PM PARIISIS Rasmus Mägi kolmandast olümpiafinaalist: arvestades mu nahavärvi ja kust tulen... Päris äge! (5)

Copy

400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi pakkus Pariisi olümpial taas võimsa emotsiooni.

Tagakurvis veel viimaste kohtade kandis võidelnud tartlane tegi vinge lõpu. Ta sõi ära ühe konkurendi teise järel ning lõpetas oma poolfinaali ajaga 48,16 ja teise kohaga. Kyron McMasterist jäi lahutama sajandik, aga töö oli tehtud: kaks paremat kindlustas otse koha reedesesse finaali.

Mägi seljataha jäi 0,04 sekundiga Abderrahman Samba. Lisaks talle pääses ajaga finaali, üllatavalt raskelt, hooaja edetabeli teine mees Alison dos Santos (47,95).

Rasmus, sa oled kolmandas olümpiafinaalis. Mis praegu peast läbi käib?

Anna veel korra see!

Sa oled kolmandas olümpiafinaalis!

Just. Jah. Olgugi, et lootus, ootus ja võimalus oli, siis kui mõelda tõesti, et kaheksa aastat olümpiafinaale. Ja 75 protsenti kordadest olen olümpiafinaali jõudnud. Sellise nahavärvi, sealt, kus ma tulen ja millest olen läbi käinud... Päris äge teekond!

Kui suur on kergendus?

Sellega on nii, et finišijoont ületades on esimene emotsioon kindlasti kergendus. Aga siis juba tiksub kuklas, et tegelikult on üks jooks veel. Ma ei lähe seda kindlasti kuidagi kergemalt või teistsuguse fookusega tegema. Lihtsalt arvan, et finaalis on mõningaid kõrvalisi – või muremõtteid vähem. Poolfinaalid on alati rasked.

Ühest küljest tead, kui olulised need on. Teisest küljest proovid ennast välja lülitada. Et mis kõik sellest sõltub. Paraku käib olelusvõitlus. Aga superhea meel, et selle enda kasuks täna jälle ära kallutasin.

Rasmus Mägi (vasakult kolmas) tuli lõpusirgele viimaste seas, aga vajutas siis gaasi põhja!

Tairo Lutter

Tribüünilt paistis jooks ärev. Kuidas oli rajal?

Mul oli ärev korraks viiendal tõkkel, kus jalg oli natukene raskem kui lootsin. Pärast seitsmendat [tõket] läksin 14 sammu peale, see polnud plaanitud.

Järgmine ärev moment võib-olla – aga samas oli enda jaoks selgeks mõelnud, et igal juhul tuleb jooneni joosta. Lõpp klappis. Tundsin dünaamika ära. Mehed olid pigem end mõnevõrra ammendanud. Teadsin, et kui oma lõpus ära teen, siis kellegi saan ikka kätte.

Liiga palju ei mõelnud. Aga juba stardipakkude taga on ärev olla. Ja võib-olla eelmisel õhtul. Terve päev on ärev.

Jalg oodatust raskem. Kas midagi jäi tegemata?

Ei usu, et midagi jäi tegemata. [Vahepealsete] päevade käiguga olen rahul. See lihtsalt käib olümpia olustiku ja poolfinaalide juurde. Ega keegi polnud täna supervärske jalaga. Igaühel on omamoodi pinge. Favoriidid on justkui kohustatud edasi saama. Teised mehed justkui kohustatud üllatama. See mõjutab koju närvisüsteemi ja see omakorda lihaseid. Ei olnud hullem enesetunne kui tavaliselt poolfinaalides. Aga polnud ka super.

Nüüd siin olles – vahet pole. Tean, et finaaliks on enesetunne parem.

400 m tj poolfinaalide paremad.

Kuvatõmmis

Kaks päeva finaalini. Mis ees ootab?

Puusalt öeldes: täna natukene pikem lõdvestus. Arvan, et homme oleks mõistlik võtta isegi täiesti puhkepäev. Võib-olla reede hommikul kerge hommikuvõimlemine või soojendus. Arvan, et siia vahele on vaja puhkepäeva.

See, et jooksud on esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel... Muutsime oma treeningkava kuskil veebruari keskel Aafrika laagris just seda ajakava arvesse võttes. Kuna olen harjunud aastaid suhteliselt rutiinselt treenima, siis see oli suur muutus. Aga selle muutuse eesmärk oligi – eeldusel, et eeljooksus end päris kõike ei pea andma –, et poolfinaalis oleks head võimsust ja võimekust. Arvan, et see muutus oli õigustatud.

Paar töönädalat olümpial hakkavad ajakirjanikule võib-olla mõjuma, aga tundub, et sul võiks olla medalivõimalus. Kuidas endale tundub?

(Mõtleb mitu sekundit.) Mina tunnen. Teie näete. Vaatame. Aga kindlasti. Kolmandat korda finaalis. See on miski, mille peale ma jooksma lähen.

Kuidas paistavad finaali vastased?

Dos Santos võib-olla süüdistab mind natuke selles tänases raskes poolfinaalis. Väga veenvat muljet ta ei jätnud. Aga ma tahaks joosta nii, et mitte üle oma varju hüpata, aga... Aga tean, kus see vari on. Vähemalt sinna väga lähedale.

Kas kõige sportliku juures, mis tuleb ära teha, saad ka olümpiat nautida?

(Mõtleb.) Põhimõtteliselt küll. Aga arvan, et minu nauding vs. tavaline definitsioon... Ütleme nii, et 400 m tõkkejooksu naudingut on rasked kirjeldada. Arvan, et oleme nii eriline liik inimesi. Sellise pingetaluvusega, et täiesti unikaalne. Aga ma hindan seda teekonda igapäevaselt. Iga tund, kui siin olen.

Finaali koosseis (rada, number, riik, nimi, isiklik rekord, hooaja parim):

Meeste 400 m tj finaali koosseis.

IOC / kuvatõmmis

Finaal joostakse reede õhtul kell 22.45.

Kanal 2 usutlus:

«Stopper läheb siis käima, kui finišijoon vastu tuleb. See tunnetus ja need instinktid on mul olemas, et mitte proovida seda rongi liiga kaugele lasta ja lõpuks asi enda kasuks kangutada,» tõdes Mägi otseintervjuus Kanal 2-le.

Kas plaan oligi see, mis lõpuks välja mängisid? «Teadsin, et jooks tuleb võitluslik ja ma ei tohi lasta asjal lootusetuks muutuda. Viimane asi, mis tahtsin oli, et lähedased on vaatama tulnud, ja ma mängin end kohe algusega mängust välja. Õnneks päris nii ei läinud. Küll aga täna oli jooks nii palju raskem, et ma ei jooksnud kaheksa tõket 13-ga, vahetasin peale seitsmendat (tõket – toim) ära, aga ma arvan, et see andis lõpuks sellist vajalikku energiat.»

Vaadates finaalile otsa, vaatasid ka ise selle koosseisu üle. Warholm ja Duco. Prantslane, kas ta on üllatusmees? «Pigem on. Kaks väga korraliku jooksu temalt. Suhteliselt pöörase alguse jooksnud. Ega temast liiga palju pole kuulda olnud. USA ülikoolisüstemis mees on sees. Üllatus, aga vaatame, mis finaalis teeb.»

Erki Nool uuris kahe esimese tõkke kohta. James-King, kes jooksis Mägi kõrval, alustas nii võimsalt, kas Mägi alustas aeglaselt või pressis jamaikalane liiga üle? «Kas üle pressis, aga fakt on see, et mu algus ei ole väga suurepärane. See 20 sammuga peale joosta, see on suur väljakutse mu jaoks. Oleme sellega palju tegelenud. Jah, kindlasti saab seda lihvida, aga ma ütlen, et mõnikord see kogemus on hea. Ütleme, et lõpusirgel on see hea, aga võib-olla alguses, need 160 jooksu, mis mul on seljataga, seal on tekkinud palju selliseid mustreid, mis mind praegusel hetkel ei aita ja nendega tuleb pidevalt tööd teha, et neid lõhkuda.»

Palju parandusi suudate veel enne finaali teha? «Finaal on finaal. Seal pole kindlasti enam midagi kaotada. Tänane jooks oli kõige raskem. Alati mõlgub meeles, mis sellest edasipääsust kõik sõltub ja ei sõltu. Need mõtted jäävad tänasesse ja finaalis saab minna suurt jooksu tegema.»

Noole meelest oli olukord seitsmenda-kaheksanda tõkke juures päris kriitiline. Kas Mägil olid hirmumõtted peas? «Kui ma pärast seitsmendat tõket 14 sammu peale läksin, siis korraks väike ehmatus oli. Aga jällegi, lõppu surusin, mis jaksasin ja jooksu ajal ikkagi on tunda, missugused varud kellelgi jäänud on. Sellest sain aimu, et kui ma enda jooksu ära ei riku viimasel tõkkel, siis mõne mehe ikka hammustan ära.»

Nool lisas, et tal oli küll seitsmenda tõkke juures hirm nahas, aga üheksanda tõkke peale minnes tundus, et šanss on olemas. Lõpp oli vähemalt võimas. «Jah. Samasugune lõpp tuleb ka finaalis teha ja loodetavasti esimesed kaheksa tõket veel paremad.»

Rasmus, Rio olümpial olid kuues, Tokyos seitsmes, mis saab Pariisis? «Esmalt, joosta kaheksa aastat olümpiamängude finaale. Annelinna paneelmaja viienda korruse poisina... See on mu enda jaoks uskumatu, aga kaks finaalikogemust kindlasti aitavad. Mul pole seal midagi kaotada. Ma proovin kogu südame ja hinge rajale jätta, et teha üks korralik rekordiparandus.»

Tagasi üles