Venelasest olümpiahõbe loobus oma neutraalsest staatusest ja sellega ka olümpiapiletist

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Ivan Girev (vasakult teine).
Ivan Girev (vasakult teine). Foto: Matthias Schrader

Venemaa ujuja, eelmisel olümpial hõbemedali kaela saanud Ivan Girev palus rahvusvahelisel ujumisliidul (WA) tühistada talle omistatud neutraalse sportlase staatuse.

23-aastane Girev sai neutraalse staatuse eelmise aasta oktoobris, seda koos viie Valgevene ujujaga. Jaanuaris portaalile SwimSwam antud usutluses selgitas ta selle lükke tagamaid.

«Mu isiklikud ambitsioonid olid selle [neutraalse staatuse taotlemise] põhjuseks. 2023. aasta suvel näitasin oma karjääri parimat ujumist, kuid seejärel otsustati meie [Venemaa] koondis olümpiamängudelt eemaldada. 

Olümpiamängud pole aga lihtsalt niisama võistlus. See on ülemaailmne suursündmus, millest on oluline osa võtta. Kõik sportlased tahavad seda teha. Minagi tahan Pariisis olla,» sõnas kolm aastat tagasi Tokyo olümpial 4 x 200 meetri vabastiilis teateujumises hõbemedali võitnud Girev.

Nüüd otsustas mees aga talle antud neutraalse staatuse tühistada. «Võime kinnitada, et Ivan Girev taotles neutraalse staatuse tühistamist,» sõnas WA pressiteenistus RIA Novostile.

Venemaa ujumisliit on korduvalt kritiseerinud tõsiasja, et nende sportlased ei saa Ukraina sõja tõttu oma lipu all võistelda, nimetades seda äärmiselt alandavaks.

Sealse alaliidu president Vladimir Salnikov kinnitas samuti, et Girev ei taha enam omada neutraalset staatust. Sportlane ise pole oma värsket otsust veel kommenteerinud. 

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov sõnas hiljuti, et Venemaa sportlased saavad ise otsustada, kas osaleda olümpiamängudel või mitte. «Lähtume sellest, mida president on korduvalt öelnud: meie sportlased ja alaliidud langetavad otsuse olümpiamängudel osalemise kohta ise,» sõnas ta.

Sellest, kuidas sportlaste arvamused jagunevad, on Postimees hiljuti andnud ka ülevaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles