Neljandas kümnes lõpetanud Hispaania käija tegi olümpiaajalugu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jesus Angel Garcia.
Jesus Angel Garcia. Foto: Kimimasa Mayama/Epa/Scanpix

Hispaanlane Jesus Angel Garcia tuli Tokyo olümpial meeste 50 km käimises üle finišijoone 35. mehena, kuid sellest piisas, et teha ajalugu. Või õigemini piisas tal selleks üldse võistlusele startimast.  

Nimelt oli tänavune suveolümpia 51-aastase Garcia jaoks juba järjekorras kaheksas ning selles arvestuses tõusis ta nüüd aegade edukaimaks kergejõustiklaseks.

Enim olümpiavõistlusi

Maailmas leidub neli atleeti, kel ette näidata üle kaheksa olümpiavõistluse. Seda arvestust juhib Kanada ratsutaja Ian Millar, kes osales karjääri jooksul kümnel spordipeo.

Talle järgnevad austria purjetaja Hubert Raudaschl ning laskjad Afanasijs Kuzmins (Läti) ja Nino Salukvadze (Gruusia), kel kõigil kirjas üheksa olümpiat. 52-aastane Salukvadze võib juba kolme aasta pärast tõusta Milleriga ühele pulgale, sest grusiin oli võistlustules ka Tokyos.  

Hispaanlane Garcia tegi oma olümpiadebüüdi juba 1992. aasta Barcelonas, kui lõpetas kümnendana. Pikalt oli see ka tema parim koht, sest Atlantas (1996) mees katkestas ning Sydneys (2000) platseerus 12ndaks. Sajandivahetusega siiski kohad paranesid: Ateenas (2004) oli Garcia juba viies ning Pekingis (2008) jäi ta esimesena medalita, lõpetades neljandana. Londonist (2012) ja Rio de Janeirost (2016) on mehel ette näidata vastavalt 19. ja 20. koht. 

Kuigi olümpial jäi Garcia medalita, siis mõned autasud on tal enda pika karjääri peale siiski ette näidata. 1993. aastal krooniti ta Stuttgartis näiteks maailmameistriks, lisaks on tal MMidelt ette näidata kolm hõbedat ning EMidelt üks hõbe ja üks pronks. 

Tulles tagasi Tokyo olümpia käimismaratoni juurde, siis selle tõeliseks tšempioniks krooniti poolakas Dawid Tomala (3:50.08), kellele järgnesid sakslane Jonathan Hilberg (+0.36) ja kanadalane Evan Dunfee (+0.51).

Käimisvõistluse tipphetked:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles