Olümpiamedali korra kaela saanud, kuid seejärel sellest ilma jäänud sportlane haaras viimasest õlekõrrest

Copy
Jordan Chiles
Jordan Chiles Foto: Scanpix / Chine Nouvelle / Sipa

USA sportvõimleja Jordan Chiles sai suvel olümpiamedali kaela, kuid pidi selle loovutama, sest tema tiimi esitatud protest ei mahtunud ajalimiiti.

23-aastane Chiles kerkis sportvõimlemise vabaharjutuses viiendalt kohalt rumeenlanna Ana Barbosa ette kolmandaks, kui žürii sportlase punktid ümber arvutas. Rumeenia alaliit ei leppinud olukorraga ning vaidlustas omakorda tulemuse. Nende hinnangul esitas USA delegatsioon protesti liiga hilja ning seda poleks tohtinud arvesse võtta. Olukorda asus uurima spordi arbitraažikohus (CAS).

CAS leidiski, et rumeenlastel on õigus. Nimelt esitas USA delegatsioon protesti neli sekundit pärast ajalimiiti – seda tuleb teha hiljemalt 60 sekundit pärast tulemuste avalikustamist, USA delegatsioon tegutses aga 64 sekundit hiljem. ROK käskis Chilesil pronksmedali loovutada Rumeenia võistlejale Barbosule. Ameeriklanna langes uute tulemuste põhjal viiendale kohale.

Kuu aega hiljem on Chiles haaranud viimasest õlekõrrest. USA võimlemisliit tõi päevavalgele uue videomaterjali, mis nende arvates tõestab, et esimene protest edastati 47 sekundit ja teine 55 sekundit pärast tulemuste avalikustamist. Kuna CAS ei võtnud seda tõendusmaterjali enam arvesse, pöördub Chiles nüüd Šveitsi ülemkohtusse.

Tagasi üles