VIDEO Kiirronimises maailmarekordi püstitanud poolatar jäi Tokyos esimesena medalita (1)

Postimees Sport
Copy

Esimest korda olümpiamängude programmi kuulunud naiste sportronimises krooniti olümpiavõitjaks sloveen Janja Garnbret. 

Garbnretile järgnesid jaapanlannad Miho Nonaka ja Akiyo Noguchi. Esimesena jäi pjedestaalilt välja poolatar Aleksandra Mirosław, kes püstitas kiirronimises 6,84ga uue maailmarekordi. 

Naiste sportronimine.
Naiste sportronimine. Foto: ROK

Mida kujutab endast sportronimine?

Sportlased panevad end proovile kolmest osast koosneval võistlusel: seinal ronimises, kiiruse peale ronimises ja köisjulgestusega ronimises. Paremusjärjestus selgub kolme ala kokkuvõttes.

Kiiruse peale ronimises minnakse 95-kraadise nurga alla seatud 12 meetri kõrgusele seinale ja üritatakse üles jõuda vastasest kiiremini. Selleks kulub vaid mõni sekund ning valestarti karistatakse eemaldamisega.

Seinal ronimise ajal ronivad sportlased nelja meetri kõrgusele seinal nii palju fikseeritud marsruute, kui nad suudavad nelja minutiga läbida. Marsruudid on eri raskusastmega ja ronijatel pole lubatud neil eelnevalt ronida. Kui mägironija haarab mõlema käega marsruudi ülaosas olevat lõpp-punkti, loetakse, et ta on selle lõpetanud. Mägironijad liiguvad seinal ilma turvaköieta, sest nende all on pehme turvamatt, ja võivad proovida marsruuti uuesti, kui nad algsel katsel kukuvad.

Köisjulgestusega ronimises üritatakse kuue minuti jooksul ronida võimalikult kõrgele seinale, mille kõrgus on üle 12 meetri. Mägironijad kasutavad turvaköit ja kinnitavad selle piki tõmbeid-ankruid (varustus, mis võimaldab köiel vabalt liikuda). Kui mägironija kinnitab oma köie ülemise ankru külge, on ta ronimise lõpetanud. Kui mägironija kukub, pannakse saavutatud kõrgus kirja.

Kui kaks või enam sportlast lõpetavad tõusu või jõuavad täpselt samale kõrgusele, kuulutatakse võitjaks kiireim sportlane.

Selleks, et sportlased ei saaks enne võistlemistulle asumist ronimisseina ja teiste ronimist vaadates eeliseid, hoitakse neid võistluspaigast eemal, stardi eel antaks igaühele vaid mõni minut seina ja marsruutidega tutvumiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles