PM TOKYOS Tiidrek Nurme: olla olümpial esimeses kolmandikus – ülikõva

Postimees Sport
Copy

Tokyo olümpiamaratonil 76 lõpetaja seas 27. koha (2:16.16) saanud Tiidrek Nurme oli pärast võistlust silmnähtavalt rahulolev. 

«Nii nagu ma enne võistlust arvasin: kui tulen 30 parema sekka, on suurepärane. Ehk 27. koht on kindlasti kordaminek. Ajalises mõttes tahtnuks ehk natukene kiiremini distantsi läbida, aga jooks kujunes täpselt selliseks nagu kujunes. Seegi, kuidas keha sellele kõigele reageerib, selgub alles jooksu käigus. Aga arvan, et võin etteastega rahule jääda,» sõnas maratoonar. 

Kui distantsi esimene pool kulges Nurme jaoks soodsalt, siis raskem võitlust hakkas peale 27 kilomeetrist. «Ma olen sellises kliimas küll treeninud, aga 42 km võistlustempos polnud jooksnud. Raskeks läks 27 kilomeetril, kui jook, mida jõin, ei tahtnud enam omastuda ja tuli suu kaugu tagasi. Oli kõvasti tegemist joomisega ning maksapisted ja muu ka. Lisaks suurem osa distantsist pidin endale üksi tempot tegema,» jätkas Nurme, kes läks esialgu rajale plaaniga hoida tempot 3.12 kilomeetri kohta. 

«Eks pärast poolt [distantsi] lootsin olla natukene värskem, kui tegelikult lõpuks olin. Võib-olla teine pool oli natukene aeglasem, kuigi enam-vähem võrdsed. Arvestades seda, et tuli üksinda kangutada-pingutada, seegi oli oma jõukadu. Aga 27. koht – ülikõva. Siin on maailma kõige kiiremad jooksjad koos. 78 neid stardis oli (startis siiski 106 sportlast, lõpetas 76 – toim.) ja keegi polnud siin tagasihoidliku tulemusega, nii et olla siin esimeses kolmandikus on minu jaoks suur saavutus,» lausus jooksumees. 

Seejärel tänas Nurme kõiki oma toetajaid ning kogu Tokyos olnud meeskonda: «See pole minu isiklik saavutus. Meil olid siin kaasas Toomas Tarm, Mark Misch ja Peeter Nigol - tänu neile siin nädal aega vastu pidasime ja saime oma asjad tehtud. See, et me üldse sellel tasemel oleme, on kokkuvõttes 20 aasta töö. Ja üle kõige tänan ma ka Jumalat, kes on minu lootus ja hingamine – nii öösel kui ka päeval. Ka jooksuajal kui raske on, usun, et sealt tuleb minu selline viimane tugevus.» 

Nurme on nüüdseks startinud kolmel olümpial: 2008. aasta Pekingi mängudel tegi ta debüüdi 1500 meetri jooksjana ning tuli kokkuvõttes 27ndaks. Viis aastat tagasi Rios pani eestlane ennast proovile juba maratonirajal, finišeerides 63ndana. Nüüd Tokyost siis taas 27. koht. Kas see jääb Nurme viimaseks olümpiaks või võib teda näha võistlustules ka kolme aasta pärast Pariisis?

«Ma üritan olümpiat mitte üle tähtsustada, sest tegelikult on see kõva reklaamüritus. Aga 42 km on [võimalik joosta] ka teistel võistlustel ja ma loodan ära näha järgmised neli-viis aastat, kui hakkan 40. eluaastat käima,» kostis 35-aastane jooksuhunt ning paljastas seejärel ühe väikese unistuse. 

«Ma tahan ära näha selle lõpu. Ma olen juba elu tippvormis, aga tahan näha, mis tähendab olla 40-aastane ja heas vormis. Ma olen sellele juba üsna lähedal. Võib-olla jääb sinna sisse siis Pariisi olümpia, võib-olla EM või MM, neid võistlusi, kus osaleda, on veel palju,» lausus Nurme lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles