas Kaljulaid Eesti ajakirjanikele.

Ta lisas: «Kui vaataksin kõrvaltvaatajana, ütleksin oi-oi, see poiss ei oska üldse maadelda. Mis teha, nii see täna oli, õnneks lõppes kõik hästi. Ees ootab väga kõva vastane – kui teda võita, võib öelda, et olümpia on läinud väga hästi.»

Sõnadega «pinge on maas» andis Kaljulaid mõista, et olümpiapinge oli temalgi peal. «Hetkeni, mil esimest korda haaret võtsin, tundsin ennast täiesti vabalt. Kusagil kaheminutilise maadluse järel olin täiesti šokeeritud, et mis toimub? Ju on Kregoril (Zirk, jõudis ujumises finaali – V. A.) õigus, aga ta mõtles seda positiivses mõttes. Tundub, et mul oli negatiivses. Kuivõrd paljud soosikud on esimeses ringis välja kukkunud, tundub, et see negatiivne olümpiaefekt on mõjutanud päris paljusid.»

Esimene võit vabastas Klen Kristofer Kaljulaidi olümpiapingest.
Esimene võit vabastas Klen Kristofer Kaljulaidi olümpiapingest. Foto: Karli Saul / EOK

Milles kole maadlus seisnes? Kaljulaid seletas Kanal 2-le antud intervjuus: «Maasmaadlus oli väga okei, oleksin pidanud seal ära lõpetama. Aga tõmbas esimeste rünnakutega kohe käed täis, mõistus jooksis kokku. Tuli väga robustselt võita ja edasi liikuda.»

Järgmine vastane on üks soosikuid, jaapanlane Sanshiro Murao, Tokyo olümpia võistkonnavõistluse kuld. «Maadlesin temaga 4-5 kuud tagasi Türgis. Tegin pärast seda omad järeldused, tean oma võimalusi, lähen neid proovima. Mitmed favoriidid on juba välja langenud, loodan, et temagi pole sajaprotsendiliselt valmis,» vaatas Kaljulaid ettepoole.

Tagasi üles