PM PARIISIS Järgmine skandaal: juba tähistanud võimlejal võeti medal käest, Rumeenia peaminister boikoteerib lõputseremooniat

Copy
Ana Barbosu jõudis juba arvata, et on võitnud medali, ja seda tähistada.
Ana Barbosu jõudis juba arvata, et on võitnud medali, ja seda tähistada. Foto: Mickael Chavet/ZUMA Press Wire/Scanpix

Pariisi olümpiamängudel ajab üks skandaal teist taga. Vaevalt jõuab miski veidi hajuda, kui uus teema kerkib asemele. Enne olümpiat olid teemaks Venemaa sportlased, mängude alguses Seine’i vee kvaliteet, seejärel kahe poksija sooteema. Nüüd on rumeenlased võimlemistulemuste üle nõnda marus, et riigi peaminister Marcel Ciolacu boikoteerib mängude lõputseremooniat.

Mis juhtus? Sportvõimlemise vabaharjutuses arvas rumeenlanna Ana Maria Barbosu, et on võitnud pronksmedali, haaras riigi lipu ja asus sellega tähistama. Seejärel aga otsustati rahuldada USA protest, tolle riigi võimleja Jordan Chilesi kava raskusastme hinnet tõsteti, punktisumma suurenes (13,766-ni) ning sellega tõusis ta kolmandaks.

Ciolacu kirjutas väga terava postituse Facebooki, nimetades juhtunut kahe Rumeenia võimleja suhtes jõhkralt ebaõiglaseks. Nimelt sai Barbosuga sarnaselt 13,700 punkti ka Sabrina Maneca-Voinea, kes samuti pälvinuks pronksmedali, aga temagi jäi sellest ilma.

Mis täpsemalt juhtus, rääkis Postimehele Pariisi olümpiamängude võimlemisvõistluste võistlusala koordinaator, nii Eesti kui ka Euroopa võimlemisliidu juhatuse liige Natalja Inno.

«Ameeriklased andsid viimasel sekundil sisse protesti. Probleem seisnes asjaolus, et lõpptulemused kuvati suurele tabloole liiga vara ja nõnda rumeenlanna hakkaski tähistama. Tegelikult oli protest sisse antud ja selle tulemust ei olnud veel teada. On mõistetav, et kui lahendus saabus – protest rahuldati –, tähendas see rumeenlastele suurt pettumust,» selgitas juhtunut kohapeal näinud Inno.

Rumeenia peaminister Marcel Ciolacu.
Rumeenia peaminister Marcel Ciolacu. Foto: Janine Schmitz/Picture alliance/Photothek/Scanpix

Aga rumeenlasi see ei lohutanud. Nemad arvasid, et neil võeti kaks medalit käest. Peaminister Ciolacu nimetas Barbosu ja Maneca-Voinega juhtunut skandaalseks.

Rumeenia võimlemisliidu president Carmencita Constantin teatas, et valmistab kaks protesti, mis saadetakse spordi arbitraažikohtule (CAS). Üks lõpptulemuste ameeriklaste protesti arutelu eelsete tulemuste ennistamiseks, teine aga selle kohta, et Manela-Voinea tundis, et teda karistati võistluse käigus ebaõiglaselt (videokorduse põhjal tundub, et ta ei astunud võistlusalalt välja), kuid tema protesti ei rahuldatud.

Võimlemine on teatavasti ala, kus punkte annavad kohtunikud. Protestid on sel alal tavalised.

Rumeenlaste protestikooriga liitus riigi kõigi aegade kuulsaim võimleja, viiekordne olümpiavõitja (1976 ja 1980) Nadia Comaneci. Ta kirjutas X-is (endine Twitter): «Ma ei suuda uskuda, et me niisugusel moel mängime sportlaste vaimse tervise ja emotsioonidega.» Ta ka lisas aegluubis video Manela-Voinea sooritusest, mille eest võeti tema hinnangul ebaõiglaselt punkte maha.

Vana võimlemismaa Rumeenia oli võistkonnavõistlusel osalenud viimati kaksteist aastat tagasi Londoni olümpial. Nüüd Pariisis pääseti uuesti võistkonnaga peale ja saadi 7. koht. Medalit ei tulnud ka üheski individuaalses harjutuses.

Ciolacu aga teatas, et Rumeenia valitsus võtab nii Barbosut kui ka Manela-Voinead medalivõitjatena ning annab neile pronksi eest ette nähtud preemia 60 000 eurot.

«Otsustasin mitte osaleda Pariisi olümpiamängude lõputseremoonial pärast võimlemisvõistlusel tekkinud skandaalset olukorda, kus meie sportlasi koheldi täiesti vääritul moel,» teatas peaminister.

Ta jätkas: «Mäletan väga hästi, kuidas kommunismi ajal röövisid venelased meid olümpial. Püüdsime nendega vaielda, kuid edulootus oli väike. Täna ei taha ma vaielda kellegagi, vaid ainult protestida oma väärtust täielikult tõestanud Rumeenia naiste vastu sooritatud jõhkra ebaõigluse vastu.

Sabrina ja Ana Maria, terve meie rahvas on teiega. Teie töö ja pisarad on igast medalist väärtuslikumad. Luban teile, et Rumeenia riik võtab teid kui olümpiamängude medalivõitjaid. Sest seda te meile olete!»

Rumeeniast saadeti protestikiri nii Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) ka maailma võimlemisliitu (FIG). Neist viimasel paluti uuesti üle vaadata Manela-Voinea protest.

Sabrina Maneca-Voinea vabaharjutust sooritamas.
Sabrina Maneca-Voinea vabaharjutust sooritamas. Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Kõigele lisaks teatasid Manela-Voinea ja tema ema, 1988. aasta Souli olümpiamängudel võistkondliku hõbemedali võitnud Camelia Voinea, et Sabrina loobub võimlemisest, kirjutas portaal spotmedia.ro.

Rumeenia olümpia- ja spordikomitee president Mihai Covaliu märkis maailma alaliidu juhile Morinari Watanabele saadetud kirjas, et protesti tagasi lükkamisel ei põhjendatud täielikult niisuguse otsuse tegemise asjaolusid. See aga rikub nii võimlemise mainet kui ka mõjub eriti halvasti sportlase vaimsele tervisele.

«Ta on selle otsuse tõttu avalikult teatanud spordialaga lõpparve tegemisest ning see seab otsustajatele moraalse kohustuse analüüsida otsust uuesti ja seejärel seda piisavalt põhjendada. FIG rõhutab tasakaalukuse ja objektiivsuse vajadust ning see annab meile kindluse, et selle juhtumi puhul langetatakse õiglane otsus,» lisas Covaliu.

Vabaharjutuse võitis brasiillanna Rebeca Andrade (14,166) USA legendi Simona Bilesi (14,133) ees.

Tagasi üles