Kõmu tekitanud Alžeeria naispoksija esitas ametliku kaebuse (5)

Copy
Imane Khelif.
Imane Khelif. Foto: Jeanne Accorsini/sipa/Scanpix

Alžeeria poksija Imane Khelif tuli Pariisi olümpial kuni 66 kg kaaluvate naiste seas olümpiavõitjaks, kuid on tekitanud palju kõneainet, sest väidetavalt põrus ta eelmise aasta MMil geenitestil. Nüüd on Khelif otsustanud tema kritiseerijate osas ette võtta ametliku käigu ning esitab teda sotsiaalmeedias ahistanute vastu ametliku kaebuse.

Pärast Khelifi esimest võitu olümpial itaallanna Angela Carini üle tekitas palju arutelu, kas olümpial peaks osalema Khelif ja Taiwani naispoksija Lin Yu-ting, kelle samuti rahvusvaheline poksiliit IBA eelmisel aastal diskvalifitseeris.

IBA andmetel ei vastanud Khelif ja Lin naiste võistlusel osalemise kriteeriumidele, mis on sätestatud alaliidu reeglites. Juhtum pälvis maailmameedias tohutut tähelepanu ja Khelif on kokku puutunud sellega, mida ta nimetab vihkamislaineks. Ühes intervjuus on ta palunud kiusamise lõppu. Khelifi advokaat Nabil Boudi kinnitas uudisteagentuurile Reuters, et ametlik kaebus esitati reedel.

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), kes korraldab poksivõistlusi olümpiamängudel, lubas neil võistelda, seadis kahtluse alla geenitestid ja kritiseeris tugevalt rahvusvahelist poksiliitu, rõhutades, et Khelif ja Lin on sündinud ja kasvanud naistena.

ROKi president Thomas Bach ütles laupäeval, et selles pole kahtlustki, et Khelif ja Yu-Ting on naised. ROK on öelnud, et naiste seas võistlevad sportlased võivad siis osaleda, kui neil on passis kirjas, et nad on naised.

«Ma olen naine, ma sündisin naisena ja ma võistlen naisena – selles pole kahtlustki,» sõnas Khelif.

Märksõnad

Tagasi üles