PM PARIISIS Pariisi kesklinna vallutab olümpia, tavaturistil pole eriti mõtet tulla

Copy
Leia pildilt Eiffeli torn! Just niisugused aiad on ehitatud olümpiamängude võistlusareenide ümber.
Leia pildilt Eiffeli torn! Just niisugused aiad on ehitatud olümpiamängude võistlusareenide ümber. Foto: Ville Arike

Osa Eiffeli torni ümbrusest, lõik Champs-Élysées'st, Concorde'i väljak, Tuileries' aed... Need on Pariisi külastavatele turistidele kohustuslikud kohad, aga olümpiamängude ajal kättesaamatud.

Pariisi kesklinn on muutunud otsekui hiigelsuureks ehitusplatsiks. Kõikjal on laudadest plankaedu, metallist võresid ja piirdeid. Paljudes kohtades on ees politseinikud-sandarmid ja lubavad edasi minna ainult valitutel. Põhjuseks asjaolu, et Pariisi kesklinna on püsti pandud palju võistluspaiku ja juurde kuulub kõik neid teenindav. Võistluspaigad ongi aedadega ümbritsetud, vaba liikumine on piiratud veelgi suuremal alal.

Teisipäeva pärastlõunal, kui Postimehe Pariisi-rakukese üks pool pääses kaema olümpiaküla, võttis teine pool ehk siinkirjutajad ette jalutuskäigu linnas. Et mida tava- või olümpiaturistil lähematel nädalatel oodata on.

Alustasime Eiffeli torni kandist. Metrooliini nr 6 rong jätab Eiffeli poole suundudes teisel pool jõge mitu peatust vahele. Põhjus peitub asjaolus, et reedese avatseremoonia tõttu on Seine'i jõe ümbruses neil päevil päris paljud metroojaamad ja tänavad suletud.

Seejärel Eiffelile lähimas, Bir-Hakeimi jaamas rong juba peatub. Aga tavapärasel moel Eiffelile läheneda ei saa. Aiad on ees ning sildid juhatavad ajutisele teekonnale.

Skeem, kuidas liikuda Eiffeli torni juurde.
Skeem, kuidas liikuda Eiffeli torni juurde. Foto: Ville Arike

Eiffelit saab olümpia ajal külastada peaaegu piiranguteta. Erandiks on vaid reede, avatseremoonia päev, mil see on suletud. Ülejäänud ajal on see avatud tavapäraselt. Küll aga peab endale selgeks tegema, kust sinna pääseb. Torni kodulehel on info koos skeemiga kenasti olemas.

Eiffeli torn jääb olümpiamängude ajaks (v.a avatseremoonia päeval) külastajatele avatuks, kuid selle juurde pääseb ainult paarist kohast.
Eiffeli torn jääb olümpiamängude ajaks (v.a avatseremoonia päeval) külastajatele avatuks, kuid selle juurde pääseb ainult paarist kohast. Foto: Ville Arike

Eiffeli ees lasuvale suurele rohelisele alale (Champs-de-Mars) aga praegu ei pääse. Selle on vallutanud olümpia. Torni külje all asub rannavõrkpalliareen, millele on leitud tõepoolest ideaalne koht – kooslus on suurepärane.

Pariisi olümpiamängude rannavõrkpalliareen Eiffeli torni kõrval.
Pariisi olümpiamängude rannavõrkpalliareen Eiffeli torni kõrval. Foto: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / Scanpix

Edasi võtame suuna teisele poole jõge. Seine'i ületada pole olümpiamängude ajal üldsegi lihtne. Kellel see plaanis, peab enne selgeks tegema, millist silda ta saab kasutada, millist mitte. Siinkirjutajad ei teinud meelega peaaegu mingit eeltööd, et saada Pariisist kätte ehe ja vahetu mulje.

Nii palju oli ette infot, et mängude ajal pääsevad teatud piirkondadesse ainult kohalikud elanikud, akrediteeringutega rahvas ja piletiga pealtvaatajad. Nõnda oli ka jõe ületamisega – ühele paljudest sildadest, mille juurde sattusime, pääses kaelakaarti esitades.

Peagi triumfikaare ja Concorde'i väljaku vahel peatänavale Champs-Élysées'le sattudes vaatas vastu harjumatu vaatepilt: laial tänaval autosid ei liigu ja sellel saab kõndida jala. See tänav on üks neist, kust pealtvaatajad saavad liikuda avatseremooniale ning pärast seda järgmistel nädalatel mitmesse võistluspaika.

Autodevaba Champs-Élysées. Selja taha jääb triumfikaar, eespool paistab Concorde'i väljak.
Autodevaba Champs-Élysées. Selja taha jääb triumfikaar, eespool paistab Concorde'i väljak. Foto: Ville Arike

Samuti linnasüdames hakkab neljapäeval laskma vibu Reena Pärnat, laupäeval vehklema Nelli Differt ning järgmisel nädalal väntama pedaale Madis Mihkels. Suurte masside liikumiseks peab ruumi olema.

Concorde'i poole vaadates näeb juba kaugelt, et taas on aed ees ja selle taga kõrgub tribüün. Concorde'i väljakul ja selle ümbruses peetakse nelja spordiala võistlused: esindatud on 3 x 3 korvpall, breiktants, rulasõit ja jalgrataste BMX freestyle.

Juba olümpiamängude taotlemise ajal, kontseptsiooni välja töötades oli korraldajatele kohe selge, et nii-öelda linnalike spordialade (ingl urban sport) võistlused peavad toimuma linnasüdames. Mainitud just neli ala eesotsas 3 x 3 korvpalliga esindavadki seda kontseptsiooni kõige paremini ning nende võistlusi peetakse laupäevast 10. augustini Concorde'i väljakul peaaegu katkematult.

Concorde'i väljakule pääsevad olümpiamängude ajal ainult piletiga pealtvaatajad.
Concorde'i väljakule pääsevad olümpiamängude ajal ainult piletiga pealtvaatajad. Foto: Ville Arike

Selle väljaku kasutamine aga tähendab, et ka suur ja mõnus Tuileries' aed on kinni kõiksuguse abistava taristu all. Ühtlasi on ses piirkonnas septembrini suletud kolm metroojaama, seda ka ümberistumisteks.

Olümpiamänge külastavad fännid peavad võistluspaikadesse jõudmiseks varuma aega, sest esiteks tuleb kohale jõudmiseks liikuda vähem või rohkem jalgsi, rahvast tuleb palju ja läbida tuleb turvakontroll. Kindlasti tuleb endale selgeks teha, kust pääsevad pealtvaatajad ühte või teise võistluspaika, sest suvaliselt liikudes võib sattuda aia taha kohas, kust sissepääsuni on mitu kilomeetrit. Kogu vajalik info on olemas olümpiamängude kodulehel.

Pariisi linna kodulehel julgustatakse tavaturiste, et suures plaanis toimib Pariis nii, nagu ikka, kõik on endiselt teretulnud. Ent nagu eespool kirjas, peab olümpiaobjektide piirkondades arvestama oluliste piirangutega.

Tagasi üles