PM PARIISIS Nelis-Naukas kolme napi võidu kohta: Nelli nii õudselt tahab seda medalit!

Copy

Epeevehkleja Nelli Differt alustas Pariisi olümpiamänge kolme lisaajal saadud võiduga ja jõudis poolfinaali. Treener Helen Nelis-Naukase sõnul viimases matšis juba Jumal aitas.

Avamatšis alistas Differt korealanna Young-Mi Kangi 14:13 ja seejärel poolatari Alicja Klasiki 11:10. Veerandfinaalis läks ta vastamisi maailma edetabeli kolmanda naise, itaallanna Alberta Santuccioga ja jäi seekord peale 10:9. Kõik matšid on kulgenud ülitasavägiselt – näiteks kohtumises Santuccioga ei pääsenud kumbki kordagi juhtima rohkem kui ühe torkega.

«Ütlen ausalt: ma ei mäleta, kas Nelli on teda varem võitnud,» rääkis Nelis-Naukas Santuccio kohta. «Maailma reitingu kolmas. Olen ju see numeroloog ja tähtedefänn. Huvi pärast läksin ja vaatasin, kes ta (Santuccio – V.A.) on. Number üks, võitja. Ja väga tugev isiksus.

Ma väga kartsin, et Nelli jääb sinna tera alla kinni, ja jäi. Kogu aeg. Lõpuks ütlesin: ise rünnata ei tohi, sealt tuleb kohe vastu. Et proovi otsida, tee petteid, et ta ei saaks su tera kätte. Peta, peta, peta! Ja ta tegi otsustava ära! Nüüd küll ütlen, et Jumal aitas meid,» lausus juhendaja sügava kergendustundega ohates.

Mis on Differtil aidanud kolm lisaaega järjest võita? 

«See on tema päev. Ta suudab otsustaval momendil... no Nelli nii õudselt tahab seda medalit! Ta nii meeletult tahab, et võtab ennast kokku ja suudab selle otsustava torke ära teha,» oli Nelis-Naukasel seletus varnast võtta.

Lasi normaalaja lõpus vastase järele

Teises ringis pääses Differt viimasel kolmandikul Klasiki vastu ette 9:6, kuid lasi vastase 10:10 viigini. Lisaajal sai ta prioriteedi (ehk võitnuks, kui kumbki minuti jooksul torget ei tee), ent ründas ise ja tegi seda edukalt.

«Ta ei läinud prioriteedi peale vehklema. Vaatasin, et ta tunnetab, millisel hetkel selle torke ära teeb. Ta hakkas pressima, oli agressiivne,» kirjeldas treener Helen Nelis-Naukas otsustavaid hetki.

Normaalaja lõpp aga mõistagi ei rahuldanud treenerit: «Vahepeal jäi ta vati sisse, läheb tihtipeale vastase rütmi. Pean talle neil puhkudel ütlema: vehkle oma rütmis, agressiivsemalt, ei saa algusest lõpuni vehelda ühe ja sama tempoga!

Olime ju Klasikiga koos laagris, nad vehklesid kogu aeg, iga päev. Nüüd Klasik muutis oma vehklust. Terve matši ta ainult ootas, et Nelli teeks oma lühikese väljaaste ja saaks siis vastu torgata.

Kolmanda lõpus pidanuks Nelli tegutsema otsustavalt. Ütlen: mine ja otsusta, pane! Tal on see probleem, et jääb seisu hoidma. Ta teab seda. Mul on vaja lihtsalt öelda, et ta läheks ja paneks.»

Juhendaja lootis, et kolmandaks vastaseks tuleb Coraline Vitalis («Prantslased sobivad meile paremini, Santuccioga läheb raskeks.»), kuid tuli itaallanna Alberta Santuccio, kes võitis nende vahelise teise ringi matši 15:12.

Palus vastasele lihtsalt pihta saada!

Kuidas Differt avamatšis Kangiga lisaajal torke tehtud sai? «Juba kolmandal vehklemisajal ütlesin Nellile – ta oli ühe punktiga ees ja siis kahega –, et ära ühegi asjaga enam riski. Et mängi rohkem, otsi see tühi koht ja palun saa lihtsalt pihta!» hüüatas Nelis-Naukas Eesti ajakirjanikele antud lühiintervjuus emotsionaalselt. Ja lisas, et lisaajal tuli tegutseda sama taktikaga.

Alles kaks päeva tagasi toimunud loosimisel saadi teada, et esimeseks vastaseks tuleb Kang, mitte ameeriklanna Anne Cebula, nagu maailma edetabeli põhjal võis eeldada. Leiti üles Differti ja Kangi viis aastat tagasi peetud matši video ja Nelis-Naukase sõnul oli see täpselt vajalik õppematerjal.

«Toona Nelli kahel esimesel vehklemisajal kogu aeg juhtis, aga kolmandaga kaotas selle matši. Nägime, et korealanna kogu aeg muudab oma taktikat, ta on väga tark vehkleja.

Täna ütlesin pärast esimest aega Nellile, et vastane tuleb kohe uue plaaniga peale, sa pead selle läbi hammustama. Sa ei tohi samamoodi edasi vehelda, pead ise ka kohe muutma. Teine aeg tegelikult ei olnud hea, Nelli riskis liiga palju. Kolmandal ajal rõhutasin: keskendu ainult torkele!

Mitmel korral läks küll viiki, aga Nelli suutis ikkagi matši ära hoida. Kõige rohkem kartsin seda, et ta hakkab kiirustama. Korra ta jäi tera alla kinni, ütlesin, et ära rohkem sinna mine. Et mängi kauem, viida aega, sa oled ees!» seletas Nelis-Naukas matši jooksul toimunut.

Järgmises ringis astub Differtile vastu poolatar Alicja Klasik, kes on tuttav vehkleja ja kellega oldi hiljuti koos Poolas laagris. «Nelli teab, kuidas ta vehkleb. Lähen nüüd temaga tundi tegema,» märkis Nelis-Naukas.

Tagasi üles