PM PARIISIS Kuidas sündis korvpalli olümpiafinaalide üks vägevamaid lõppvaatusi?

Copy
Stephen Curry tegi seda, mida kõige paremini oskab: viskas pallid kaugelt korvi!
Stephen Curry tegi seda, mida kõige paremini oskab: viskas pallid kaugelt korvi! Foto: Manu Reino / ZUMA Press Wire / Scanpix

Pariisi olümpia meeste korvpalliturniir jääb ajalukku märksõnaga «kvaliteet». Uhkele etendusele pani väärika punkti USA tšempioniks vedanud Stephen Curry.

Tiitlivõistlustel saadakse ikka kokku paberil tugevaid koosseise. Aga haruharva kompott, kus: ollakse täisrivistuses, kõik mängijad – sealhulgas ka suurimad ässad – on motiveeritud, tiim hoiab kokku ning treeneri plaan toimib ja sellest suudetakse kinni pidada. Ideaalset mängu ei eksisteeri, aga lõppenud turniiri neli paremat – USA, Prantsusmaa, Serbia, Saksamaa – jõudsid momendil või teisel sellele päris lähedale.

Olümpiaturniiri sümboolne viisik

Dennis Schröder (Saksamaa)

Stephen Curry (USA)

LeBron James (USA)

Victor Wembanyama (Prantsusmaa)

Nikola Jokić (Serbia)

Kõige väärtuslikum mängija: LeBron James (24,5 minutit, 14,2 punkti, 8,5 söötu, 6,8 lauapalli)

LeBron James ei tõusnud küll finaali kangelaseks, aga ta tegi liidrile omaselt väga kõrgel tasemel stabiilse turniiri.
LeBron James ei tõusnud küll finaali kangelaseks, aga ta tegi liidrile omaselt väga kõrgel tasemel stabiilse turniiri. Foto: Stephanie Lecocq / Reuters / Scanpix

Käes on ajastu, kus Ameerika Ühendriigid peavad võitmiseks kohale ajama absoluutselt parima pundi. Ookeani tagant tulevad mehed ja sealne korvpall pole eurooplaste jaoks enam midagi müstilist ega hirmutavat. «Me ei karda neid. Jõuame neile järjest lähemale,» sõnas prantslaste kogenud kapten Nicolas Batum.

Tõsi! Ameeriklastel tuleb tase ka välja mängida. Nii poolfinaal Serbiaga (95:91) kui ka kullalahing (98:87) kallutati enda kasuks alles päris lõpus.

Otsis ja leidis

Laupäeva hilisõhtuses finaallahingus olid prantslased esiti veidi ülehäälestunud. Mõistetav. Ühest küljest mängiti kodupubliku ees, teisalt haisteti vere lõhna – ka selle USA vastu on võimalik! Kuid liigse tahtmisega kaevati endale väike auk. Igale poole ei saagi jõuda, jänkide takistamisel peab olema nutikas. Selle asemel kingiti neile aga hoopis kergeid korve.

Samas püsiti löögiulatuses. Juba 16 aastat Prantsusmaa koondist tüüriv Vincent Collet otsis… ja lõpuks ka leidis. Kaitse saadi kolmanda veerandaja keskel pidama, kui platsil oli neli vähemalt kahemeetrist meest, nende hulgas Rudy Gobert (221 cm) ja Victor Wembanyama (224 cm).

Järsku muutusid ebakindlaks hoopis ameeriklased. Lihtsaid pallikaotusi lubas endale isegi LeBron James. Kui tabloole jäi 3.04, tõi Wembanyama pealtpanek võõrustajad kolme punkti kaugusele. Tundus, et jämedam ots on nende käes. Aga…

Algas Curry sõu. 2 minuti ja 12 sekundi jooksul tabas üks läbi aegade parema käega mehi neli kolmest. Prantslastel olid küll esiti vastused olemas, aga viimase kaugviske – üle kahe pikema kaitsja käe! – järel kadus lootus lõplikult.

Olümpiaturniiri noppeid

  • USA teenis viienda järjestikuse ja kokku 17. kulla.
  • Prantsusmaa mängis finaalis neljandat korda, ent kordagi pole võidetud. 
  • Kevin Durantist sai esimene korvpalli neljakordne olümpiavõitja. Ta ei välistanud 2028. aastal Los Angelese mängudel osalemist.
  • LeBron Jamesist (16 punkti, 12 lauda, 10 söötu) sai poolfinaalis neljas ja Nikola Jokićist (19+12+11) pronksimängus viies olümpiaturniiril kolmikduubli kokku saanud korvpallur.
  • Stephen Curry tabas esimeses neljas mängus kolmeseid 20st 5. Viimases kahes aga 26st 17. Sh finaalis 12st 8.
  • Kahekordne olümpiahõbe ja MMi pronksmedalist, Euroopa meister Nicolas Batum pidas Prantsusmaa koondise eest viimase mängu.
Nicolas Batum esindas Prantsusmaa koondist üle 15 aasta.
Nicolas Batum esindas Prantsusmaa koondist üle 15 aasta. Foto: Mickael Chavet / ZUMA Press Wire / Scanpix

«Nägin korvi, aga rünnakuaeg hakkas läbi saama. Viimane vise avaldas mulle endalegi muljet,» muigas pressikonverentsil Curry, kes NBAs juba terve igaviku kolmeseid kõmmutanud, aga nüüd sai kaela ka enda jaoks väga erilise, esimese olümpiakulla.

Mängijate mäng

Aga loo juured ulatusid juba paar minutit varasemasse. Pärast eelnimetatud Wembanyama korvi võttis USA peatreener Steve Kerr minutilise mõtteaja. Tal oli plaan, kuni sekkus Curry.

 Steve Kerr
 Steve Kerr Foto: SVEN HOPPE / DPA / Scanpix

«Steph võttis asja üle. Ta soovitas time-out’i ajal, et las ma mängin LeBroniga pick’n’roll’i, nii tekitame platsile ruumi. Mõtlesin, et okei, teeme nii, sest olen seda ennegi näinud. Ja ta panigi viimastel minutitel sõu püsti. Seda oli kõrvalt päris imeline vaadata,» meenutas Kerr.

Antud olukord peegeldabki USA korvpallikultuuri. Mängijana viiel ja treenerina nelja korral NBA meistriks kroonitud Kerr usaldab hoolealuseid. Ta ei pea olema karm diktaator. Pigem rasketel hetkedel abistaja, mentor, suunaja.

«Mängijad tunnetavad ise asju paremini. Nõnda me tavaliselt töötamegi. Kui mängija tõesti usub, et tema plaan võiks toimida, siis tihti lähemegi seda teed. Ütlesin Stephile lihtsalt, et ära palli vastastele viska. Ja hoiatasin potentsiaalse agressiivse kaitse eest,» selgitas Kerr.

Treeneri geniaalsus saabki väljenduda mitmel viisil. Mõni on kõva taktik, teine tugev sütitaja. Aga Kerri ja tema abiliste Erik Spoelstra, Mark Few ja Tyronn Lue vundamendi valamine algas esimest päevast, kui punt kokku saadi.

«Igal meie koosolekul oli seinale kuvatud kuldmedali pilt. Meeldetuletus, millisele missioonile Pariisi sõidame,» pajatas Curry. «Lõpuks loebki vaid võit. Steve on väga osav, et viia meeskond soovitud eesmärgini.»

Pronks, mis omab ka väärtust

Kui klubikorvpallis peetakse kolmanda koha matši tihti tüütuks kohustuseks, siis olümpiapronks omab olulist kaalu. Autasustamisel olid vaat et kõige õnnelikumad serblased, kes said viimases mängus 93:83 jagu valitsevast maailmameistrist Saksamaast. Tõsi, nemad said ka juba lõunast tähistama hakata…

Siirast rõõmu õhkus isegi mullusest NBA meistrist, kolmekordsest põhiturniiri MVPst, praegu maailma parimaks mängijaks peetavast Nikola Jokićist. See näitab, kui oluline võib olla millegi saavutamine oma riigiga. Nii mõnigi ameeriklastest korvpallisõber märkis, et nad pole Serbia supertähte nõnda õnnelikuna näinudki.

«Nagu enne olümpiatki ütlesin, siis sellest kujunes üks läbi aegade konkurentsitihedamaid turniire. Oleme õnnelikud, et saime siin üldse osaleda, aga ka tänase võidu üle. Mängisime algusest lõpuni soliidselt,» arutles ülikogenud Serbia pealik Svetislav Pešić.

Tagasi üles