PM PARIISIS Kui oma silmaga ei näeks, ei usuks

Copy
Victor Wembanyama (valges) on mitmes mõttes haruldane korvpallur.
Victor Wembanyama (valges) on mitmes mõttes haruldane korvpallur. Foto: ARIS MESSINIS/AFP/Scanpix

Korvpall on meeskonnamäng. Kahtlemata. Aga tugeva tiimi moodustavad andekad persoonid, keda Pariisi olümpial leidub igale maitsele.

Säravaid kujusid on igal ajastul. 1994. sünniaastaga siinkirjutaja esimesed mälestused jäävad 21. sajandi algusesse. Olümpiakorvpallis pani noore kuti ahhetama 00ndate USA – milline atleetlikkus! Härgade kõrval jäi kustumatult meelde varalahkunud Kobe Bryanti plastilisus, oskus end viskele viia ja olukorrad ka ära realiseerida.

Ameeriklaste üldfüüsiline võimekus erineski teistest. Selle najal purjetati ühelt suurturniirilt teisele. Ent enam pole vahe nii suur. Kui see üldse eksisteerib. Pariisis finaali jõudmiseks tuli kokku ajada absoluutselt parim võimalik koosseis. Ja sellegagi pääseti neljapäeva hilisõhtul Serbia küüsist üle noatera.

Postimees on kõiki seniseid play-off’i mänge – kokku kuut – tribüünidelt inspekteerinud. Üks eesmärk oli autentselt kogeda praeguse ajastu n-ö Kobe’sid ehk tänapäeva korvpalli pioneere.

Andekate kuhjast valisime välja kolm väga erinevat, aga omas ampluaas haruldast teemanti.

Stephen Curry (USA)

Paljude arvates mängija, kes on vähemalt viimasel ajal korvpalli enim muutnud. Tõenäoliselt läbi aegade parim (kaug)viskaja, kelle jaoks pole piiriks kolmesejoon vaid linnu võib teele saata põhimõtteliselt ka juba keskringi ületades.

Olümpiaturniiri eel tekkis väike mure, et kas kogu seda maagiat saab ikka näha. Vanus tiksub peale. Viimased NBA hooajad pole olnud kuigi säravad. Algus oligi üsna kurjakuulutav. Alagrupimängude ja veerandfinaali peale sopas Curry kolmeseid 20/3. Aga siis…

Stephen Curry sai Serbia vastu püssi paukuma.
Stephen Curry sai Serbia vastu püssi paukuma. Foto: IMAGO/Baptiste Autissier/Scanpix

Poolfinaalile Serbia vastu läks neljakordne NBA meister justkui missioonile. Ta sai keskpositsioonilt kiire korviga sihiku paika ja siis algas sõu. Mängu neljandaks minutiks oli Curry kontos neli kolmest. Videoid oleme kõik näinud, aga päriselt võrdub elamus väga kvaliteetse teatritükiga.

Millest kõik algab? 36-aastase palluri mängulugemisest – kus on platsil vabad sektorid? Järgneb jalgade töö. Kui vaja, teeme pette paremale-vasakule. Päkad paika. Ning lõpetuseks – tapvalt kiire randmeliigutus. Kuna 188-sentimeetrise tagamehe tehnika on filigraanne, suudab ta end ka põrgatuse pealt viskele viia. See tähendab, et isegi pikemad kaitsjad ei jõua piisavalt kiiresti kätt üles tõsta.

Lõpuks põrutas Curry serblaste võrku kolmeseid 14/9. Tema oli üks peamisi «süüdlasi», miks USA kohtumise esimeses pooles reel püsis. Lõpuks võideti kohtumine väga raskelt 95:91.

Nikola Jokić (Serbia)

Näide, et kõige teravamas tipus läbilöömiseks ei pea olema metsikult heas üldfüüsilises vormis. Paljude arvates tänase päeva maailma parim korvpallur näeb enne ja pärast vile kõlamist välja nagu täiesti harju keskmine, väikese kõhuga mees. Ainult veidi pikem, 211 sentimeetrit.

Aga kui pall läheb mängu, hakkab juhtuma. 29-aastane Serbia mehemüraka sees leidub kõike, mis ühel heal korvpalluril vaja. Kõige tähtsam, juhtimiskeskus, on tema peas. Nõnda geniaalset ning kõrge mängu IQ-ga mängijat ei pruugigi olla eksisteerinud.

Nikola Jokići (palliga) korvpallikompuuter töötab kogu aeg täistuuridel.
Nikola Jokići (palliga) korvpallikompuuter töötab kogu aeg täistuuridel. Foto: YOAN VALAT/EPA/Scanpix

Jokić võib näida küll kohmakas, aga tegelikult on tal peensusteni lihvitud tehnika. Või on see emapiimaga kaasa tulnud. Igal juhul pole tema jaoks mingisugune probleem anda 20 meetri pikkune sööt üle platsi millimeetrise täpsusega. Samas võib ta lühikese distantsi pealt palli ka lukuaugu ajada.

Serbia mäng käibki väga palju läbi tema. Tuleb välja, et mängujuht ei peagi olema lühike, palli üle tooma ja siis sõrmi püsti viskama! Saanuks Jokić ameeriklaste vastu kuuest kaugviskest paargi sisse…

Victor Wembanyama (Prantsusmaa)

Mitmes mõttes ükssarvik. 224 sentimeetri pikkune, aga palliga osav ja hea käega. Kui saab veel liha luudele, füüsilise mängu karastust ning viset stabiilsemaks võib Wembanyamast kasvada pidurdamatu mängija.

Aega on veel kõvasti! Ta tähistas jaanuaris alles 20. sünnipäeva. Korvpalliliigas NBA jäi seljataha debüüthooaeg. Ja nii edasi…

Victor Wembanyama ulmeliselt pikad käed ulatuvad igale poole.
Victor Wembanyama ulmeliselt pikad käed ulatuvad igale poole. Foto: IMAGO/Tilo Wiedensohler/Scanpix

Aga oma poolel on Wembanyama juba absoluutne tipp. Prantslased viis pärast ebaveenvat alagrupiturniiri finaali välja tappev kaitsemäng, mille nurgakiviks ongi tiimi pesamuna.

Oma pikkuse kohta liigub ta jalgadest sürreaalselt hästi. Arvestades Wembanyama pikki jäsemeid, suudab ta ühest küljest kiiresti paigata suurt ala platsil, aga ka õhuruumis. Hea näide: poolfinaali otsustavatel minutitel jõudis ta põhimõtteliselt korvi alt blokeerima Saksamaa tähe Dennis Schröderi kaugviset. See võis olla mängu üks murdemomente.

Või veerandfinaal Kanadaga. Paaril puhul olid nad lauapalli järel juba rünnakule minemas, kui äkki ilmus seljatagant Wembanyama käsi, mis palli ära varastas. Umbes nagu Michael Jordan kunagi «Kosmiline kossumatšis».

Ja mis vaat et kõige tähtsam – tegemist pole rumala ja/või ülbe mängumehega. Wembanyama võinuks NBA debüüthooaja järel ära tõusta, aga praegu mängib ta 100 protsenti tiimile. Teda pole vormitud mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt, saamaks läbi aegade parimaks.

Mis iseloomustab kogu eelräägitud triot? Kui oma silmaga ei näeks, ei usuks!

Poolfinaalid

Prantsusmaa – Saksamaa 73:69

Sakslased olid mängu alguses veidi paremini valmis ning pääsesid juhtima 6:0 ja 12:2. Siis said prantslased aga kaitse pidama, teisel veerandajal hoiti vastased vaid kaheksa punkti peal.

Vaikselt võtsid võõrustajad mänguohjad üha tugevamalt enda kätte. Otsustava neljandiku hakul oldi peal juba 13ga. Kuigi sakslased võitlesid lõpuni, jõudsid veel kahe punkti kaugusele, ei tekkinud neil reaalset võiduvõimalust.

USA – Serbia 95:91

Kohtumine algas pööraselt. Vähem kui kuue minutiga olid mõlemad tiimid sopsanud viis kaugviset. Üllataval kombel sobis jookse-viska rütm esiti paremini serblastele. Nad pääsesid teisel veerandajal korraks isegi 17ga ette, otsustava neljandiku eel juhiti 76:63.

USA ronis rongi alt välja alles päris lõpus. 67:78 kaotusseis pöörati viie-kuue minutiga 87:86 eduks ning enam tagasi ei vaadatud.

Saksamaa – Serbia pronksimäng algab laupäeval kell 12.

Prantsusmaa – USA finaal algab laupäeval kell 22.30.

Tagasi üles