PM PARIISIS Erm: kuues koht on väga kõva, aga suhu jäi mõru maitse

Copy
Johannes Ermi potentsiaalne medal jäi teivashüppesse.
Johannes Ermi potentsiaalne medal jäi teivashüppesse. Foto: Tairo Lutter

Kümnevõistlejal Johannes Ermil oli Pariisi olümpial reaalne medalivõimalus, kuid see jäi paljudele vimkasid visanud teivashüppesektorisse.

Seitsme ala järel liikus valitsev Euroopa meister põhimõtteliselt isikliku rekordi (8746 punkti) kursil. Kui teivashüppes said järjest nulli otsesed rivaalid Damian Warner ja Sander Skotheim, tundus medal juba käega katsutav. Aga kümnevõistluses pole kunagi midagi garanteeritud!

26-aastane Erm piirdus vaid 4.60ga ehk kaotas ühe alaga peaaegu 200 punkti. Ta pudenes küll medalimängust, aga pingutas lõpuni. 1500 m isikliku rekordi 4.19,7 järel säras tablool skoor 8569 ja kuues koht. Koondisekaaslasest Janek Õiglasest jäi lahutama kolm silma.

JOHANNES ERM 8569 (10,64; 7.66; 14.61; 2.08; 47,19; 14,35; 46.29; 4.60; 59.58; 4.19,71)

«Vist peab olema rahul. Lõpetasin ilusasti ja kokku tuli elu teine tulemus,» sõnas Erm siiski teatava pettumusnoodiga.

Mis teivashüppes valesti läks?

Seda on naljakas öelda, aga valesti läks vist see, et hüppasin õigesti. Hüppasin üles, mitte edasi. Vahepeal oli tuul normaalne, aga täpselt keskel oli mingi keeris. Korraks tuli mingi vastutuul, mis lõi rütmi kaks-kolm korda sassi. Seepärast jooksin ka 4.80 esimesel katsel läbi. Kuulsin, et teibaauk on tavapärasest paar senti madalam, see võis mõjutada, kuid täpselt ei oska öelda.

Kaks konkurenti said nulli. Kuidas see mõjus?

Nägin Skotheimi nulli. See lõi endal natuke pulsi üles ja see võis minu jaoks olla segav tegur. Ta ütles mulle ka, et pole tänavu ühtegi korralikku teibatrenni teinud.

Millised oli emotsioonid teivashüppe järel?

Korraks oli moraal ikka täiesti maas. Aga siis tegin nalja, et saan 74 meetrit oda visata ja kaotatud punktid tagasi teha. Odas ei tulnud kasuks ka see, et kahel esimesel katsel libisesin. Lõpuks läksin hooraja paremasse äärde, kust keegi polnud visanud. Lõpuks oligi tunne, et sain ainult ühe viske teha.

Johannes Erm kerkis teibaga kõrgele, aga ei liikunud piisavalt edasi.
Johannes Erm kerkis teibaga kõrgele, aga ei liikunud piisavalt edasi. Foto: Tairo Lutter

Kui palju 1500 meetri isiklik rekord aitas korvata teivashüppes juhtunut?

4.19 on hea, see annab 1500 meetris kindlustunnet juurde. Kui on vaja minna, siis saab seda teha. Ma ütleks, et täna tuli see aeg päris kergelt. 1000 meetrit oli grupi taga tiksumine nagu pelotonis. Kui 500 meetrit jäi minna, siis hakkasime tegutsema nagu sprinterid. Sain aru, et energiat on ja tuleb minna. Lootsin [Niklas] Kaulil taga tiksuda, nii kaua kui jaksan. Tean, et ta jookseb algust natuke rahulikumalt ja lõppu kiiremini.

Kas jooksuga oli plaan tõusta parimaks eestlaseks?

Teadsin, et see võimalus on. Aga Janek Budapestis näitas, et kui on vaja joosta, siis ta jaksab. Arvasin, et rünnata on vaja, kuid ei uskunud, et Janekile ära teen. Ma ise taha ei näinud, aga jutu järgi läks tal lõpus jalg raskeks. Kuid ta kannatas ilusasti lõpuni ära.

See kolm punkti on natuke naljakas. Bahama poisi [Ken Mullingsi] ja Skotheimiga surusime kätt ja panime kümme eurot vahele, kes kellele odaviskes ära teeb ja mul jäi nende mõlemaga ka kolm punkti vahet.

Kas olümpia kuues koht on hea tulemus?

Kindlasti on, väga kõva. Olümpiahooajal on kõik tippvormis. Varem ma poleks osanud sellest unistada. Aga seekord jääb lihtsalt natuke mõru maitse suhu. Andsin alguses ja teibaga palju punkte ära. Kuid tuli ka rekordeid ja plusspunkte. Potentsiaal ainult kasvab.

Kui terve võistluse lõpuks oled?

Praegu on 1500 meetri jooksu adrekas sees. Kümnevõistluse ajal saadud valud on maha joostud, aga eks näis, mis tunne homme on.

Tagasi üles