VIDEO Miks sai Erm kollase kaardi ja mida see teist päeva silmas pidades tähendab? (2)

Copy

Kümnevõistleja Johannes Ermi jaoks kulges Pariisi olümpia kümnevõistluse avapäev igati korralikult ning õhtul Stade de France'ilt lahkudes püsis meie mees ka medalimängus. Ent samamoodi lahkus ta areenilt kollase kaardiga.

Selle teenis Erm enne 400 meetri jooksu. Nimelt viibis sealne stardipauk hääleka publiku tõttu korralikult ning kui ühel hetkel staadionikatlas viimaks vaiksemaks jäi, tõstis omakorda Erm stardi edasi lükkamiseks käe püsti.

Sellele «soovile» tuldi küll vastu, kuid ühtlasi teenis Erm seetõttu ka kollase hoiatuskaardi. «Kõik võttis jube kaua aega,» sõnas Erm, miks ta käega märku andis. Lüke, mis on kergejõustikuvõistlustel tegelikult igati tavapärane.

Seda, miks ta oma käitumise pärast aga kollase sai, dekatleet ei mõistnud. Seetõttu sai avapäeva järel sisse antud ka protest, kuid nagu intervjuu käigus selgus, seda ei rahuldatud.

Nõnda tuleb meie mehel kümnevõistluse teisel päeval natukene ettevaatlikum olla, sest ühtegi teist valestarti ega muud kollase kaardiga karistatavat eksimust ta endale enam lubada ei saa.

Murekoht? «Noh, stardis ma magada oskan…» vastas Erm muigega, pisendades nõnda saadud kollast.

Miks aga Erm ikkagi kollase kaardi sai? Nimelt eksis ta reegli TR7.1 [TR16.5.2] vastu, mis ütleb: ebasportlik käitumine, stardi viivitamine. 

Nimelt lubavad kergejõustikureeglid sportlastel käe tõsta siis, kui neid segab stardi eel mingi konkreetne heli või rajale sattub (tuule vmt viisil) mingi prügi. Ajalimiidi osas, et stardipaugu ootamine võttis misiganes põhjustel liiga laua aega, säärane reegel aga ei kehti. 

Mõningas mõttes meie mehel siiski vedas, sest selle patustamise eest on kohtunikel vastavalt reegliraamatele õigus ka sportlane diskvalifitseerida. Ermile näidati siiski ainult kollast kaart.

Kümnevõistluse teine päev Pariisis algab kell 11.05 ja saab oma lõpplahenduse 22.45.

Märksõnad

Tagasi üles