PM PARIISIS Lühikesed ja kiired slaalomisõidud ei sobinud Ingrid Puustale

Copy
Ingrid Puusta (vasakul) Marseille' lähistel maratonirajal sõitmas.
Ingrid Puusta (vasakul) Marseille' lähistel maratonirajal sõitmas. Foto: Jacquelyn Martin/AP Photo/Scanpix

Klassis IQFoil võistlev purjelaudur Ingrid Puusta ihkas Marseille's peetaval Pariisi olümpiamängude regatil  17. kohast enamat, kuid kõiki asjaolusid arvestades jäi oma olümpiaesitusega rahule.

Ses klassis pääses jätkama kümme paremat. Pärast teist võistluspäeva ehk seitset sõitu asus Puusta 13. kohal - ta oli saanud kaks 9., korra 10. ja korra 11. koha - ning kõik võimalused esikümne koha ründamiseks näisid olevat olemas. Ent viimastel päevadel lõpetas ta sõidud võistlejaterivi teises pooles.

«Kui reaalselt mõelda, siis juba siia olümpiale saamine oli piiripealne, Hyeres'is peetud kvalifikatsiooniregatilt sain viimase koha. Siin jäi seitse purjetajat minust tahapoole, ses plaanis võib 17. kohaga rahule jääda,» mõtiskles Puusta.

Ta lausus, et teise päeva järel oli kõik veel võimalik, paraku aga tuli võistluskavasse sisse liiga palju slaalomisõite, mis temale hästi ei sobinud. «Neid sõitsime keskmises tuules ja need olid mulle kõige keerulisemad. Need on lühikesed, viieminutilised sõidud, kus tahapoole jäädes on raske end kõrgemale võidelda. Lootsin, et rohkemm tuleb kursisõite, aga sõitsime palju hoopis slaalomit.»

Korra sõideti ka maraton, kus Puusta pääses 5.-6. positsioonile, aga ses sõidus olid jälle omad mured. Nimelt polnud peakohtunik varem ses klassis seda ametit pidanud ja võttis kohati vastu arusaamatuid otsuseid. Näiteks starditi maratonile maatuulega ja rada viidi saare taha, kus Puusta sõnul kõik teadsid, et tuult pole. Ega olnudki. Lõpuks sõit katkestati.

Ning kas sõita kurssi või slaalomit, oli kohtunike otsus. Viimasel eelsõitude päeval (neljapäeval) näiteks küll räägiti, et slaalomit on juba nii palju sõidetud, sõidame täna kurssi, aga piisavat tuult ei tulnud ja oligi kõik.

Milles slaalomi keerulisus seisnes? Puusta: «Mul pole seal seda vajalikku enesekindlust ja kiirust. Starditakse külg-, mitte ülestuules, esimene on külgtuuleots. Sul peab olema ruumi, pead end õigesti positsioneerima ja starti õigesti ajastama. Kui ruumi pole, ei saa sa sealt välja. Selles sõidus on start lihtsalt nii oluline, et hiljem on raske midagi tagasi teha. Eks lootsin, et tuleb  tugeva tuulega päevi, aga pole parata - tuleb  võtta see, mis on.»

Oma neljandatel olümpiamängudel osalenud Puusta sai 2016. aastal Rios 11. koha, ülejäänud on läinud üsna ühte auku (kohad 15-17). Tema sõnul pole aga praegust tulemust mõtet varasematega võrrelda, sest klass IQFoil tegi olümpiadebüüdi ning see on RS:X-iga võrreldes väga erinev.

«Paljud teised alustasid IQFoilil harjutamist juba 2019. aastal. Mina tegin eelmise lauaga Tokyo olümpiani ära ja alustasin esimesi treeninglaagreid alles 2022. aasta algusest. Kõik talved on möödunud Lanzarotel,» rääkis Puusta.

Ehkki enamik võistlusi toimub Pariisis, sai Puusta olümpiatunnet kogeda ka purjetamise võistluspaigas Marseille's. Ta on seal käinud nii palju, et pigem tundus võistlus tavalise MK-etapina. Teisalt aga erinevalt tollest inimesed karjusid, elasid kaasa, pääsesid purjetajatele palju lähemale.

«Nii suurt ja emotsionaalset kaasaelamist pole siin varem olnud! Sadamast välja tulles olid inimesed ainult ehk 50 meetri kaugusel,» kirjeldas Puusta.

Kas ta jätkab karjääri, ei osanud Puusta praegu öelda. Nelja aasta pärast peetavatele Los Angelese olümpiamängudele ta mõelnud ei ole.

Märksõnad

Tagasi üles