PM PARIISIS Medalimängus olev Erm: 4+ või 5- päev!

«4+ või 5-,» sõnas kümnevõistleja Johannes Erm, kui oma Pariisi olümpia avapäeva hindas. Ja sääraseks hindeks oli ka põhjust, sest meie mees hoiab viie ala järel 4510 punktiga viiendat kohta ning püsib medalimängus.

Erm alustas päeva 100 meetris 10,64ga, hüppas seejärel kaugust 7.66 ja tõukas kuuli 14.61. Pärast lõunapausi leidis ta aga veelgi võimsamad tiivad, kui parandas kõrgushüppes nelja sentimeetriga tippmarki: kirja läks 2.08. Päevale pani ta punkti 400 meetri 47,19ga.

Numbrid teada, kuidas mees ise tehtut kommenteeris? «100 meetris ei saanud ma klassikaliselt korralikult minema, aga jooks oli päris hea. Endale ei tundunud tegelikult hea, sest jooksin [Leo] Neugebaueri külje all ja ta jookseb nagu mina: aeglase ja pika sammuga. Aga aeg oli väga hea. Päev algas ilusasti,» alustas ta välkanalüüsiga.

«Kauguses ja kuulis ei saanud ma kummaski korralikult pihta. Kuulis läksid näpud natukene kuulist mööda ja kauguses panin jala [pakule] liiga vastu, mistõttu ei liikunud edasi.

Kõrgus oli väga-väga hea. Väga head rõõmu tegi see, et praktiliselt kõik kõrgused peale 1.96 tulid esimesel katsel ilusasti välja – stabiilsust oli palju. Kõrguses ongi stabiilsus mul kõige suurem viga olnud.

400 oli ka korralik jooks. Esimesed 200 oli natukene liiga aeglane ja kusagil 250 peal, kui hollandlane [Sven Roosen] minust seest mööda tuli, vajus kaks sammu natukene läbi, aga pärast seda leidsin enda sammu ilusti üles ja kerisin korralikult lõpuni,» kostis ta avapäeva kohta, misjärel lisas pandud hinde osas veel, «midagi halvasti ei läinud.»

Johannes Erm.
Johannes Erm. Foto: Tairo Lutter

Tõepoolest ei läinud ja üks ala – kõrgushüpe – läks lausa erakordselt hästi. Kust säärane purakas 2.08 näol tuli? «Need muutused, mida tahtsin pärast EMi sisse tuua, tõid edu. Suutsin läheneda latile kiirusega ja sellest oli kasu,» sõnas Erm ning leidis, et tegelikult võinuks täna alistada ka 2.11.

«Võinuks ära hüpata küll, lihtsalt mitte sellel kõrgusel tehtud hüpetega,» sõnas ta muigega.

Päev lõppes Ermi jaoks aga veidi segasel noodil. Nimelt viibisid 400 meetri stardid hääleka publiku tõttu korralikult ning kui ühel hetkel staadionikatlas viimaks vaiksemaks jäi, tõstis omakorda Erm stardi edasi lükkamiseks käe püsti.

Sellele «soovile» tuldi küll vastu, kuid ühtlasi teenis Erm seetõttu ka kollase hoiatuskaardi. «Kõik võttis jube kaua aega,» sõnas Erm, miks ta käega märku andis. Lüke, mis on kergejõustikuvõistlustel tegelikult igati tavapärane.

Seda, miks ta oma käitumise pärast aga kollase sai, dekatleet ei mõistnud. Seetõttu sai avapäeva järel sisse antud ka protest, kuid nagu intervjuu käigus selgus, seda ei rahuldatud.

Nõnda tuleb meie mehel homme natukene ettevaatlikum olla, sest ühtegi teist valestarti ta endale enam lubada ei saa. Murekoht? «Noh, stardis ma magada oskan…» vastas Erm muigega, pisendades nõnda saadud kollast.

Johannes Erm.
Johannes Erm. Foto: Tairo Lutter

Siinse publiku kohta, mis on erakordselt lärmakas ja uljas – nimelt viibis üks 400 m jooksu start seetõttu, et prantslased elasid nutiseadmete vahendusel valjuhäälselt kaasa ujumises taas olümpiavõitjaks kroonitud Leon Marchandile –, jagus Ermil aga ainult kiidusõnu.

«Kui 100 meetris [Makenson] Gletty kõrval olin, siis see möire oli nii võimas, et endalgi tuli kananahk peale. Sealt sai natukene endalegi energiat varastatud. Aga tõesti on väga võimas ja eestlasi on ka nii palju! Kõik lehvitavad lippe ja karjuvad. Nii mõnus on!» sõnas Erm.

Homme saavad needsamad eestlased veelgi valjumalt Ermile kaasa elada, kuivõrd ta võitleb Damian Warneri, Lindon Victori, Ayden Owens-Delerme, Markus Roothi ja Sander Skotheimiga olümpiahõbeda/pronksi pärast. Kuld näib hetkeseisuga pigem Neugebauerile minevat, kuid siinkohal… mine sa tea, sest kümnevõistlus on ikkagi kümnevõistlus.

10v virtuaalseis 5. ala järel
10v virtuaalseis 5. ala järel Foto: Pm

Lõpetuseks ka see kõige kohustuslikum küsimus: kuidas avapäeva järel tervis? «Kõrgushüppe eelviimasel katsel lõin vasaku jala vastu parema hüppeliigest ära… ütleme nii, et parem hüppeliiges pole mul vasakust, operatsiooni omast mitu aastat suurem olnud, seega seda on veidi naljakas vaadata. Aga panin külmageeli peale ja nüüd on kõik parem!

Ehk homses osas muret pole? Või see võib ikkagi hommikul valu teha? «Ma olen terve aasta iga hommik viis esimest minutit longanud. Nii on see kümnevõistleja elu, seega arvan, et lonkan homme ka,» lõpetas Erm, ikka lõbusalt.

Märksõnad

Tagasi üles