PM PARIISIS Geenitestil põrunud poksija lõi naise olümpial 46 sekundiga auti (27)

Copy

Agressorriikide Venemaa ja Valgevene sportlasi on Pariisi olümpial nii vähe, et neid ei pane õieti tähelegi – kui keegi just eestlasega koos ei uju. Suur skandaal kerkib hoopis teisest kohast – kaks mullu geenitestil põrunud ja MMilt eemaldatud sportlast lubati olümpiale võistlema, naiste klassis.

Jutt käib nii kontaktsest alast nagu poks. Üks noist kahest, Imane Khelif Alžeeriast, pidas neljapäeva lõunal oma esimese matši itaallanna Angela Cariniga. Umbes pooleminutilise heitluse järel tabas Khelifi ülitugev löök Carini nägu. Mõni sekund hiljem läks Carini treeneri juurde ja tundus, et palus oma peakaitset kohendada. Pärast seda möödus veel mõni hetk ning Carini läks uuesti ringipiirde juurde. Ta ei jätkanud matši ja kohtunik kuulutas selle lõppenuks. Algusest oli kulunud 46 sekundit.

Vihane Carini karjus midagi, viskas peakaitse ringist välja, vajus ringi keskele põlvili ja hakkas nutma.

Angela Carini (sinises) nutab pärast kaotust.
Angela Carini (sinises) nutab pärast kaotust. Foto: CIRO FUSCO / ANSA via ZUMA Press / Scanpix

Intervjuutsoonis oli tema ümber suur hulk Itaalia ajakirjanikke. Carini silmi valgusid uuesti pisarad. Jutuajamised lõppesid alles mitukümmend minutit hiljem.

Angela Carini pärast matši intervjuud andmas.
Angela Carini pärast matši intervjuud andmas. Foto: Ville Arike

Vastasseis muutus enne selle algust hetkedega poliitiliseks. Itaalia koondise tehniline direktor Emanuele Renzini ütles ajalehele La Gazzetta dello Sport, et Carini sai sadu sõnumeid, sealhulgas sotsiaalmeedias, mis kutsusid teda üles oma ohutuse huvides ja protesti märgiks matšist loobuma.

Carini kostis selle peale: «Mina pole õige isik niisuguste asjade hindamiseks, mul pole oma vastase vastu midagi. Enne matši toimunu ei mõjutanud mind.»

Skandaal hakkas meedias kerima nädala algusest. Neljapäevaste Itaalia ajalehtede esikülgi täitis just see teema – et nende naine peab võistlema «naise» vastu. Khelifi kohta on avaldatud erinevat infot, ilmselt pole kõik temaga seotu lõpuni selge.

Rahvusvahelise Poksiliidu (IBA) president Umar Kremljov ütles mulluse MMil ajal Venemaa agentuuriga TASS suheldes, et põhjuseks oli põrumine geenitestil. «Selgitasime geenitestide tulemusel välja mitmeid sportlasi, kes püüdsid oma kolleege petta ja andsid end üles naistena. Testide tulemused tõestavad, et neil on XY-kromosoomid. Need sportlased eemaldati võistluselt,» rääkis Kremljov.

Teatavasti on meestel üks X- ja üks Y-kromosoom, naistel aga kaks X-kromosoomi. Kuivõrd erinevalt teistest aladest korraldab Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) poksivõistlust ise, sest on IBA üle parda visanud, lubas ta Khelifi ja samuti mullu geenitestil põrunud Lin Yu‑tingi (Taiwan) olümpiale, sest ROKi nõuded naissportlaste soo määramise suhtes on leebemad.

Taiwani poksija Lin Yu-ting.
Taiwani poksija Lin Yu-ting. Foto: Aijaz Rahi / AP Photo / Scanpix

Olümpia infosüsteemist kadus oluline teave

Pariisi olümpiamängude infosüsteemis MyInfo oli veel neljapäeva hommikul kirjas, et Imane Khelif eemaldati mullu Delhis peetud MMilt mõni tund enne finaalmatši, põhjuseks liiga kõrge meessuguhormooni testosterooni tase.

Lin Yu-tingi kohta oli MyInfos kirjas, et ta ei läbinud MMil biokeemilist testi jäi seetõttu pronksmedalist ilma. Tähelepanuväärne on asjaolu, et neljapäeva õhtuks oli vastav teade nii tema kui ka Khelifi kohta süsteemist eemaldatud ning selle asemel oli link ROKi samal päeval tehtud avaldusele!

ROK tegi ametliku avalduse, kus teatas, et nood kaks poksijat on IBA kahe juhtfiguuri otsuse ohvrid ning et IBA-l pole selget geenitestide tegemise protseduuri. Avalduses nimetatakse teema ülesvõtmist agressiooniks nende sportlaste vastu.

Itaalia asepeaminister Matteo Salvini.
Itaalia asepeaminister Matteo Salvini. Foto: Mauro Scrobogna / LaPresse / ZUMA Press / Scanpix

ROKile vastupidises võtmes võttis toimuva kohta teravalt sõna Itaalia asepeaminister Matteo Salvini ning nõudis riigi spordiministri Andrea Abodi kiiret sekkumist. «See tähendab lööki näkku spordieetikale ja olümpiamängude usaldusväärsusele. Nendest woke-ideoloogia etendustest on juba küllalt.

Meie poksija Angela Carini peab minema ringi võitlema sportlasega, kes sündis mehena ja nüüd on naine, kes varem on eemaldatud maailmameistrivõistlustelt, kuid nüüd Pariisis saab võistelda. Võistlema on lubatud isik, kel on mehe füüsiline jõud, see ei lähe kokku olümpiavaimuga. Oleksin üllatunud, kui sündsuse ja teaduse, naiste õiguste austamise piire pole ületatud,» vahendas Salvini öeldut ajaleht Corriere della Sera.

Sama väljaanne märkis, et pole kinnitust, et Khelif sündis mehena ja on sugu vahetanud ning kindlalt transsooliseks ei saa teda seetõttu nimetada.

Paljud kritiseerivad ROKi otsust lubada nood kaks poksijat olümpiale. Näiteks võtsid Xis (endine Twitter) sõna iirlasest eksmaailmameister Barry McGuigan ja endine Inglismaa ujuja Sharron Davies.

ROK teatas vastuseks Briti ajalehehe The Guardian: «PBU (olümpia poksivõistlust korraldav ROKi kontrolli all olev organisatsioon – toim) kasutab samu reegleid, mis olid 2020. aasta Tokyo olümpial. Need lähtuvad suuresti 2016. aastal Rio olümpia järel vastu võetutest. PBU püüab minimeerida erinevate reeglite mõju sportlastele ja tagada nende ettevalmistuse järjepidevuse.»

Viimastel aastatel on palju vaieldud teemal, kellel on õigus osaleda naiste võistlustel. Mitmed spordialaliidud kaitsevad bioloogilisi naisi, paljud aga pole teemaga vajalikul määral tegelenud. The Guardiani teatel on teaduslikes uurimistöödes toodud välja, et puberteedi mehena läbinud isikute löögijõud on 162 protsenti naiste jõust. See tähendab, et kontaktspordis on naistel niisuguste vastaste vastu võistlemisel tõsiste vigastuste ja halvemal juhul surmajuhtumite tekkimise risk suur.

Imane Khelifi (punases) löök on tabanud Angela Carini nägu.
Imane Khelifi (punases) löök on tabanud Angela Carini nägu. Foto: Mohd Rasfan / AFP / Scanpix

Seda asjaolu rõhutati ka Itaalias. Spordiminister Abodi kommenteeris, et pole tagatud nende riigi sportlase turvalisus ja võimalus võistelda ausas konkurentsis.

La Gazzetta dello Sport vahendas Itaalia olümpiakomitee (CONI) presidendi Giovanni Malago ütlust: «ROK kinnitas meile, et tehtud on nii hormooni- kui ka teaduslikud testid ning Imane Khelif saab võistelda naisena.»

CONI teatas kolmapäeva hommikul oma kodulehel, et tegutseb koostöös ROKiga selle nimel, et kindlustada kõigi mees- ja naissportlaste võimalused võistelda vastavalt olümpiahartale ja tervise-eeskirjadele.

Leht märkis, et tegemist on lihtsalt formaalse avaldusega. Itaalia poksiliit vaikis.

Carini ütles enne võistlust kodumaisele meediale: «Pean leppima ROKi otsusega, lähen ringi ja annan seal enast kõik.»

Matš jäi aga lühikeseks. Kui saalis olles tundus, et midagi juhtus Carini peakaitsega, siis tegelikkuses oli ikkagi teine mure. Poksija lausus, et tundis ninas teravat valu. Küll aga ei soovinud ta kaotusest rääkides pugeda vastase isiku taha.

Kohtunik kuulutab võitjaks Imane Khelifi (punases).
Kohtunik kuulutab võitjaks Imane Khelifi (punases). Foto: CIRO FUSCO / ANSA via ZUMA Press / Scanpix

Itaalia ajakirjanik Damiano Franzetti märkis siinkirjutajaga suheldes, et tõenäoliselt sattus Carini ka liiga suure vaimse surve alla. «Ta oli eilseni (kolmapäevani – V. A.) Itaalias tundmatu. Nüüd on ta kõigi aja- ja veebilehtede esikülgedel,» kirjeldas Franzetti.

«Läksin ringi ja püüdsin võidelda. Tahtsin võita. Sain kaks lööki nina pihta ega saanud enam hingata. See tegi tugevat valu, läksin mister Renzini juurde ja ütlesin, et ei saa jätkata,» rääkis Carini.

Küsitavusi loos aga on, sest Itaalia suurima spordilehe La Gazzetta dello Spordi loos ei olnud tsitaate, mille trükkis ära Briti väljaanne Daily Mail: «Pidin oma elu päästma. Tundsin, et pean seda tegema. Mul pole kartust ringi minemise ega vastase löökide suhtes. Harjutan oma vennaga, olen sageli treeninud koos meestega, aga täna oli mul liiga valus.»

La Gazzetta aga märkis, et Carini öelnud lihtsalt, et polnud tema päev, ta peab juhtunut aktsepteerima ja edasi liikuma.

Siinkirjutaja ei saa üht ega teist kinnitada ega ümber lükata, sest võistlusareenilt intervjuutsooni jõudes oli koht, kuhu Carini tuli, eelkõige Itaalia kolleege tihedalt täis.

Renzini lisas: «Me ei arva, et Khelif on võitmatu. Angela polnud juba enne ringi astumist alla andnud. Kahju, et ta pidi ringist niimoodi lahkuma.»

Juhtumiga seoses ringleb internetis veidi varem Khelifiga kohtunud mehhiklanna Brianda Tamara kommentaar: «Tema löögid teevad haiget, need on hullemad kui mõne minu meessoost sparringupartneri omad. Arvan, et ma pole oma 13-aastase poksijakarjääri jooksul kogenud nõnda tugevaid lööke.»

Imane Khelif
Imane Khelif Foto: Isabel Infantes / Reuters / Scanpix

Lisaks Salvinile on sõna võtnud teisedki poliitikud. Näiteks Rossano Sasso teatas, et tühjade sõnade puhumine tuleb lõpetada ning nõudis spordiministrilt kohest ja selget naiste õiguste eest võitlema hakkamist.

Kui võistluseelsel päeval oli Itaalia spordiminister Andra Abodi jäänud diplomaatiliseks, siis niisuguse matši järel rääkis ta juba otsekohesemalt: «On raske mõista, et Euroopa, maailma ja olümpia tasemel pole testosteroonitaseme miinimumnõude suhtes ühtset joont. Spordi kõrgeimaid väärtusi esindaval võistlusel peab nii meeste kui ka naiste ohutus olema tagatud ning toimuma aus võistlus.

Itaalia spordiminister Andrea Abodi.
Itaalia spordiminister Andrea Abodi. Foto: Mauro Scrobogna / LaPresse via ZUMA Press / Scanpix

See ei kehtinud Angela Carini kohta. «Transsooliste» sportlaste teemaga tuleb tegelda. Võistlejatel peavad olema võrdsed tingimused ja tagada tuleb nende täielik ohutus. Pole juhus, et paljud spordialad on seadnud transsooliste sportlaste võistlemisele piiranguid. Praegu aga näeme kaasamise interpretatsiooni moel, mis ei võta arvesse tähtsaimaid asjaolusid.»

Itaalia perekonna- ja võrdsete õiguste minister Eugenia Roccella kritiseeris väljaande Corriere della Sera teatel samuti ROKi otsust: «Asjaolu, et olümpiamängude naiste poksiturniirile lubatakse eelmistelt võistlustelt diskvalifitseeritud mehi, kes identifitseerivad end naisena, teeb väga murelikuks. On üllatav, et pole kindlaid, karme ja ühtseid reegleid, eriti olümpiamängudel. Peab sügavalt kahtlema, et siin on ühe osaleja jaoks tegemist ebavõrdse ja potentsiaalselt ohtliku võistlusega.»

Poliitik Maria Grazia Frijia teatas: «Pole võimalik, et kaasamise nime all trambitakse naiste õigused jalge alla, neilt võetakse võimalus võistelda võrdsetel tingimustel. Niisugusel võistlusel nagu olümpiamängudel peab kindlustama spordi aususe, minemata vastuollu võrdsuse ja ohutuse printsiibiga. Arvasime, et nägime neid põhimõtteid olümpiamängude avatseremoonial, kuid eksisime.»

Alžeerlased mõistagi ütlevad kooris, et Khelifile tehakse liiga ja kõik toimub ainult selle pärast, et nende riiki halvas valguses näidata.

Tagasi üles