Spioonimängudest seksistlike kommentaarideni: Pariisi olümpiat saatnud skandaalid

Copy
Ameerika sportvõimleja Jordan Chiles jäi neli sekundit hiljaks jäänud protesti tõttu pronksmedalist ilma.
Ameerika sportvõimleja Jordan Chiles jäi neli sekundit hiljaks jäänud protesti tõttu pronksmedalist ilma. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Pühapäeval pandi punkt Pariisi olümpiale, mis tähendab, et aeg on kokkuvõteteks. Kuivõrd mängude sportlik pool on juba kaetud, vaatame üle ka need skandaalsed vahejuhtumid, mis 33. suveolümpiat saatsid.

Seksistlik märkus päädis kommentaatori vallandamisega

Olümpiamängud polnud veel õieti alanudki, kui Eurospordi kommentaator Bob Ballard sattus Austraalia naiskonna kohta tehtud seksistlike väljaütlemiste tõttu televaatajate pahameeletormi alla.

Nimelt kommenteeris Ballard 27. juulil otseülekandes naiste 4 x 100 meetri vabalt teateujumist, kus olümpiavõitjateks krooniti Austraalia nelik koosseisus Meg Harris, Shayna Jack, Emma McKeon ja Mollie O'Callaghan.

Kui viimased areenilt lahkusid ning riietusruumi suundusid, ennustas Ballard, et naised läksid end üles lööma. «Teate küll, millised need naised on... hängivad ja teevad omale meiki,» sõnas kommentaator.

Eurosport andis järgmisel päeval teada, et Ballard eemaldati selle sõnavõtu tõttu olümpiamängude kommentaatorite nimekirjast. 

Loe lähemalt SIIT.

Austraalia krooniti naiste 4 x 100 m vabalt teateujumises olümpiavõitjaks.
Austraalia krooniti naiste 4 x 100 m vabalt teateujumises olümpiavõitjaks. Foto: Paul Kitagaki, Jr. / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Lahvatanud spiooniskandaal

Kanada naiste jalgpallikoondis, või õigemini selle abipersonal, otsustas olümpiamängudel edu saavutamiseks võtta kasutusele ka keelatud võtted.  

Nimelt läks nende analüütik Joseph Lombard enne turniiri esimest mängu drooniga luurama Uus-Meremaa koondise treeningut. Viimased, saades sellest teada, esitasid Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) ametliku kaebuse, mis viis Lombardi vahistamiseni.

Toimunu eest võttis vastutuse ka naiskonna peatreener Beverly Priestman, kes loobus kõnealuses mängus koondise juhendamisest. Lisaks saatis Kanada olümpiakomitee drooni lennutanud Lombardi ja koondise abitreeneri Jasmine Manderi, kes omas väidetavalt sellele videole juurdepääsu, Pariisist minema.

Kanada võitis kõnealuse kohtumise Uus-Meremaa vastu skandaalist hoolimata 2:1.

Loe lähemalt SIIT.

Kanada naiste jalgpallikoondis.
Kanada naiste jalgpallikoondis. Foto: Panoramic/SIPA/Scanpix

Neli sekundit hilinenud protest maksis sportlasele medali

Sportvõimlemise vabaharjutuses arvas rumeenlanna Ana Maria Barbosu esialgsete tulemuste põhjal, et on võitnud pronksmedali, mispärast haaras riigilipu ja asus sellega tähistama.

Veidi pärast seda rahuldati aga USA esitatud protest, mille tulemusena tõsteti nende võimleja Jordan Chilesi punktisummat, kes tõusis seeläbi ise Barbosu ette kolmandaks. 

Rumeenia alaliit aga vaidlustas selle, sest nende hinnangul esitas USA delegatsioon protesti liiga hilja, mistõttu poleks tohtinud seda arvesse võtta.

Vaidlus jõudis lõpuks spordiarbitraaži (CAS), mis leidiski, et rumeenlastel on õigus. Nimelt esitas USA delegatsioon protesti neli sekundit pärast ajalimiiti – seda tuleb teha hiljemalt 60 sekundit pärast tulemuste avalikustamist, kuid USA andis protesti sisse 64 sekundit hiljem. 

Nõnda ennistati Barbosu tagasi pronksile.

Loe lähemalt SIIT.

Jordan Chiles 
Jordan Chiles Foto: Paul Kitagaki, Jr. / Zumapress.com / Scanpix

Sooskandaalid varjutasid poksivõistluse

Pariisi olümpial kütsid kirgi ka kaks naiste arvestuses võistelnud poksijat: Imane Khelif (Alžeeria) ja Lin Yu-ting (Taiwan), kes eemaldati eelmisel aastal toimunud MMil naiste võistluselt, sest põrusid väidetavalt geenitestil. 

Rahvusvahelise Poksiliidu (IBA) president Umar Kremljov selgitas toona Venemaa meediale, et end naistena üles andnud sportlaste organismist leiti geenitestide tulemusel XY-kromosoomid.

Teatavasti on meestel üks X- ja üks Y-kromosoom, naistel aga kaks X-kromosoomi.

Olümpial korraldab poksiturniiri aga ROK, kelle reeglid erinevad IBA omadest ning kes kinnitas, et nende statuudi järgi võivad mõlemad naised ikkagi olümpial võistelda. 

Seda nad ka tegid ja sealjuures võidukalt: Yu-ting triumfeeris kuni 57 kg ja Khelif kuni 66 kg kaaluvate naiste seas.

Loe lähemalt SIIT.

Imane Khelif 
Imane Khelif Foto: JEANNE ACCORSINI / SIPA / Scanpix

Diilerilt kokaiini ostnud sportlane jäi politseile vahele

Austraalia maahokimängija Thomas William Craig vahistati 6. augustil, kahtlustatuna Pariisi tänavatelt kokaiini ostmises. Mõnda aega hiljem sportlane siiski vabastati, kuid seda hoiatusega. Rahatrahvi talle ei määratud.

Craig ise võttis juhtunu eest täieliku vastutuse. «Alustuseks tahan juhtunu pärast vabandust paluda. Tegin kohutava vea ja võtan oma teo eest täieliku vastutuse. Minu teod on minu omad ega esinda mitte mingil juhul minu perekonna, meeskonnakaaslaste, sõprade, spordi ega Austraalia olümpiakoondise väärtusi,» sõnas ta pärast vabanemist.

Vabanemise järel kolis Craig olümpiakülast välja. 

Loe lähemalt SIIT.

Thomas Craig
Thomas Craig Foto: DAVE HUNT / EPA / Scanpix

Kolmekordne olümpiavõitja oli sunnitud skandaalse video tõttu olümpiast loobuma

Ratsutamise koolisõidu kolmekordne olümpiavõitja Charlotte Dujardin teatas enne olümpiamängude algust, et ei osale Pariisis toimuval suurel spordipeol, kuna Rahvusvaheline Ratsaspordiliit (FEI) on algatanud tema suhtes uurimise. 

Nimelt hakkas sotsiaalmeedias levima video 2020. aastast, kus 39-aastane inglanna väärkohtles treeningul hobust. Dujardin kahetses tehtut ja lubas teha uurijatega täielikku koostööd.

«See, mis juhtus, oli täiesti vastupidine minu iseloomule ega peegelda seda, kuidas ma treenin hobustega või juhendan oma õpilasi,» sõnas ta pärast skandaalse video ilmsikstulekut.

Loe lähemalt SIIT.

Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin Foto: Friso Gentsch / dpa / picture-alliance / Scanpix

Seine'i jõe veekvaliteet on endiselt küsimärgi all

Mitmed sportlased teatasid pärast Seine'i jões ujumist – seal toimus nii triatlon kui ka avaveeujumine –, et nad on võistluse järel haigestunud.

Üks õnnetu, keda säärane saatus tabas, oli Saksamaa ujuja Leonie Beck. «Oksendasin üheksa korda. Kõhulahtisus. Aga Seine'i veekvaliteet on heaks kiidetud,» kirjutas ta Instagramis sarkastiliselt.

Nimelt kulutas Pariis enne olümpiat 1,5 miljardit eurot, et Seine'i jõge puhastada ja seda (teatud ulatuses) ujumiskõlbulikuks muuta. Kõik ponnistused lendasid aga vastu taevast, kui olümpiamängude avatseremoonia päeval kallas terve päeva vihma, uhudes nõnda kogu roka tänavatelt jõkke.

Nõnda tuli mõnda võistlust ka (kvaliteedi)nõuetele mittevastava vee tõttu ka edasi lükata, kuid lõpuks õnnestus prantslastel siiski bakterinäidud normide piiridesse saada.

Seda siis paberil, sest nagu oksendanud sportlased tõestasid, oli reaalsus vähe teine.  

Loe lähemalt SIIT.

Seine'i jõgi.
Seine'i jõgi. Foto: JEANNE ACCORSINI / SIPA / Scanpix

Pariisi olümpialt ei puudunud ka dopinguvaidlused

Hiina ujuja Pan Zhanle võitis meeste 100 m vabaltujumises kulla (46,40), purustades varasema maailmarekordi ligemale poole sekundiga. Selle peale kergitas kulme endine Austraalia ujuja Brett Hawke, kes Zhanle võidu legitiimsusele viidates väitis, et säärane rekordipüstitus pole inimlikult võimalik.

Nõnda viitas ta aasta alguses avalikuks tulnud infole, et ligi pool 2021. aasta Tokyo olümpiamängudel (kuld)medaleid võitnud Hiina ujumiskoondisest tarvitas dopingut, kuid maailma antidopingu agentuur (WADA) otsustas asja mitte sekkuda, usaldades Hiina ametivendi.

Nood tunnistasid nimelt 2021. aastal positiivseid proove, kuid kirjutasid aruandes, et ujujad tarvitasid keelatud ainet tahtmatult ja väikeses koguses ning ei väärinud selle eest karistust.

Pan Zhanle
Pan Zhanle Foto: CHINE NOUVELLE / SIPA / Scanpix
Tagasi üles