PM PARIISIS Heiki Nabi: tort on käes, aga kirss on veel puudu

Copy
Heiki Nabi Pariisi olümpiakülas. Tema on oma kolmandatel mängudel.
Heiki Nabi Pariisi olümpiakülas. Tema on oma kolmandatel mängudel. Foto: Tairo Lutter

Kui võtta viimased kolm aastat, siis maadleja Heiki Nabi omast käänulisemat teekonda Pariisi olümpiale polnud kellelgi. Aga siin ta nüüd on ja täis tahtmist tegusid teha.

Nabi krooniti juba 18 aastat tagasi maailmameistriks, 12 aastat tagasi võitis ta olümpiahõbeda. Kuid et kolm aastat tagasi peetud Tokyo mängudele jäi tal dopingujama tõttu sõitmata, säilis nälg. Ning ehkki tee Pariisi näis vahepeal olevat juba püsti, tuli agressorriigi sportlasele punase tule näitamise järel päästev õlekõrs just Nabile.

Mängudeks valmistumiseks jäi vähe aega. «Teade tuli neljapäeva õhtul, reedel planeerisime asju ja pühapäeval läksime laagrisse. Arvutasime välja, et kõrgmäestikuefekti tekitamiseks tuleb kohe minna. Sõitsime Armeeniasse Tsahkadzori ja olime seal 19 päeva.

Kõik läks hästi. Veidi häiris parema õla esikapsli vigastus, mis segas püstimaadlust. Pidin end tagasi hoidma ja mõtlema, kuidas koormust sättida, aga hullemaks miski ei läinud, asjad said tehtud ja praegu on kõik hästi,» raporteeris Nabi neljapäeva õhtul vahetult pärast Pariisi olümpiakülla jõudmist Eesti ajakirjanikele.

Seejuures sooviti esmalt minna tuttavasse kohta Bulgaarias, kuid see baas oli kinni. Treener Ivar Kotkas organiseeris Tsahkadzori vastasteks Armeenia raskekaallase ning veidi hiljem saabus ka Gruusia teine number. Mõlemad on hea tasemega ja Nabi sõnul rohkemat polnudki vaja. Tõsi, mõlemale tuli sparringu pakkumise eest maksta, aga see oli ainus võimalus.

Kreeka-rooma maadluse raskekaalus osaleb 16 maadlejat. Kuu aja eest jäi dopinguga vahele türklasest viiekordne maailmameister Riza Kayaalp, kel mõistagi jääb Pariisi sõitmata. Kuubalasest neljakordne olümpiavõitja Mijain Lopez Nunez on juba 42-aastane.

Nabi rõhutas, et olümpial pole ühtegi kerget vastast ja tase on väga kõrge: «Siin paljud ületavad ennast ja maadlevad paremini, kui on mujal maadelnud. Kui kõik läheb hästi, on kõik võimalik.»

Käänulisest olümpiateekonnast rääkides märkis Nabi, et Pariisi pääsemisega on tort käes, kirss sellelt aga veel puudu. «Kindlasti on mõnes mõttes hea tunne, aga kui oled siin, tahad alati rohkem.»

Vormi oskab ta hinnata eelmiste turniiride põhjal. Nabi hinnangul saavutas ta OM-valikvõistlusteks hea vormi ja maadles heal tasemel. Ehkki vormitippu tuli jõuda mitmel korral, ei usu kogenud vägilane, et seis seetõttu kehvemaks oleks läinud.

Nabi on viimastel turniiridel saanud kaotused tasavägistes, tulemusega 1:1 lõppenud matšides. Reeglid – totrad, aga mis parata – ütlevad, et võidab see, kes saab punkti viimasena. Kas Nabi ja Kotkas püüavad rihtida taktikat selles suunas, et esimesena ise punkt kaotada?

Jutujärje haaras Kotkas, kes juhtis kohe tähelepanu asjaolule, et 1:1 saab maadelda ainult siis, kui suudad end parteris kaitsta. «Kui sa ei kaitse, on seis 3:0 ja olukord hoopis teine,» ütles juhendaja.

Nabi sõnul on 1:1 lõppevates matšides palju võimu ka kohtuniku käes ning parem on seda vältida. Taktikat kavandades vaadatakse ka seda, kes tuleb vastaseks.

Oma kolmandal olümpial võistlev Nabi läheb matile esmaspäeval.

Märksõnad

Tagasi üles