ROKi otsus: kolm spordiala, mis võivad olümpialt jäädavalt kaduda (13)

Postimees Sport
Copy
Mart Seim Rio de Janeiro olümpiamängudel 2016. aastal. Tõstmine on üks neist aladest, mida ähvardab olümpiaprogrammist välja jätmine.
Mart Seim Rio de Janeiro olümpiamängudel 2016. aastal. Tõstmine on üks neist aladest, mida ähvardab olümpiaprogrammist välja jätmine. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/Scanpix

Enne Pekingis algavaid olümpiamänge toimub samas rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) istung, kus muuhulgas kinnitati, mis alad kuuluvad 2028. aasta Los Angelese suveolümpia esialgsesse programmi. Pikalt olümpiaprogrammi kuulunud aladest jäid sellest nimekirjast välja tõstmine, poks ja moodne viievõistlus. Kolm uut ala aga kinnistasid oma jäämist olümpiale: rulasõit, surf ja sportronimine.

Los Angelese olümpia korraldajad on otsusega rahul, sest nad on pidevalt propageerinud, et nende mängud toovad olümpiale värskust, nooruslikust ja loovust. «Los Angeles on koht, mis pole ükski teine ja on uskumatu võõrustada surfamist, rula ja ronimist, mis on lääneranniku jaoks olulised spordialad,» ütles 2028. aasta olümpia korralduskomitee esimees Casey Wasserman.

Poks, tõstmine ja moodne viievõistlus kõlguvad aga olümpiakontekstis maa ja taeva vahel. Nende alaliitudel on kuni järgmise aastani aega, et vastata ROKi seatud kriteeriumidele.

Tõstmine on viimastel aastatel sattunud mitmetesse dopinguskandaalidesse ning ka ala rahvusvaheline juhtimine on varasemalt tekitanud küsimusi. Rahvusvahelisel poksiliidul tuleb puhastada kohtunike read ning korrastada juhtimist, moodne viievõistlus peab ajaga kaasas käima ja paeluma nooremaid fänne. Hiljuti oli juttu, et ratsutamise asemel võidakse viievõistluse programmi lülitada padjasõda või droonisõit.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles