PM PARIISIS Mart Seim: kui jõuan esikümnesse, on kõik hästi

Copy
Mart Seim
Mart Seim Foto: Tairo Lutter

Viimase Eesti sportlasena asub Pariisi olümpiamängudel võistlustulle raskekaalutõstja Mart Seim, kes astub laupäeva õhtul lavale koos teiste enam kui 102 kg kaaluvate meestega.

Mart ja tema treenerist isa Alar Seim rääkisid neljapäeval olümpiakülas Eesti ajakirjanikele oma seisust ja mängudeks valmistumisest. Selleks jäi vähe aega, sest teade Pariisi pääsemisest saadi kõigest viis nädalat enne mängude algust.

«See uudis tuli üllatusena, aga õnneks või kahjuks olin pidanud enne selle uudise saamist Tais peetud võistlusest saati puhkama. Ehk keha oli värskem ja talus äkki koormust veidi paremini. Sain natukene kaalu juurde - see oli kõik, mida viie nädalaga teha andis,» ütles Mart Seim alustuseks.

«Kuhu omadega välja jõudsin, näeme ülehomme (laupäeval, naerab – V.A.). Numbritest väga täpselt ei saa rääkida, aga 400 kg juurde algraskus tuleb. Sealt vaatame edasi. Trennis rebisin 170 ja tõukasin 220 kilo.»

Seim on olnud palju kimpus vigastustega. «Kuskilt annab alati tunda, aga praegu on enam-vähem. Olen füsioterapeutidelt hästi palju abi saanud. Viimasel kuuel aastal mulle probleeme tekitanud selg on praegu kestnud,» kommenteeris vägilane oma tervislikku seisundit.

Ta lisas: «Muretult ei saa kunagi olla, väikseid asju võib alati juhtuda. Praegu muudab olukorra keeruliseks asjaolu, et üldjuhul sihin tippvormi korra aastas. Sel aastal pidin seda tegema aprillis olümpiakvalifikatsioonis: olin Tais tegelikult päris hea, lihtsalt jalg ei taastunud teravuse mõttes veel ideaalselt ära ning seetõttu ei saanud ka tulemust kirja. Nüüd mõni kuu hiljem tuleb olümpia… Eks ole näha, kui teravaks olen läinud, aga jõunumbrite järgi võiks seis olla korralik.»

Isast treener Alar märkis omalt poolt, et veebruaris peetud EMil tõukas poeg algraskust 225 kg väga kergelt ning võistlusel mindi välja kogusumma 422 kg peale. «Ta tõukas, sai kangi ilusasti rinnale, sai ka kätte, aga siis tuli lihasrebend. 422 kg oli tal tol hetkel sees. Tai-võistluseks aga sama teravat tippu ei saanud. Kui nüüd saaks sama tunde, mis oli veebruaris, oleks päris hästi,» ütles Alar Seim

Millise tulemusega Mart Seim rahule jääks? «Olen rahul tegelikult juba sellega, et siia pääsesin, aga viimaseks ei taha jääda. Kui esikümnesse tulen, on kõik hästi. Argument on seegi, et see tulemus viib EOK B-kategooriale [rahastamisel].»

Isa lisas kõrvalt: «Tasu on see, et kui Rios oli üle maailma koos 260 tõstesportlast, siis Tokyos 192 ja nüüd 120. Kaalukategooriaid on poole vähem ja üle maailma pääses võistlema 60 meest. Juba siin olemine on suur asi.»

Mart Seim pakkus, et kulla nopib taas grusiin Laša Talahhadze. Teise koha peale võiks armeenlaste Varazdat Lalajani (esindab kodumaad) ja Gor Minasyani (esindab Bahreini) vahel tulla põnev heitlus.

Mart Seimi etteaste Pariisis toimub laupäeva õhtul Eesti aja järgi kell 21.30. Raskekaalus astub kokku võistlustulle 12 sportlast:

Raskekaalu tõstjad olümpial.
Raskekaalu tõstjad olümpial. Foto: IOC

Märksõnad

Tagasi üles