VIDEO Palju kõneainet tekitanud Alžeeria naispoksija krooniti olümpiavõitjaks (5)

Copy

Alžeeria poksija Imane Khelif alistas Pariisis hiinlannat Yang Liud ning krooniti kuni 66 kg kaaluvate naiste seas olümpiavõitjaks.

Finaalis alistas alžeerlanna kindlalt Hiinast pärit maailmameistrit Liud ja võitis kuldmedali kuni 66 kg kaaluvate naiste seas.

Eelmine aasta diskvalifitseeriti ta maailmameistrivõistlustelt, sest väidetavalt põrus alžeerlanna geenitestil. Pariisis lubati tal aga võistleda. Pärast Khelifi esimest võitu itaallanna Angela Carini üle tekitas palju arutelu, kas olümpial peaks osalema Khelif ja Taiwani naispoksija Lin Yu-ting, kelle samuti rahvusvaheline poksiliit IBA eelmisel aastal diskvalifitseeris.

IBA andmetel ei vastanud Khelif ja Lin naiste võistlusel osalemise kriteeriumidele, mis on sätestatud alaliidu reeglites. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), kes korraldab poksivõistlusi olümpiamängudel, lubas neil võistelda, seadis kahtluse alla geenitestid  ja kritiseeris tugevalt rahvusvahelist poksiliitu, rõhutades, et Khelif ja Lin on sündinud ja kasvanud naistena.

ROKi president Thomas Bach ütles laupäeval, et selles pole kahtlustki, et Khelif ja Yu-Ting on naised. ROK on öelnud, et naiste seas võistlevad sportlased võivad siis osaleda, kui neil on passis kirjas, et nad on naised.

«Ma olen naine, ma sündisin naisena ja ma võistlen naisena – selles pole kahtlustki,» sõnas Khelif.

Tagasi üles