Skandaal Pariisis: neli sekundit hiljaks jäänud protest läks sportlasele maksma medali (1)

Copy
Jordan Chiles
Jordan Chiles Foto: AP Photo / Richard Drew / Scanpix

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) teatas, et USA sporditäht Jordan Chiles peab oma vabaharjutuse pronksmedali loovutama, kuna nende esitatud protest ei mahtunud ajalimiiti.

Mis juhtus? Sportvõimlemise vabaharjutuses arvas rumeenlanna Ana Maria Barbosu, et on võitnud pronksmedali, haaras riigilipu ja asus sellega tähistama. Seejärel aga otsustati rahuldada USA protest, mille järel tõsteti nende võimleja Jordan Chilesi kava raskusastme hinnet ja tema punktisumma suurenes (13,766-ni). Sellega tõusis ta kolmandaks, rumeenlanna tulemus oli 13,7.

Rumeenia alaliit ei soovinud olukorraga leppida ning vaidlustas omakorda tulemuse. Nende hinnangul esitas USA delegatsioon protesti liiga hilja ning seda poleks tohtinud arvesse võtta. Olukorda asus uurima Spordi Arbitraažikohus (CAS).

CAS leidiski, et rumeenlastel on õigus. Nimelt esitas USA delegatsioon protesti neli sekundit pärast ajalimiiti – seda tuleb teha hiljemalt 60 sekundit pärast tulemuste avalikustamist, USA delegatsioon tegutses aga 64 sekundit hiljem.

Nii teataski ROK, et Chiles peab oma pronksmedali loovutama ning see kuulub Rumeenia võistlejale Barbosule. Ameeriklanna langes uute tulemuste põhjal viiendale kohale.

Mõistetavalt on USA alaliit ja olümpiakomitee otsuses pettunud. 23-aastane Chiles otsustas pärast otsust oma sotsiaalmeediakontod sulgeda, kuna soovib enda vaimset tervist säästa. «Ma võtan selle aja ja eemaldan end sotsiaalmeediast. Seda kõike oma vaimse tervise pärast. Aitäh!» teatas USA koondislane.

Õnneks ei jäänud Chiles Pariisis tühjade pihkudega. Ta võitis olümpial kuldmedali koos USA naiskonnaga. 

Tagasi üles