Pisarais Valijeva jagas esimesed kommentaarid pärast CASi otsust (13)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Pekingi olümpial dopinguskandaali sattunud iluisutamise täht Kamila Valijeva jagas esimesed kommentaarid pärast seda, kui Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) lubas tal võistlemist jätkata.

«Istusin seal seitse tundi. Tegime vaid ühe 20-minutiline pausi. Lihtsalt istusin ja vaatasin. See oli väga raske. Sellist asja pole ma oma karjääris varem kogenud,» rääkis 15-aastane venelanna kodumaa meediale. 

«Need päevad on olnud minu jaoks väga keerulised. Minus pole enam palju emotsioone. Olen rõõmus, aga emotsionaalselt väsinud. Valan õnnepisaraid ning tunnen kergendust.»

Valijeva ümber hakkas trall pihta pärast Pekingi olümpia võistkonnavõistlust, kus noor talent tiimi esikohale aitas. Hiljem selgus, et sportlane andis positiivse dopinguproovi juba detsembris, ent Stockholmi labor kinnitas selle alles 8. veebruaril. 

CAS korraldas eile ja üleeile videokonverentsi, kus osapooled üle kuulati. Seejärel võeti aega arutamiseks. Täna anti teada, et Valijeva võib jätkata olümpial võistlemist.

15-aastane uisutaja on maailma antidopinguagentuuri (WADA) reeglite järgi «kaitstud sportlane» ja see mängis otsuses rolli. WADA ega RUSADA (Venemaa antidoping) reeglites pole kirjas midagi «kaitstud sportlaste» ajutiste võistluskeeldude määramise kohta.

CASis kaaluti, kuidas võiks otsus osapooli mõjutada. Jõuti järeldusele, et Valijeva olümpiamängudel osalemise takistamine võiks talle tekitada korvamatut kahju.

Pekingi iluuisuprogramm jätkub homme naiste individuaalvõistlusega. Kuigi Valijeval lubatakse jääle tulla, muudeti tema tõttu reegleid. Lisaks ei toimuks venelanna poodiumile jõudes – mis on vägagi tõenäoline – medalitseremooniat.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles