Esimene mittebinaarne olümpiasportlane kritiseeris Hiinat (2)

Postimees Sport
Copy
USA iluuisutajad Ashley Cain-Gribble (vasakul) ja Timothy LeDuc.
USA iluuisutajad Ashley Cain-Gribble (vasakul) ja Timothy LeDuc. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via ZUMA Press/Scanpix

Ameeriklane Timothy LeDuc on esimene avalikult mittebinaarne iluuisutaja, kes osaleb taliolümpiamängudel. Pekingis toimuva suurvõistluse eel pildus ta kriitikanooli Hiina võimude suunas inimõiguste rikkumiste tõttu.

Vaid natuke pärast USA olümpiakoondisesse nimetamist esitas LeDuc küsimuse inimõiguste rikkumiste kohta Hiinas. Kas sportlastel on kohustus nendest rääkida ja proovida leida probleemile lahendusi, sellele oli tema hinnangul aga raske vastata.

«Võin öelda, et võtame teadmiseks kõiki neid kohutavaid asju, mida oleme näinud uiguuridega juhtumas. Lugesin, et seal on töölaagritesse saadetud suurim arv inimesi pärast teist maailmasõda. Need on kohutavad inimõiguste rikkumised. Võib tekkida väga jõuetu tunne selliseid asju lugedes ja küsimus, et mida mina teha saan?» rääkis LeDuc US Todayle.

Koos Ashley Cain-Gribble’iga uisutav LeDuc tagas Pekingi olümpiakoha tänu USA meistritiitlile. Varem 31-aastane ameeriklane olümpial osalenud ei ole. Dallases elav sportlane on juba enne olümpiadebüüti saanud rohkelt tähelepanu, sest sooidentiteedilt peab ta end mittebinaarseks. Sellised inimesed tunnevad, et nad ei ole ei mees- ega naissoost ehk nad ei kuulu traditsioonilise binaarse mees-naine soojaotuse alla.

Pekingi olümpiamängud toimuvad 4.–20. veebruarini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles