Donald Trump «õnnitles» skandaalide saatel olümpiavõitjaks kroonitud poksijat (3)

Copy
USA ekspresident Donald Trump.
USA ekspresident Donald Trump. Foto: SCOTT OLSON

USA järgmiseks presidendiks pürgiv Donald Trump otsustas kommenteerida Pariisi olümpiamängude naiste poksiturniiril toimunut.

25-aastane Imane Khelif krooniti naiste keskkaalus Pariisis olümpiavõitjaks. Alžeeria poksija ümber käis kogu olümpia pidev skandaal, kuna inimesed kahtlesid tema soos.

Rahvusvahelise Poksiliidu (IBA) president Umar Kremljov ütles mulluse MMi ajal Venemaa agentuuriga TASS suheldes, et mitmeid poksijaid (sealhulgas Khelif) ei lastud MMile võistlema, sest nad põrusid geenitestil. «Selgitasime geenitestide tulemusel välja mitmeid sportlasi, kes püüdsid oma kolleege petta ja andsid end üles naistena. Testide tulemused tõestavad, et neil on XY-kromosoomid. Need sportlased eemaldati võistluselt,» rääkis Kremljov.

Teatavasti on meestel üks X- ja üks Y-kromosoom, naistel aga kaks X-kromosoomi. Kuivõrd erinevalt teistest aladest korraldab Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) poksivõistlust ise, siis lubas ta Khelifi ja samuti mullu geenitestil põrunud Lin Yu‑tingi (Taiwan) olümpiale, sest ROKi nõuded naissportlaste soo määramise suhtes on leebemad.

Nii Khelif kui ka Yu-ting krooniti Pariisis olümpiavõitjateks.

USA presidendiks kandideeriv Trump kommenteeris Pariisi poksiturniiril toimunut Montanas, kus ta oma valijatega kohtus. «Soovin «õnnitleda» noort naist, kes lasi end muuta mehest naiseks ja võitis kuldmedali,» lausus Trump.

Vähemalt Khelifi enda, Alžeeria olümpiakomitee ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee teatel sündis poksija naisena. Ta on kogu elu võistelnud naiste konkurentsis ja oli võistlustules ka Tokyo olümpiamängudel.

Tagasi üles