PM PARIISIS Olümpial juba minirekordeid püstitanud Jefimova eelujumine andis lootust finaaliks

Copy

17-aastane Eneli Jefimova alustas Pariisi olümpial oma põhiala, 100 m rinnuliujumist väga küpse esitusega.

Eestlanna läbis hommikupoolikul kaks basseinisirget ajaga 1.06,24 (isiklik rekord 1.06,08). See andis 37 ujuja seas kaheksanda koha ehk viis turvaliselt õhtusesse poolfinaali, 16 sekka. Eelringi parim oli sama ala Tokyo mängude hõbemedalist Tatjana Smith 1.05,00ga.

«Oli päris okei. Tõmbed kõik klappisid. Aeg oli hommiku kohta päris hea. Hommikune isiklik rekord. Täpsemalt pean treeneriga rääkima, kuidas kõrvalt tundus tehnika ja muu selline,» märkis Jefimova rahulikul ja kindlal toonil.

Eneli Jefimova oli enda eelujumises neljas, aga kokkuvõttes kaheksas.
Eneli Jefimova oli enda eelujumises neljas, aga kokkuvõttes kaheksas. Foto: Tairo Lutter

Tugev närvikava on teda läbi karjääri iseloomustanud. Kuigi kohalikul Paris La Defense'i võistlusareenil käis tõsine möll juba mitu tundi varem, siis Jefimovat see ei mõjutanud.

«Kui starti lähen, olen väga keskendunud enda ujumisele. Ausalt öeldes ei kuule eriti ümbritsevat müra,» kinnitas ta.

Küll aga toimus vahetult enne starti väike viivitus. Basseini oli sattunud kellegi müts, mis tuli veest välja toimetada. Lähe viibis vahest et minuti.

«Alguses ei saanud üldse aru. Mõtlesin, et mingi tehniline viga: seinad või vile ei tööta. Aga siis hakati plaksutama. Vaatasin telekast korraks, et müts kaotati ära. Korraks vaatasin ja uurisin ringi, aga muidu olen enne ujumist hästi keskendunud,» selgitas Jefimova.

«Ainuke, mis segas – põrand on nii külm. Kui tossud ära võtsin ja põrandal seisin, tahtsin juba kiiremini puki peale minna. Kui öeldi, et istuge maha, hoidsin jalgu üleval, et ära ei külmetaks. Põrand oli märg ja külm.»

Õhtuseks poolfinaaliks leidus mitmeid positiivseid märke. «Läksin enda ujumist tegema. Varem oli võib-olla probleem, et vaatan liiga palju teisi. Üritan järgi jõuda, kui hakkan maha jääma. Aga see pole väga hea. Pean enda tõmbeid lugema ja tehnika peale mõtlema. Enda asja tegema. See praegu õnnestus,» analüüsis Jefimova.

Eelringile järgneb umbes üheksa tundi pausi. Poolfinaalid algavad kohaliku aja järgi kell 21.10, meie kuldkala sulpsab vette teises ujumises. Praegu jäi Jefimova täpselt piiri peale, homme pääsevad medalitele ujuma kaheksa paremat.

«Seda näeb õhtul,» kõlas Jefimova kõhklev vastus, kui jutt läks finaalile. «Praegu arvan, et Rūta Meilutytėle, kes on minu taga, meeldib 16ndana edasi saada ja siis õhtul panna näiteks maailmarekord. Õhtul annan endast kindlasti parima. Oleks väga meeldiv edasi saada.»

Tõsi, läbi aegade edetabelis 1.04,35ga teist kohta hoidev leedulanna oli praegu 1.06,34ga kümnes. 

Eneli Jefimova poolfinaali koosseis. Kahe ujumise peale pääsevad finaali kaheksa paremat.
Eneli Jefimova poolfinaali koosseis. Kahe ujumise peale pääsevad finaali kaheksa paremat. Foto: Kuvatõmmis

Jefimova tõdes, et nõnda tugevas konkurentsis tuli kohe väga tugevalt pingutada, midagi varusse ei saanud jätta. «Lähen peale ujumist massaaži saama, olümpiakülla tagasi taastuma, puhkama, magama. Õhtul on päris hilja start, mul on väga palju aega,» tutvustas Jefimova edasist plaani, lisades, et üsna hilist stardiaega ta ei pelga.

Eneli Jefimova
Eneli Jefimova Foto: Tairo Lutter

«Olemegi viimasel ajal treeninud nii, et ma ei lähe väga vara magama. Natuke hiljem, et ma poleks õhtul uimane. Eelmisel aastal Fukoka MMil olid päris hilised stardid ja seal läks suhteliselt okeilt.»

Edukalt on kulgenud ka basseinivälised päevad. Kui kolmapäevasel pressikonverentsil anti koos treeneri Henry Heinaga korraldusele hävitav hinnang, paranes pärast seda olukord märkimisväärselt.

«Bussid on juba õigel ajal õiges kohas. Ei reisi tund aega küla ja ujula vahel. Poole tunniga saab ilusti kohale. Mul on isegi uus rekord: 19 minutit! Meil on rekordite raamat. Kõige pikem sõit on vist 2 tundi 15 minutit, aga mitte õnneks mul,» rääkis Jefimova, et sportlased peavad omavahel ka veidi teistsugust võistlust.

Nüüd jääb üle loota, et õhtul õnnestub ka vees päris rekord purustada!

Tagasi üles