PM PARIISIS Sõdalane Õiglane: Mardna ja Jamnes hoidsid mind elus. Loodetavasti hoiavad teisel päeval ka

Copy
Pariisi olümpia kergejõustik: 10-võistluse avapäev, Janek Õiglane 100 m jooksus.
Pariisi olümpia kergejõustik: 10-võistluse avapäev, Janek Õiglane 100 m jooksus. Foto: Tairo Lutter

Kümnevõistleja Janek Õiglane täitis oma lubaduse: ta naudib olümpiadebüüti täiel rinnal. Isegi olukorras, kus põlvemure mõne nõrgema isendi hoobilt maha murraks.

«[Arst] Mihkel Mardna ja [füsioterapeut] Risto Jamnes on mind täna nii rõvedalt putitanud, et... Nad on mind elus hoidnud. Loodan, et hoiavad ka homme. Neid kahte tarka inimest olen täna kuulanud,» sõnas Õiglane viie ala ehk avapäeva järel.

«Praegu väga valu pole, pigem on tuimus. Sees on natuke medikamente... Homme hommikul saab alles teada, kui hull seis on. Aga teeme homme Mihkli ja Ristoga sama asja mis täna.»

Seda kõike arvesse võttes tegi 30-aastane dekatleet suurepärase avapäeva. Ta läbis 100 m 10,89ga, hüppas kaugust 7.25, tõukas kuuli 14.58, ületas kõrgushüppes 1.99 ning lõpetas päeva võimsa 400 m isikliku rekordiga 48,02. Varasem tippmark purunes 39 sajandikuga.

Janek Õiglane võtab olümpiast viimast.
Janek Õiglane võtab olümpiast viimast. Foto: Tairo Lutter

«400-s olen viimased kaks aastat nii palju vaeva näinud, et oma jooksu taktika paika saada. Tegin enda kohta ideaalilähedase jooksu. Mu plaan on esimesed 50 meetrit täiega, 200 nii vabalt kui võimalik ja viimasel 150 tuleb panna kuis tuleb. Väga-väga hea jooks. Vinge!» alustas Õiglane analüüsi.

Kõrgushüppes jättis Õiglane võistluse 1.99 ületamise järel pooleli. Otsus sündis arutelus Mardna ja Jamnesiga. Kui rekordseeriaga võrreldes jäi mõni sentimeeter vajaka, polnud ta sugugi pettunud. Vastupidi!

«Me ei tea, milline on homme seis. Pigem tasus natukene tagasihoidlikumalt võtta,» selgitas Õiglane.

«Ütlen ausalt, eesmärk oli 1.95. Kui sellest üle saan, on minu kohta väga ideaalne võistlus. Roomas [EMil] tegin ühe hüppe, enne seda olen veel sel hooajal veel teinud kolm hüpet teinud nelja sammu pealt. Mõelge ise, kas mul on sel ala enesekindlust...»

Ta lisas: «See 1.99 tundus minu jaoks nagu isiklik rekord. Ilma naljata. See oli minu jaoks tõsine eneseületus. Igas mõttes. Selle ala üle olen kõige rohkem uhke üldse. Mul oli kerge kartus sees. Olen ülimalt rahul.»

Kõrgushüppe tulemus 1.99 pakkus Janek Õiglasele palju rõõmu.
Kõrgushüppe tulemus 1.99 pakkus Janek Õiglasele palju rõõmu. Foto: Tairo Lutter

Kaugushüppes nappis samuti praktikat, mistõttu tõi 7.25 naeratuse näole. 100 meetri tulemus andis rekordseeriaga võrreldes plusspunkte ehk super! Ainus tõrvatilk meepotis: kuulitõuge.

«Kuulis olen kõige rohkem pettunud. Täna oli tunne, et 15 meetrit tuleb kindlasti täis. Isegi oli rekordi [15.08] tunne,» mõtiskles Õiglane.

«Võtsin soojendusel kuuli kätte: ülimõnus on olla! Esimene katse oli mõnus, rahulik, kaalutletud: 14.5. Tahtsingi nii alustada. Aga siis hakkasin mähkerdama. Teine katse libises peopesast ära. Viimasel katsel läksin ülevalt pauku panema, aga algus ei liikunud üldse ja hark jäi liiga pikaks. Seal polnudki võimalik midagi teha. Ei hakka vabandusi tooma. Enda bläkk.»

Vaid kuulitõuge jäi kirpeldama.
Vaid kuulitõuge jäi kirpeldama. Foto: Tairo Lutter

Viie alaga on Õiglasel koos 4225 punkti, millega jagatakse koondisekaaslase Karel Tilgaga 15. kohta. Rekordseeriale (8524 punkti) kaotab ta küll 82 silmaga, aga…

«Oi... Ilma naljata, see on rohkem, kui isegi lootsin. Minu tugevused on pigem teisel päeval. Kui saan homme samasuguse põlvega võistelda, teen teisel päeval kindlasti rohkem punkte kui esimesel. Olen tänasega super-rahul.»

Kõige nõudlikumad on hommikune 110 m tõkkejooks ja teivashüpe. Esimese puhul võib väike valu segada, teise osas lihtsalt praktika puudub. Võib-olla tuleb lisakatsetega veidi riske võtta, et kindlust koguda.

Vaatamata häda tegevale põlvele nautis Vändra sõdalane olümpia avapäeva täiel rinnal.

«Jõhker! Reaalselt! Tulin hommikul 100 m starti ja mõtlesin, et mis kuradi pidupäev siin on. Olen harjunud, et õhtuses sessioonis tuleb selline rahvamass. Aga hommikul…» kirjeldas ta emotsioone.

«Mul olid külmavärinad juba 100 m stardis. Heas mõttes värisesin. Ausalt – see on I-DE-AAL-NE! Inimesed elavad kõigile kaasa. Naudin seda igas mõttes.»

Õiglane kiitis ka Eesti fänne, kelle hüüded tribüünidelt kostuvad. «Olen tõesti tänulik kõigile, kes tulid, sest piletid on tõesti kallid.»

Homme ei kavatse ta midagi muuta. Konkreetset kohalist sihti ees pole.

«Enne võistlust, mind isegi tulemused ei huvitanud. Tahtsin lihtsalt siia tulla. Nautida. Teen sporti enda jaoks. Juba siia jõudmisega täitsin oma unistuse. Saan seda täie rauaga nautida. Olen üliõnnelik, et üldse siin olen,» pajatas Õiglane.

«Mul vend ka ütles, et mis tulemusi võiks mingitel aladel teha. Ütlesin talle, et mul on täiesti savi, mis tuleb. Imelik öelda, aga... Ma pole alasid teinud, ma ei tea, kus ma olen. Miks ma peaks olema pettunud? Annan endast niikuinii parima. Arvan, et 75 protsenti sportlastest poleks minu seisus siia võistlusele tulnudki. Paljud ei paneks isegi tosse jalga.»

Teine võistluspäev algab laupäeva hommikul kell 11.05.

Kanal 2 intervjuu:

Janek, me kõik ootame sealt tabloo poolt tulemusi, aga super esimene päev. Miinimum pingutus, kuid maksimum tulemus. Miinimum pingutus kindlasti ei olnud, aga siiski, see mida sa lubasid, et ma ei hakka üle pingutama, ma teen täpselt nii palju ära, kui vaja ja siis lähen järgmise ala peale edasi. See strateegia töötas.

Jah, kaugushüppes tegelikult tegin ühe katse lisaks. Huvitav oli, et mul see miinimum plaan oli 7.25, et kui oleks esimese katsega ära teinud, siis ma oleks lõpetanud. Kõrguses oleks tegelikult praeguses situatsioonis isegi lasknud hüpata, aga me ei tea, kuidas homme situatsioon on. Jooksualad, mida ma olen lifinud, see näitas, et mul on vorm hea.

Alustasid täna 100 meetrit, super hea. Korralik kaugushüpe, võib-olla üks ala, mida mina noriks, kuulitõuge võiks olla sinu trump, aga mis kuulis juhtus?

Kuulis, ma ütlen ausalt, oli kõige parem tunne üldse kõikidest aladest. Soojendus ja kõik minu kohta. Esimene katse oli selline kergelt kindla peale, 14.5, väga hästi. Teine katse oli tehniliselt minu jaoks kõige parem, aga läks üle peopesa ehk jõud ei lõhe sinna sisse ja kolmandal hakkasin liiga rabistama ja siis ei tulnud enam midagi.

400 algus, ma arvan, et parim algus üldse, mis sa teinud oled minu arvates. Mis kohas raskeks läks?

250ne peal juba tegelikult. Aga tundus, et ma hakkasin teistega liikuma just sellel hetkel. Aga mul ongi 250 alati selline tunne tekib ja sealt hakkan suruma.

Isiklik rekord veel tipuks esimese päeva lõpule.

Ja, tegelikult praegu mulle üllatus. Ma teadsin, et ma olen isikliku rekordi vormis, aga vähem kui poole sekundiga, aga üksinda lõpus just niimoodi tulla, kus ma tegin vahet teistega, ma olin väga üllatunud sellest ja mul on hea meel.

Janek, vaatame teisele päevale otsa. See plaan läheb samamoodi edasi, et viga endale tegema ei hakka?

Ja, ma pean tänama arst Mihkel Mardnat ja Risto Jamnesit, kes on mind hullumeelselt putitanud selle tänase päeva jooksul. Suured tänud neile. Homme paneme samamoodi edasi. Arvatavasti kõige keerulisem ala tuleb teivashüpe põlve jaoks, aga kui selle saab tehtud, siis. Kõige raskem hetk oli kõrgushüpe ja selle sain ma tehtud.

Tagasi üles