VIDEO Geenitestil põrunud poksija on olümpial medalikursil (3)

Copy

Palju kõneainet tekitanud Alžeeria poksija Imane Khelif pääses laupäeval Pariisi olümpial kuni 66-kiloste naiste seas poolfinaali. 

Veerandfinaalis läks alžeerlanna vastamisi Ungari poksija Anna Luca Hamoriga. Viimane alustas hästi, kuid Khelif näitas võimu ning alistas ungarlanna kohtunike ühehäälse otsusega 5:0 ja pääses edasi Pariisi olümpia poolfinaali.

Inimesed on kahelnud alžeerlanna soos. Rahvusvahelise Poksiliidu (IBA) president Umar Kremljov ütles mulluse MMi ajal Venemaa agentuuriga TASS suheldes, et mitmeid poksijaid (sealhulgas Khelif) ei lastud MMile võistlema, sest nad põrusid geenitestil. «Selgitasime geenitestide tulemusel välja mitmeid sportlasi, kes püüdsid oma kolleege petta ja andsid end üles naistena. Testide tulemused tõestavad, et neil on XY-kromosoomid. Need sportlased eemaldati võistluselt,» rääkis Kremljov.

Teatavasti on meestel üks X- ja üks Y-kromosoom, naistel aga kaks X-kromosoomi. Kuivõrd erinevalt teistest aladest korraldab Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) poksivõistlust ise, siis lubas ta Khelifi ja samuti mullu geenitestil põrunud Lin Yu‑tingi (Taiwan) olümpiale, sest ROKi nõuded naissportlaste soo määramise suhtes on leebemad.

Khelif pidas neljapäeva lõunal oma esimese matši olümpial itaallanna Angela Cariniga. Alžeerlanna alistas Carini 46 sekundiga. Pärast esialgset reaktsiooni, kui itaallanna keeldus oma vastast õnnitlemast, otsustas Carini Khelifi ees vabandada. «Ma tahan vabandada tema ja kõigi teiste ees. Ma olin ärritunud, sest minu olümpiamängud olid läbi,» ütles Carini La Gazzetta dello Sportile.

Khelif läheb teisipäeval poolfinaalis vastamisi Tai poksija Janjaem Suwannaphengiga. Teises matšis läheb Taipei poksija Nien-Chin Chen vastamisi Hiina sportlase Liu Yangiga. Finaal peetakse 9. augustil.

Tagasi üles