VIDEO Palju kõneainet tekitanud Alžeeria naispoksija jõudis olümpiafinaali (4)

Copy

Alžeeria poksija Imane Khelif alistas Pariisis poolfinaalis tailanna Janjaem Suwannaphengi ning pääse olümpial kuni 66 kg kaaluvate naiste seas finaali.

Alžeerlanna on üks kahest Pariisis võistlevast naispoksijast, kelle Rahvusvaheline Poksiliit (IBA) diskvalifitseeris eelmise aasta MMil pärast seda, kui mõlemad oli väidetavalt geenitestil põrunud.

Kolm aastat tagasi Tokyos langes alžeerlanna veerandfinaalis välja. Finaalmatšis läheb ta vastamisi Hiina esindaja Liu Yangiga.

Khelifi olümpiamängud algasid eelmisel nädalal võiduga itaallanna Angela Carini vastu. Umbes pooleminutilise heitluse järel tabas Khelifi ülitugev löök Carini nägu, mille järel viimane ei jätkanud matši ja kohtunik kuulutas selle lõppenuks. See tekitas palju arutelu, kas olümpial peaks osalema Khelif ja Taiwani naispoksija Lin Yu-ting, kelle samuti IBA eelmisel aastal diskvalifitseeris.

Rahvusvahelise Poksiliidu (IBA) president Umar Kremljov ütles mulluse MMi ajal Venemaa agentuuriga TASS suheldes, et mitmeid poksijaid (sealhulgas Khelif) ei lastud MMile võistlema, sest nad põrusid geenitestil. «Selgitasime geenitestide tulemusel välja mitmeid sportlasi, kes püüdsid oma kolleege petta ja andsid end üles naistena. Testide tulemused tõestavad, et neil on XY-kromosoomid. Need sportlased eemaldati võistluselt,» rääkis Kremljov.

ROKi president Thomas Bach ütles laupäeval, et selles pole kahtlustki, et Khelif ja Yu-Ting on naised. ROK on õelnud, et naiste seas võistlevad sportlased võivad siis osaleda, kui neil on passis kirjas, et nad on naised.

Seda, kas alžeerlanna kroonitakse olümpiavõitjaks, näeme juba kolme päeva pärast, poolfinaali jõudmisega on ta kindlustanud endale juba pronksi. Lin võistleb kolmapäeval kuni 57 kg kaaluvate naiste poolfinaalis.

Tagasi üles