Maailmal oli võimalik venelased Pariisi ukse taha jätta, kuid...

Copy
Rahvusvahelisel Paraolümpiakomiteel oli võimalik Venemaa paraolümpialt kõrvale jätta, kuid hääletustulemused osutusid vastupidiseks.
Rahvusvahelisel Paraolümpiakomiteel oli võimalik Venemaa paraolümpialt kõrvale jätta, kuid hääletustulemused osutusid vastupidiseks. Foto: Jean-Christophe Bott / AP / Scanpix

11. augustil kustus Pariisis 33. suveolümpiamängude tuli, kuid juba 28. augustil süttib see uuesti, kui Prantsusmaa pealinnas algavad 17. paraolümpiamängud.

Kui Eesti saadab paraolümpiale viis sportlast, siis meie idanaabrid sealse meedia hinnangul umbes 90 atleeti, mida oleks kuus korda rohkem kui äsja lõppenud tavaolümpial – Venemaa sportlasi oli seal kokku 15.

Sealjuures tasub märkida, et eelmise aasta septembris oli Rahvusvahelisel Paraolümpiakomiteel (IPC) võimalik venelased sootuks paraspordipeo ukse taha jätta, kuid üldkogul tehtud hääletusel toetas seda ideed kõigest 65 liikmesriiki 139st (ehk 74 oli vastu). 

Säärane tulemus kurvastas mõistagi ukrainlasi. «Olen šokeeritud sellest, kui suurt mõjuvõimu Venemaa juhid Paraolümpiakomitees ja Rahvususvahelises olümpiakomitees omavad. Paraolümpiakomitee lihtsalt aktsepteeris riiki, mis rikub maailma rahu – miski, mille kõik tsiviliseeritud riigid on hukka mõistnud. Aga see on nende [vastuhääletanute] nägemus asjast,» sõnas Ukraina Paraolümpiakoitee esimees Valeri Suškevitš väljaandele Sport24.    

«Me rääkisime sellest enne hääletust ja palusime, et Venemaa sportlastel ei lastaks paraolümpiast osa võtta, kui nad pole kirjutanud alla ühemõttelisele sõjavastasele kirjale, kuid paraku ei läinud seegi lüke läbi,» lisas ta.

Märksõnad

Tagasi üles