PM PARIISIS 3x3 ei ole enam korvpallilaadne toode. Kulla toovad koju tippmängijad

Copy
Hollandlane Worthy de Jong (oranžis) saadab üle prantslase Timothe Vergiat' käe teele kuldse viske.
Hollandlane Worthy de Jong (oranžis) saadab üle prantslase Timothe Vergiat' käe teele kuldse viske. Foto: David Gray / AFP / Scanpix

Ta viskas 2. septembril 2022 saalikorvpalli EM-finaalturniiril Vana Maailma ühe tugevaima koondise Serbia vastu 28 punkti. Veidi vähem kui kaks aastat hiljem viis ta viimase sekundi viskega oma koondise olümpiavõitjaks. Sedapuhku juba 3x3 korvpallis. Ta on hollandlane Worthy de Jong.

3x3 korvpalli tarvis Pariisi südamesse Concorde'i väljakule püstitatud 3900 pealtvaatajale mõeldud areen jäi finaalideõhtul selgelt kitsaks. Õnneks said mängu veidi eemalt jälgida – vähemalt suure ekraani abil – needki, kes ametlikele istekohtadele ei mahtunud. Ja õhtu ei petnud lootusi. Tõsi, prantslased said nautida vaid omade võitu poolfinaalis, kuld napsati neil sõna otseses mõttes viimasel hetkel käest.

Holland andis oma võimsusest märku juba viimases põhiturniiri mängus, kus tümitati USAd 21:6 ning kindlustati teise kohaga otsepääs poolfinaali. Esmaspäeva õhtul mindi seal vastamisi Leeduga, keda eelnevalt oli võidetud 19:18, nüüd aga käidi maruhoona üle 20:9... Teises poolfinaalis polnud asi parem, põhiturniiri kaotuseta läbinud Läti ei saanud vastu Prantsusmaale (14:21).

Balti riikide koondised pidid leppima pronksimänguga.

3x3 mängu areen oli pealtvaatajaid pilgeni täis. Sõu käis nii mängude vahel kui ka vaheaegadel. Enne finaali tõmmati rahvas käima tempoka ja energilise prantsuskeelse lauluga «Süüta tuli!»

Sobiv õhkkond oli loodud ning päeva neli viimast mängu pakkusid ka tohutut sportlikku pinget. Naiste pronksimängus alistas USA Kanada 16:13 ning meestest Leedu tänu lõpuspurdile Läti 21:18.

Naiste finaal oli pingeline ja põnev. Alguses tegutses paremini Hispaania, kes pääses Saksamaa vastu 4 punktiga ette. Ent sakslannad tulid järele ja võitsid lõpuks 17:16, seejuures ei tabanud viimasel hetkel hispaanlannade potentsiaalne viigivise. Saksamaa oli ka poolfinaali võitnud ühe punktiga (Kanadaga 16:15).

Ja siis astusid areenile mehed. Mõlemad finalistid olid poolfinaalis saanud kindla võidu. Alguses valitses kaitse rünnaku üle, ent ühel hetkel hakati paugutama. Nii Hollandil kui ka Prantsusmaal on füüsiliselt väga tugevad korvpallurid.

Lõpusireen kõlas seisul 16:16. Lisaaeg mängitakse 3x3 formaadis kahe punktini. Prantsusmaa asus punktiga juhtima. Järgmisel rünnakul hakkas aeg täis tiksuma, de Jong tegi sammu tagasi ja saatis kaht punkti väärt viske üle vastase käe teele. Pall oli õhus, kui kõlas lõpusireen, seejärel läbis korvivõrgu, seisuks 18:17 ning hetkega vaigistas publiku.

Algas oranž rõõmutants ja on paras aeg selle osalistele otsa vaadata.

Hollandi kuldne meeskond: Jan Driessen (vasakult), Dimeo Van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong.
Hollandi kuldne meeskond: Jan Driessen (vasakult), Dimeo Van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong. Foto: Panoramic / SIPA / Scanpix

Worthy De Jong on 36-aastane kauaaegne Hollandi saalikorvpalli koondislane. Tema valusat viskekätt on saanud tunda ka Eesti koondis. Ta pidas riigi koondise eest 118 mängu, sealhulgas 2015. ja 2022. aasta EM-finaalturniiridel. Neist viimasel viskas ta mängus keskmiselt 16,4 punkti. Pärast seda siirdus ta 3x3 korvpalli ning oligi see viimane pusletükk, kes aitas Tokyo olümpia 5. koha vahetada nüüd Pariisis kulla vastu.

Arvin Slagter on veelgi vanem mängumees, 38-aastane. Temagi on endine Hollandi koondislane, pidanud saalikorvpalli koondises koguni 132 mängu ja toonud neis keskmiselt 7,4 punkti. 2020. aastal siirdus ta 3x3 korvpalli ja aasta hiljem mängis Tokyos.

Dimeo van der Horst (33) mahtus Hollandi saalikorvpalli koondisse 2017. aasta EM-valiksarjas. Seejärel liikus ta 3x3 mängu, aitas Hollandil 2018. aastal võita MM-hõbeda ning 2022. aastal juba EM-pronksi. Sama koondise liikmed olid ka Slagter ja...

Jan Driessen, 27 eluaastaga Hollandi kullatiimi noorim mängumees. Ta oli oma kiiruse ja teravusega eelviimane olümpiakuldse tiimiga liitunud pusletükk, aidates kahe aasta eest võita EM-pronksi.

Pariisi olümpial valitsemiseks tuli puslesse liita veel de Jong.

«Veidi oli ka õnne vaja. Mängisin end viskepositsioonile, saatsin palli korvi poole teele ja jätsin selle Jumala kätesse,» kommenteeris de Jong oma võiduviset. «Olin saalikorvpallist lõpuaastatel juba tüdinud. 3x3 mängides tundsin end uuesti selle lapsena, kes jäägitult armastas korvpalli.»

Ekskalevlane Raimo: eksisime valusate asjadega

Läti mehed olid 3x3 korvpalli põhiturniiri läbinud täisedu, 7 võiduga, ning sellega mänginud end olümpiaturniiri suursoosikuks. Tokyo võitu ei õnnestunud korrata, sest viimasel päeval kaotati nii Prantsusmaale kui ka Leedule.

Hooajal 2022/23 BC Kalev/Cramos saalikorvpalli mänginud Žigmars Raimo nentis Postimehele antud usutluses, et viimane päev läks neil untsu.

Lätlane Žigmars Raimo (valges) püüab pronksimängus takistada leedulast Šarunas Vingelist.
Lätlane Žigmars Raimo (valges) püüab pronksimängus takistada leedulast Šarunas Vingelist. Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters / Scanpix

«Jah, võitsime siin põhiturniiril kõik mängud ja mõtlesime juba medalitest. Kahjuks jäime nendest ilma. Mängus Prantsusmaaga eksisime kaitses mitmel tähtsal hetkel. Leedu vastu tegime aga lõpus vigu, mida poleks tohtinud teha – nad said kergeid vabaviskeid,» võttis Raimo mängud kokku.

Varem paljude kaugvisetega mänge enda kasuks kallutanud Lätit vedas otsustavates kohtumistes alt just visketabavus: poolfinaalis saadi 11 kaugviskest korvi 1, finaalis 13st 2...

Ehk tuli närv sisse või soosikukoorem rõhus? Raimo raputas pead: «Ei. Pigem arvasime, et meil läheb sama hooga edasi. Aga vastased võitlesid täna väga kõvasti. Me kõik pidanuksime paremini mängima, peame peeglisse vaatama.»

Märksõnad

Tagasi üles