USA korvpallimeeskond läheb jahtima järjekordset olümpiakulda

Copy
USA ja Serbia vaheline kohtumine.
USA ja Serbia vaheline kohtumine. Foto: RULA ROUHANA/Reuters/Scanpix

Olümpiamängude korvpalliturniiri alguseni jääb täpselt nädal. Viiendat järjestikust kuldmedalit jahtiv USA meeste koondis viib Pariisi staaridearmee.

Loos viis USA meeskonna C-alagruppi koos Serbia, Puerto Rico ja Lõuna-Sudaaniga. Taas favoriidikoormat kandev USA jõudis Pariisi eelmise suve MMil Ameerika tsooni kahe parema riigi hulka tulemisega. Lõppkohaks oli neljas, pronksimatšis kaotati Kanadale. Finaalis alistas Saksamaa Serbia.

USA koondise mängijate nimekiri on üle pika aja taas väga kõva, seda isegi vigastuse tõttu eemale jääva Kawhi Leonardita. Los Angeles Clippersi staar jääb olümpialt eemale põlvevigastuse tõttu. Tema asemele võeti Derrick White.

USA meeskond astub esimest korda väljakule 28. juulil Serbia vastu. Enne seda peetakse viis kontrollmängu. 

Esmalt mindi vastamisi Kanadaga, USA võitis 86:72. Selles kohtumises viskas Anthony Edwards 13, Stephen Curry 12, Jrue Holiday 11, Anthony Davis 10 punkti.

Mängu algus oli USA-le raske, kohe alguses jäädi kaotusseisu. Seejärel aga juhiti ülejäänud mängu kuni lõpuni. Oli näha, kuidas mängu toimumise hetkeks vähem kui nädala koos olnud ameeriklased veel oma tegevustes päris kindlad ei olnud. Palju tuli söödueksimusi ja pallikaotusi.

Kuid ainult ameeriklased saavad olümpiamängudel rahulikult kasutada ka «vahetusmängijaid», sest kõik tosin meest staarid. Ühelgi teisel riigil pole niisugust võimalust.

Teine kohtumine Austraalia vastu võideti 98:92 ja esitus oli parem. «See oli meie jaoks hea mäng tuletamaks meestele meelde, et peame lõpuni mängima,» sõnas USA koondise peatreener Steve Kerr.

«Lõpetasime mängimise kolmanda veerandi keskel. Hakkasime palle kaotama, loovutasime punkte korvi all, probleeme oli ka lauavõitluses. See on meile hea õppetund. LParem õppida praegu, kui hiljem,» lisas treener.

Anthony Davis tõi 17, Devin Booker 16, Anthony Edwards 14 punkti. 10 punktini jõudsid LeBron James, Joel Embiid ja Bam Adebayo.

«Aega on olümpiamängudeni piisavalt, peame ära kasutama kõiki praeguseid mänge,» ütles snaiper Stephen Curry.

«Meeskonnaks saamiseks kulub veidi aega,» lisas Kerr. «Meil on vaja paari nädalat, kuid jõuame selleni.»

Järgmise kohtumise Serbia vastu võitis USA tiim juba 105:79. Resultatiivsemad olid Bam Adebayo 17, Anthony Edwards 16 ja LeBron James 11 punktiga.

«Läheme järjest paremaks ja oleme õigel teel,» ütles Kerr. «Mulle meeldib, kuidas poisid võitlesid kaitses agressiivselt ning üritasid Serbiat survestada ja kurnata.»

Erinevalt mängust Austraaliaga, kus 24-punktiline edu kahanes ühel hetkel neljale, ei lasknud ameeriklased serblasi mängu tagasi.

«Kogu selle meeskonna fookus on kaitsel, kaitsel ja kaitsel,» sõnas Kerr. «Nii kaua, kui me pallile survet avaldame ja vastase olukorra keeruliseks teeme, on kõik hästi. Need poisid on tõesti andekad. Ainus asi, mis loeb, on võit, ja meie poisid teavad seda.»

USA kohtub enne olümpiat veel esimest korda mängudele kvalifitseerinud Lõuna-Sudaani ning mullu maailmameistriks kroonitud Saksamaaga.

Ameeriklased on kõikidel olümpiamängudel olnud soosikud, eriti aga 1992. aastast, mil sinna pääsesid ka NBA mängijad. Võidetud on 16 kuldmedalit. Kirkaima autasuta on jäädud vaid 1972., 1988. (mõlemal korral võitis NSV Liit) ja 2004. aastal (Argentina).

Alati pole USA meeskond aga võitmatu. Kahel viimasel ​​MMil ei suudetud medalit võita. Kui mullu jäädi neljandaks, siis 2019. aastal suisa seitsmendaks. Tõsi, neil võistlustel ei olnud koondises paljusid tippmehi. 

Tänavune olümpiakoondis on aga ilmselt tugevaim pärast 2008. aastat. Näiteks teeb olümpiadebüüdi Stephen Curry. Taas on koondises LeBron James, kellele see olümpia jääb tõenäoliselt viimaseks. 

Olümpiadebüüdi teeb ka Joel Embiid, kes valis Kameruni ja Prantsusmaa asemel USA. Lisaks on koondises segu vanematest talentidest nagu Kevin Durant, Jrue Holiday ja Anthony Davis koos järgmise põlvkonna staaridega nagu Anthony Edwards, Jayson Tatum ja Tyrese Haliburton.

Konkurendid püüavad ameeriklasi võita

Olümpiamängudel on aga veel häid mängijad, kes kõik püüavad ameeriklasi võita. Kanada on USA järel teine ​​riik, kellel on palju NBA talente. Sama kehtib Prantsusmaa kohta, kus mängivad Victor Wembanyama ja Rudy Gobert. Alagrupis tuleb USA-l vastamisi minna Nikola Jokici ja eelmise suve MMil teise koha saanud Serbiaga.

Siis on veel Puerto Rico, kes teenis esimest korda pärast 2004. aastat olümpiapääsme. Viimati, kui Puerto Rico mängudel osales, sai USA meeskond neilt alagrupifaasis šokeeriva kaotuse ning lõpetas tolle, Ateena olümpia pronksmedaliga.

Ameeriklased on igas kohtumises soosikud, kuid nad ei saa ühtegi mängu liialt kergelt võtta. Tegemist on 12 mehega, kes saavad kokkumängu harjutada ainult mõne nädala enne olümpiat.

USA koondis

Kevin Durant (Phoenix Suns)

LeBron James (Los Angeles Lakers)

Bam Adebayo (Miami Heat)

Devin Booker (Phoenix Suns)

Stephen Curry (Golden State Warriors)

Anthony Davis (Los Angeles Lakers)

Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves)

Joel Embiid (Philadelphia 76ers)

Tyrese Haliburton (Indiana Pacers)

Jrue Holiday (Boston Celtics)

Derrick White (Boston Celtics)

Jayson Tatum (Boston Celtics)

Peatreener:

Steve Kerr (Golden State Warriors)

Abitreenerid:

Mark Few (Gonzaga ülikool)

Tyronn Lue (LA Clippers)

Erik Spoelstra (Miami Heat)

Tagasi üles