PM PARIISIS Mart Seim: lootsin mõne mehe veel ära võtta, aga seekord ei õnnestunud

Copy

Eesti sportlastest Pariisi olümpial viimasena võistlustules olnud raskekaalutõstja Mart Seim täitis miinimumeesmärgi, edestades kolme konkurenti ja jõudes esikümnesse. Samuti rõõmustas ta selle üle, et jäi terveks.

Paar päeva enne võistlust antud pressikonverentsil teatas Seim, et kui jõuab esikümnesse, on kõik hästi. Ta sai olümpiapileti teatavasti viimasel minutil ega jõudnud teha nii pikka ettevalmistust, kui soovinuks.

Et kehakaalus üle 102 kg alustas võistlust tosin vägilast, oli selge, et eesmärgi täitmiseks tuleb edestada neist vähemalt kahte. Protokollist vaatas tšehhi Kamil Kucera nime tagant kahe tõsteviisi peale kokku vastu algraskus 200 kg. Teda segas selgelt mingi vigastus, ta rebis 110 ja tõukas 140 kilo ning sai olümpial tulemuse kirja.

Alžeerlane Walid Bidani vigastas end rebimise esimesel katsel ega saanudki tulemust kirja. Seejärel oli selge, et kui Seim saab tõukamises algraskuse üles, on esikümnekoht kindel, ja nii läkski.

Seim rebis 175 ja 180 kg, 183 enam ei alistunud. Tõukamist alustas ta turvalisest 220 kilost, 237 enam üles ei läinud. Seim edestas ka samuti 400 kg kirja saanud jaapanlast Eishiro Murakamit, sest tolle algraskus oli väiksem.

«9. koht – seda ma ju jahtima tulin. Viimase tõukekatsega lootsin mõne mehe veel ära võtta, aga seekord ei õnnestunud,» võttis Seim numbrilise poole kahe lausega kokku.

Nimelt oli tema tõukamise teise katse alguseks selge, et Abdelrahman Abdelaziz Elsayed (Egiptus) lõpetab 416 ja David Liti (Uus-Meremaa) 415 kiloga. Nemad olidki järgmised, keda oli võimalik püüda, ning seetõttu lasigi Seim panna kangile 237 kg. Õnnestumise korral tõusnuks ta seitsmendaks ehk korranuks oma Rio olümpia kohta. See olnuks seekord ka maksimum.

«Esimese ja teise tõukekatse vahele jäi natuke pikk vahe. Ja üks seljalihas natuke häiris mind. Esmaspäeval tekkis keset selga spasm ja see ei tahtnud väga järele anda. Üldiselt oli see kontrolli all, aga rebimise-eelsel soojendusel hakkas veidi tunda andma. Tõukamise esimesel katsel oli seda näha – rinnale sain kangi kergelt, aga edasi oli kehas väike värin sees,» selgitas Seim seekordset murekohta.

Aga ta lisas rõõmsalt: «Põhiline, et jäin terveks. Midagi hullemaks ei länud. Alaselg oli tänu füsioterapeut Risto Jamnese tööle väga hea, ei andnud kordagi tunda. Lihtsalt selja keskosas tahtis üks lihas streikida.»

Rebimises sai Seim kirja korraliku 180 kg. «Trennis rebisin nädal tagasi 170 ning selle ajaga pidingi ära taastuma ja teravamaks minema. Esimene katse 175 peal näitas, et kang ei olnud raske. Lihtsalt mõni nädal jäi puudu, et trenni uute raskustega teha,» nentis ta.

Kogusumma 410 ja enam kilo ei olnud mägede taga, 7. koha sihtimine oli reaalne. «Kui trennis tõukan 220, võiks võistlusel 10-15 kilo lisaks küll tulla,» märkis Seim.

Esiti oli tema tõukamise algraskusena kirjas 225 kg, aga pärast rebimist võttis Seim selle viie kilo võrra allapoole. Nagu eespool märgitud, oli esikümnesse – ja EOK B-kategooria rahastusele! – jõudmiseks kindlasti vaja tõukamises tulemus kirja saada.

Seim kinnitas, et selle eesmärgiga ta ka lasi panna kangile veidi kergema raskuse. «220 on selline piisavalt väike, kindla peale raskus. See oli kindla peale minek vormistada esimene katse ära, ning seejärel edasi võidelda. Järgmise katse raskusega oligi see, et jälgida mängu, keda veel ära napsata saaks.»

Kas 33-aastane Seim kavatseb ette võtta veel ühe olümpiatsükli? «Ma ei ole enam 23. Vaatame. Aasta korraga. Viimased aastad on läinud paremini, kui 2019-2021 läksid (siis tegi alaselg suurt muret – V.A.). Kui keha on niisuguses seisus nagu praegu, kannatab edasi teha.

Kui tõstan ainult 170 ja 220 kilo, siis kindlasti ei ole mõtet jätkata. Kui olümpiaks valmistumiseks oleks mõni nädal juures olnud, olnuks rebimises võimalik saada 185 ja tõukamises 240 kilo ning sel tasemel on juba mõtet jätkata.»

Praegu võtab ta aja maha ja taastub. «Kevadel sain vormi heaks sedasi, et teha väga pika ettevalmistuse. Kõigepealt puhkab, siis hakkab rahulikult tegema ja vaatab jooksvalt edasi,» avaldas ta järgmised plaanid.

Seim tänas oma toetajaid ja sponsoreid, öeldes, et tänu nende toetusele ta üldse jõudis olümpiamängudele.

Tulemused:

+102 kg tõstmine.
+102 kg tõstmine. Foto: IOC

Märksõnad

Tagasi üles