PM PARIISIS Olümpiafinalist Jefimova: esialgu polnud väga rahul, aga edasipääs kustutas kõik mured

Copy

17-aastane Eneli Jefimova ujus end Pariisis olümpiafinaali. Töö oli täpne, kaheksa parema hulka pääses ta viimasena.

Eesti parim ujuja sai 100 m rinnulidistantsil kirja sajandiku võrra parema tulemuse kui hommikuses eelringis. Ta oli enda vahetuses viies, aga koosseis oligi esimesest pundist tugevam. Taas oli parim sama ala Tokyo hõbemedalist Tatjana Smith 1.05,00ga.

«Esialgu aegasid nähes polnud väga rahul, sest oli ainult sajandik kiirem kui hommikul. Praegu ei oska öelda, mis valesti läks. Aga see, et sain ikkagi edasi, kustutab kõik eelmised mured ära. Pingelangus,» kirjeldas Jefimova emotsioone, kui oli saanud toimunut juba veidi seedida.

Eneli Jefimova olümpiabasseinis.
Eneli Jefimova olümpiabasseinis. Foto: Tairo Lutter

Ta tõdes klišeelikult, et võttis ühe ujumise korraga. Alguses oli fookus eelringil, siis poolfinaalil. Otseselt kaheksa sekka pääsemisele Jefimova ei mõelnud.

Tõsi, tähtsa ujumise eel olid tunded tavapärasest veidi ülevamad. «Kui call room'is istusin, siis proovisin mõtted mujale viia. Seal oli õnneks telekas, vaatasin autasustamist. Aga natukene rohkem närvis oli küll kui muidu. Äkki sinna taha jäi ka aeg,» arutles Jefimova.

Üldiselt läks kahe ujumise vahele jäänud umbes üheksa tundi sujuvalt. Olümpiakülla naastes ja lõunasöögi järel vajus ta kohe padjale. Poolteist tundi und kulus marjaks ära. Korralikult äratas üles külm dušš.

Mis saab edasi? Treener Henry Hein märkis, et medal pole sugugi püüdmatus kauguses. Jefimova ise jäi endale omaselt tagasihoidlikumaks.

«Meil oli kaks eesmärki, saada parem koht kui Tokyos [16.] ja isiklik rekord [1.06,08]. Seda veel püüan,» pajatas Jefimova. «Homme vast on kergem starti minna, sest edasisaamised on alati närvilised. Finaalis on kõik võimalik.»

Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein.
Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein. Foto: Tairo Lutter

Tulemused on eeldatust lahjemad peaaegu kõigil. Nii sportlane kui ka treener nõustusid, et tõenäoliselt peitub suur põhjus tavapärasest madalamas basseinis. Samas jagub Jefimoval kindlasti kõvasti potentsiaali kümnendikke kärpida. Finaalis plaanitakse riskida, julgemalt alustada. Otsustav ujumine algab esmaspäeval Eesti aja järgi kell 22.25.

«Praegu lähen taastuma. Hommikul ujumine ja massaaž. Muidu ei käi enne finaale ujumas, aga kuna start on nii hilja, siis peaks mingi sulpsu tegema. Muidu puhkamine, magamine, söömine,» tutvustas Jefimova sõjaplaani.

Kanal 2 intervjuu

See, mis 14-aastaselt sul Tokyos tegemata jäi, tegid nüüd 17-aastasena ära?

Ma ei teagi, mida öelda. Mul on suur pingelangus. Tegelikult ei olnud mul ujumine üldse nii hea. Kui ma aega nägin, ma arvasin, et oli parem aeg. Ma lihtsalt olen väga rõõmus praegu.

Apteekri täpsusega tegid oma töö ära, kaheksandana finaalis ja aeg pea sama, mis eelujumises.

See oligi kõige üllatuslikum. Ujumine tegelikult tundus palju kiirem kui hommikul. Praegu õhtul ma olin nii närvis enne starti, et see kindlasti andis tunda. Mul on selline rahulolek, et ma sain parema koha kui Tokyos. Isikliku rekordi tegemine on ainus eesmärk, mis mul veel siin on.

Kui sul ujumine läbi sai, mis oli esimene mõte?

Ma vaatasin, et olin viies ja vaikselt arvutasin palju minust eelmises poolfinaalis kiiremaid tüdrukuid oli. Kui ma napilt oleks finaalist välja jäänud, siis ma ei tea, mis oleks teinud. See oleks väga jube tunne olnud. See teine pool oli mul täna raskem kui muidu. Kindlasti tahan praegu emale helistada. Ta oli juba enne starti... nutab nii hommikul kui ka õhtul. Ma ei kujuta ette, kuidas tal praegu olla on. Vaadata oma tütart olümpial ujumas, see on väga pingeline talle. 

Sa oled finaali pääsenud. Kas finaaliks on sul seda vaimujõudu, et seal veel parem tulemus teha?

Nagu öeldakse, et kui sul finaalis rada on, siis võib kõike juhtuda. Puhkame homme hommikul ja siis õhtul uuesti võistlema finaalis. Motivatsioonilaks tuli, kui nägin, et olin finaalis. 

Postimees ja Kanal 2 alustavad homme õhtul ujumise otseülekandega kell 21.25.

Tagasi üles