PM PARIISIS Avapäev võttis Tilga suud krimpsutama: väga ei jäänud rahule

Karel Tilga.
Karel Tilga. Foto: Tairo Lutter

Kuigi tulemuste mõttes ei pakkunud kümnevõistluse avapäeva Karel Tilgale just ülemäära palju rõõmu, naudib ta väga taas võistlemist ja mõistagi siinset atmosfääri.

Tilga avas kümnevõistluse 100 meetris 11,01ga, hüppas seejärel kaugust 7.16, tõukas kuuli 15.88, ületas kõrguses 1.99 ja läbis 400 meetrit 48,67ga. Kokku andsid need viis ala 4225 punkti, millega ta jagab ühes Janek Õiglasega 15.-16. kohta. 

Numbrid teada, kuidas mees ise tehtuga rahule jäi? «Väga ei jäänud,» kõlas avapäeva järel rekordigraafikule (8681) 194 punktiga kaotava ja virtuaalselt hetkel 11. koha suunas liikuva Tilga otsekohene vastus.

«100 meetris hüppasin kohe püsti – seal võinuks kindlasti kümnendiku paremini joosta. Kaugushüppes oli esimene [katse] paku tagant. Teiseks korrigeerisin asju ja tegin kõike ka paremini, aga astusin üle ning libisesin pakul. Kolmandaks oli seejärel juba peas plokk ees ja hakkasin libisemist kartma – tuli selline korralik tarretis.

Kuulitõukes olid sellised imelikud, ettevaatlikud katsed. Võinuks rohkem kuulile järele minna, aga tulemuse poolest oli täiesti okei.

Karel Tilga.
Karel Tilga. Foto: Tairo Lutter

Kõrgus oli aga päeva kõige halvem ala. Tegin täpselt ühe katse, mis meenutas kõrgushüpet – 1.99 kolmas katse. Oleks suutnud niimoodi edasi hüpata, oleks 2.02 ja 2.05 võinud ka hüpata, aga ei saanud hoojooksu klappima ja agressiivsusest jäi lõpus puudu.

400 meetriga olen aga rahul. Jooksin nii, kuis torust tuli ja torust tuli 48,6[7] või mis ta oli. Täitsa okei,» lõpetas Puka vägilane välkanalüüsi.

Kuidas on õnnestunud Tilgal aga enda tuju üleval hoida, kui alad pole just soovitud viisil välja tulnud? «Kuigi tulemused seda väga hästi ei kajastanud, siis vormi mul tegelikult on. 400 m [aeg] näitab seda ja 100 meetris jooksin kehva jooksuga samamoodi 11,0[1].

Karel Tilga.
Karel Tilga. Foto: Tairo Lutter

Ega olümpia ja kõikide tiitlivõistlustega on nii, et kaotada pole midagi. Kui üks ala läheb aia taha, siis elu läheb edasi ja mina lähen järgmise ala juurde. Selles mõttes ma ei põe. Üritan endast kogu aeg kõik anda, kuniks tervist ja muid asju on. [Tulemustel] ma ennast väga mõjutada ei lase,» sõnas Tilga ning tegi mõttelise aplausi siinse rahva ja melu ees.

«See atmosfäär on väga äge! Mõistagi tahaksin sellise vägeva atmosfääriga paremaid tulemusi teha, aga üldiselt on mõnus üle pika aja taas kümnevõistlust teha. Läheb, kuidas läheb. Mul on hea meel jälle staadionil olla,» lausus meie dekatleet.

Lõpetuseks ka see kõige kohustuslikum küsimus: kuidas tervis? «Põlv annab natukene tunda ja hüppeid mõjutab see ilmselgelt kõige rohkem, aga muidu on okei. 400 meetris käis ka igal sammul väike naks läbi, aga jooksu see mul ei häirinud,» rehmas ta verbaalselt sellele küsimusele käega.

10v virtuaalseis 5. ala järel
10v virtuaalseis 5. ala järel Foto: Pm

Kanal 2 intervjuu:

Karel, esimese päeva saame nüüd kokku võtta. Kuidas sa iseloomustad seda esimest päeva?

Konarlik. 100 m hüppasin suhteliselt kiiresti püsti, sinna läks, ma arvan, kümnendik kindlasti. Kauguses: esimene oli paku tagant, teisel korrigeerisin natukene üle, libisesin paku peal ja siis kolmas oli... see libisemine natukene võttis nagu jahedaks alt. Selline korralik tarretis oli seal paku peal. Kuulis olid sellised ettevaatlikud tõuked millegipärast.

Kõrgus oli... noh kõrgusest ma ei hakka rääkima. Oli üks hea katse, see oli 1.99 kolmas, aga kõik ülejäänud oli selline keskmine. 400 m oli okei. Ma mõtlesin seal pressikonverentsil, et küll need hüpped meelde tulevad, siis vist ei tulnud väga.

Kõrgushüppes, nagu ütlesid, 1.99 kolmas katse oli nii super, et oleks võinud väga kõrgele hüpata. Miks 2.02 peal jäi natukene passiivseks see jooks?

Jah, seda ütles treener ka, et hoojooks kuidagi ei klappinud ja sellest agressiivsusest jäi nagu puudu. Ei saanud seal lati peal seda rotatsiooni selle arvelt ka ja seal andis juba põlv ka natukene tunda. Midagi hullu ei ole, aga see ka võib-olla teeb natukene ettevaatlikumaks.

400 meetris väga agressiivselt ei alustanud. 180 m peal kuni 220 oli päris hea seis, et lõpp vajus pisut ära. Kuidas kommenteerid?

Tegin oma jooksu. Ma teadsin, et kõik on minu jooksus minust pea sekundi kiiremad: ma ei hakanudki kaasa minema esimese 200 peal, sest oleks ennast täiesti nulli ära jooksnud. Jooksin oma jooksu ja lõpp läks raskeks. Üritasin panna nagu Janek eelmises jooksus, aga ei olnud minus seda jõudu.

Karel, mida see esimene päev sulle näidanud on? Millised on homsed plaanid?

Homme on nagu tänagi, üks ala korraga. Rekordigraafikust ma ei tea, kui palju ma maas olen: vist päris korralikult. See läks juba kaugushüppega minema. Aga kui punktisummast rääkida, siis selline 8400-8500 on kindlasti veel püütav, nii et üks ala korraga.

Märksõnad

Tagasi üles