JÄRELVAADATAV JA BLOGI Nelli Differtit jäi Pariisi olümpiamedalist lahutama üks torge (2)

Copy

27. juulil oli Pariisi olümpial võistlustules kuus eestlast: vehkleja Nelli Differt jäi imenapilt medalita. Lisaks tegid oma esimese stardi ujuja Kregor Zirk ning sõudjad Allar Raja, Johann Poolak, Tõnu Endrekson ja Mihhail Kušteini. Põhjaliku päeva ülevaate koos video ja fotomaterjaliga leiab allolevast uudisest.

Enne võistluseid:

Zirk stardib laupäeval oma kõrvalalal ehk 400 m vabaltujumises, mille eelujumiste algus pole küll kivisse raiutud, aga enne seda distantsi peetakse kolme teise ala eelujumised ning ujumise hommikune programm algab kell 12. 

Mõni päev tagasi polnud meie mees tegelikult isegi kindel, kas ta tuleb seal starti, kuid pärast treeneriga arutamist otsustati seda siiski teha. «Saime aru, et plusse on rohkem kui miinuseid,» viitab ta kogu olümpiaga seotud protseduurika tundmaõppimisele ja läbikäimisele.

Pealegi elas Zirk juba Tokyos ühe äreva momendi üle, kui jäi võistluseelsesse call-room’i, kus sportlased ennast näole annavad, mõne minuti hiljaks ega saanud seetõttu peaaegu starti…

Kuna tegemist on tema kõrvalalaga, siis ühtegi ootust, peale asjade sujumise, tal sellega seoses pole.

Differti avaringi vastaseks on lõunakorealanna Young Mi Kang ning nad tulevad rajale kell 12.15. Sealjuures elas MM-pronks üle ehmatuse, kui kolmapäeval põrus relvakontrollis tema mask.

Kolmapäeva õhtul antud pressikonverentsil rääkis Differti treener Helen Nelis-Naukas nõnda: «Täna juhtus paha asi. Relvakontrollis ei läinud Nelli mask läbi. Kui meil poleks Kaidot (relvameister Kaaberma – V.A.) kaasas olnud, siis ma ei tea, mida oleksime teinud.

Tellisime tootjafirmalt uue maski. Me ei tea, kas see jõuab siia. Öeldi, et kõik maskile kinnitatud needid peavad olema kumera kujuga, aga kaks neeti olid teravad, ja et sellega veheleda ei saa. Õnneks on Kaidol asjad kaasas, ta läks neete välja võtma ja ümaraid asemele panema. Kas õnnestub, me veel ei tea.»

Differt lisas: «Mask on umbes kuu aega vana. Ma ei teadnud, et selline probleem isegi olla võib. Öeldi, et siin on valed needid. Ütlesime, et need on tootja pandud, mida ma teha saan? Vastati: tehke korda!»

Ning Kaaberma võttis kätte ja tegi! Ta ütles kolmapäeva hilisõhtul Postimehele stoilise rahuga, et tegi, mida kontrollijad nõudsid. «Eks homme (neljapäeval – V.A.), kui tuleb uus kontroll, selgu, kas nüüd sobib,» märkis Kaaberma.

Selgus, et sobib. «Maskiga on korras,» teatas võistkondade esindajate koosolekul ja loosimisel käinud Nelis-Naukas Postimehele.

Sõudmise paarisaeruline neljapaat alustab oma eelsõitu kell 13.30. Kolmapäeval andsid sõudjad väga meeleoluka pressikonverentsi, mida saab lugeda SIIT.

Tagasi üles