PM PARIISIS Heiki Nabi: tagantjärele targana oleksin läinud teistmoodi maadlema

Copy

Kreeka-Rooma maadluse reegel, mis viigiseisu korral annab võidu viimasena punkti toonud sportlasele, sai raskekaallasele Heiki Nabile saatuslikuks ka Pariisi olümpial.

Nabi on pärast dopingusaaga lõppemist suurde sporti tagasi tulemist järjest ja järjest saanud kaotusi just skooriga 1:1. Seda ka olümpiamängude kvafikatsiooniturniiridel, ent agressorriigi sportlase eemaldamise tõttu ta lõpuks olümpiale pääses.

Nabi näitas, et pilet oli teenitud. Ta heitles Rio olümpia pronksimehe ja mullusel EMil hõbeda teeninud aseri Sabah Saleh Shariatiga võrdselt. Esimesel maadlusajal pandi parterisse vastane ja aktiivsuspunkti sai Nabi. Teisel ajal anti punkt vastasele, too valis jätkamiseks püstimaadluse, ei andnud Nabile võimalust mõneks võtteks ja hoidis seisu kindlalt lõpuni.

Mõni päev varem toimunud pressikonverentsil sai Nabiga just räägitud taktikast, kui on ette teada oht, et matš võib suunduda seisu 1:1 poole. Et kas annaks maadelda nii, et vastane saaks punkti esimese ja Nabi viimasena.

Heiki Nabi intervjuu Kanal 2-le

Nüüd läks ikka nii, et Nabi sai esimesena. Ning ta tunnistas pärast matši: «Tagantjärele targana oleksin läinud teistmoodi maadlema. Oleks võib-olla natuke mänginud näitemängu, et kohtunik ütleks, et aser on aktiivsem ja mina saan 1:1 võita. Aga see ei maksa praegu midagi.

Kahju. Arvasin ja lootsin, et ta kukub ära. Aga ta ei kukkunud, on väga heas vormis. Olümpiakvalifikatsioonis maadles ta esimese matši kreeklasega, see oli väga ligadi-logadi, ta ei saanud end hästi käima ja ehkki võitis 7:3, tegi palju vigu. Lõpuks jõudis ta finaali ja sai olümpiapileti.

Seetõttu mõtlesime, et tuleb täiega peale minna, mitte öelda, et ma esimesed 1.30 ei maadelnud ja kui kohtunik niipidi otsustab, siis pärast ikka kaotan 1:1. Seetõttu sai ka valitud niisugune taktika, mida matšis kasutasin.»

Kui Shariati pandi parterisse, kas oli varianti teda üle vedada? «Ta on suur ja raske, aga kaitses ka hästi. Kaitse ongi tema üks trumpe, tema vastu saadakse väga vähe punkte.

Olin kahevahel, kas minna peale eest, kaela poolt või tagant. Kuna eest olen vähem läinud, läksin tagant, mida olen rohkem kasutanud. Aga ta kaitses hästi, ma ei saanud ka päris head haaret kätte. Kui liigselt üritama hakata, on oht ise alla jääda.

Mõtlesin, et tema keha on alguses veel kuiv ja seda üritust on siis parem teha, aga ta kaitses hästi. Pigem arvasin, et tekib võimalusi püstimaadluses, et ta selles ei ole nii hea, kui täna oli,» seletas Nabi.

Ta ise ei pidanud parterisse kaitsma minemagi, sest vastane loobus sellest võimalusest. «Ta teadis, et ta parterit läbi teha ei taha ja püsti tundis end kindlalt, väsinud ei olnud. Ta ei lasknud käsi alla, ei lasknud mind kusagilt ligi, blokeeris mu ära. Tema taktika töötas,» võttis Nabi matši kokku.

Nabi tõdes, et «pettumus» pole tema tunnete kasutamiseks päris õige sõna, aga ülemäära hea tunne loomulikult ei ole. «Mis tegelikult kõige rohkem häirib – kaotused tulevad nii võrdsetes matšides, kus võiksin neid võita ka. Reegel on totter.

Kui keegi on sinust selgelt parem, siis jah tuleb tunnistada: ta oli parem. Aga praegu on küsimus selles, et kes selle kassi-hiire mängu võidab. See on maadlus, teised kaotavad ka samamoodi. See natuke morjendab. Võidud on ühtviisi nii lähedal kui samas ka väga kaugel. Aga sellest tuleb üle olla, on olnud ka valusamaid kaotusi.»

Treener Ivar Kotkas lisas: «Läksime proovima ning esimest perioodi aktiivselt maadlema, et saada partermaadluse võimalus. Aga vastane seisis hästi. Arvasime, et teisel perioodil toimub vastasel väike kukkumine. Aga ta maadles oma taktika hästi välja, seda laiali lõhkuda ei õnnestunud. Heiki andis nii palju, kui tal sees oli.»

Raskekaalus seni peetud tosinast matšist kolm – sisuliselt siiski neli, sest ühes võeti lõpu eel viimase lootuse protest, mida ei rahuldatud – on lõppenud seisuga 1:1. Tabelis teisel poolel ei suudetud kummaski veerandfinaalis teha ühtegi võtet. See näitab raskekaalumaadluse olemust praeguste reeglitega.

Nabist jagu saanud Shariati alistas veerandfinaalis kasahhi Alimhan Sõzdõkovi üsna kindlalt 4:0 ja kohtub poolfinaalis (need algavad kl 22) neljakordse olümpiavõitja, kuubalase Mijain Lopez Nuneziga. Kui Shariati suudab üllatada, saab Nabi jätkata lohutusringis, kus esimene vastane oleks Sõzdõkov ja edu korral pronksimatšis Lopez Nunez.

«Lootus on ikka olemas. Järgmist matši on Shariatil kindlasti võimalik võita (vestlus toimus enne veerandfinaali – V.A.), aga poolfinaalis hindan aseri võimalusi väikeseks, 20–25 protsenti. Samas võib maadluses kõike juhtuda,» lausus Nabi.

Kui selgub, et tänasega tema olümpia lõppes, ei rutta Nabi sportlasekarjääri lõppenuks kuulutama. «Tuleb rahulikult mõelda, mis on järgmised väljakutsed. Kas see on sport või mitte? Kas see on spordiga kuidagi seotud tegevus või mitte? Sportlasetee ettevõtmine, kannatuste läbitegemine on päris metsik. Seda ei saa välistada, aga eks see ole paras pähkel. Loobumine peab aga olema läbimõeldud, et pärast ei saaks öelda, et tegin midagi valesti.

Kindlasti olen õnnelik, et siin olen. Minu põhieesmärk oli olümpiale saada. Kui sain, siis oli veel midagi antud. Sain ära käia. Jäi puudu selles, et veel parem olla, aga olen ära käinud, ses mõttes on mingi rahulolu olemas. Sportlane tahab ikka rohkemat ja paremini, aga see kripeldus läheb mingi aja möödudes üle.»

Märksõnad

Tagasi üles